ADATLAP
Szent Márton-almanach
Szent Márton az egyik legnépszerűbb magyarországi szent. Talán azért, mert ő volt az első olyan szent, aki nem mártírhalált halt a hitéért, és tisztán a jó cselekedetei miatt tiszteljük. A róla szóló legendák nem beszélnek egyházszervező tevékenységéről, sem arról, hogy teológiai szempontból milyen jelentősége volt, de tele vannak népi bölcsességgel, humorral, amelyek vallási hovatartozástól függetlenül mosolyt csalnak az arcunkra. Valószínűleg ezért van jelen ma is a népszokásainkban, és ezért is őrizzük az emlékét.
Születésének 1700. évfordulója alkalmából a Napkút Kiadó arra tesz kísérletet, hogy egybegyűjtse mindazt, amit Szent Márton életéről és püspöki működéséről megőrzött a szájhagyomány és az irodalom. Ám ez az almanach tartalmaz a vele kapcsolatos hiedelmekről, babonákról szóló történeteket is, tehát ismeretterjesztő és szórakoztató műveket, kicsiknek-nagyoknak egyaránt.
A kötet különlegessége még, hogy kortárs képzőművészeti alkotások illusztrálják....
Fekete Nóra véleménye:
Nagy élvezettel olvastam Szent Márton történeteit, legendáit, a róla szóló verseket, színdarabokat. S nagy örömmel olvastam szülővárosom, Szombathely korai történetéből is. Most í
Itt ismerkedtem meg a Szent Márton ihlette zarándok úttal, mely vetekszik az El Caminoval.