ADATLAP
Menedék
1939-ben dr. Jan Żabińskit bízzák meg a Varsói Állatkert vezetésével. Ebben a munkában nagyszerű segítőtársa intuitív felesége, a grafikus Antonina.
Amikor Lengyelországot megszállják a németek, a házaspárnak kapcsolatba kell lépnie a Harmadik Birodalom újonnan kinevezett, fő zoológusával, Lutz Heckkel, hogy amennyire lehetséges mentsék az állatkert lakóit. Közben Jan és Antonina részt vesz a lengyel földalatti ellenállásban; szabad bejárásuk van a varsói gettóba, ahonnan embereket mentenek ki.
Miután állatkertjüket lebombázzák, a két állatkertésznek, Jannak és Antoninának úgy sikerült megmentenie több mint háromszáz embert a náciktól, hogy az üres állatketrecekben bújtatták el őket. Mivel ezeknek a „vendégeknek” állati, az állatoknak viszont emberi neveket adtak, nem csoda, hogy az állatkert fedőneve „ Ház, az őrült csillagzat alatt” lett.
A természettudós író, Diane Ackerman élvezetes stílusban újrateremti ezt az elfeledett, igaz és szép történetet a varsóiak második világháborús ellenállásáról úgy, hogy igazából Antoninának, az állatkertész feleségének életét meséli el....
Feraji Anikó véleménye:
A film előzetese keltette fel a figyelmemet, de örülök, hogy inkább a könyvet választottam. Nagyon szép, de sírós könyv. Legalább is én többször sírtam a könyv olvasása közben. Lenyűgöző az emberek bátorsága és áldozatvállalása a háború idején. Nagyon informatív a könyv, rengeteg érdekes részletet meg lehet ismerni belőle a háború alatti Varsó lakosainak a mindennapjairól, de még a németek különböző ideológiáiról is. Persze ezek borzalmas részletek és szörnyű belegondolni, hogy mit kellett kiállniuk az embereknek, ugyanakkor nagyon értékes kordokumentumok is. Érdemes elolvasni a könyvet, örülök, hogy megtettem, de nagyon megrázó.