ADATLAP
A folyó dala
Leif Enger regényében egy tizenegy éves asztmás kisfiú, Reuben Land meséli el történetét, amely nem mindennapi családjáról szól. Jeremiah, az apa egyedül neveli két fiát és a kislányát. Szegényes körülmények között, ám harmonikus boldogságban élnek, egy amerikai kisvárosban. Az édesapa mélyen gyökerező vallásossága megingathatatlannak tűnő értékrendet jelent a gyerekek számára. Egy szörnyű nap történései azonban súlyos cselekedetre késztetik a legidősebb fiút, Davyt, aki szerettei védelmében megöl két fiatal suhancot. A fiatalember végül a menekülést választja, mert tudja az igazságszolgáltatás nem az ő pártján áll. A kétségbeesett kis család maradéka pedig felkerekedik, és átutazza Dakota jégbe burkolózó Terméketlen Táját, hogy megtalálja Reuben szökevény bátyját. Jeremiah - akinek a hite annyira erős, hogy úgy hiszik róla, csodákra is képes - és két gyermeke szorosan a menekülő Davy nyomában jár, de követi őket az FBI ügynöke is. A történet pedig mindeközben egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem úgy tűnik, az apa által vallott és közvetített értékek a legnagyobb bajban is támaszul szolgálnak....
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Egy dalszöveg részlete jutott eszembe. "El kell menni, nincs mit tenni. Nincs szívemnek hová lenni. Nagy bánatim rávettenek és bujdosóvá tettenek."
Nehezen indult számomra a történet vagy lehet én nem figyeltem oda, nem annyira kötött le, mint gondoltam. De amint elindultak a lakókocsival Davy után beindult és egyre nehezebb volt letenni a könyvet. Kíváncsi voltam, hogyan bontakozik ki a történet. A vallásos apa és a gyilkos fia viszonyára, kap felmentést vajon a fiú a tettére? egyáltalán kell-e felmentés? attól még a fia és szereti, segítenie is kell, de úgy, hogy közben ne sértsen törvényt. Érdekes volt, hogy egy tizenegy éves fiú mesél, a kishúga pedig tündéri volt.