ADATLAP
Odakint sötétebb


1983-ban minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen - nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.

Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt?

Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.

De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír... de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?

Veres Attila a lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát vegyíti első regényében, egyszerre tisztelegve a spekulatív fikció múltja és jövője előtt.
...
Homlok Renáta véleménye:
Ódzkodtam ettől a könyvtől, hogy miért, miért se, ezt nem tudom. Sajnálom, hogy nem a könyvhét előtt szereztem be, mert akkor dedikált példányom lenne, de remélem, hogy erre lesz még lehetőségem. :)

Imádtam. :).
Álmomban erdőben mászkáltam egy cellofoidával. Félelmetesen furcsa/furcsán félelmetes élmény volt. Tényleg imádtam ezt az egész szürreális világot. Az író stílusára pedig szavak sincsenek. :). Magával ragadott, megfogott, ott tartott, és még az elején se akartam szabadulni. :)
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Gábor egy olyan telepre megy dolgozni, ahol idegen lények élnek: nem tudni, mik, kristálytej fejhető belőlük, nem bírják a napfényt, csápjaik vannak és fura hangot adnak. A környéken sok történet kering öngyilkosságokról, eltűnt emberekről, és amikor Gábor megérkezik, nem sokkal utána elszabadul a pokol.

Véleményem: Egy nap alatt elolvasható könyv, egyrészt nem túl hosszú, másrészt olvasmányos, izgalmas. Egy nagyon különös hangulatú történet, nyomasztó, rátelepszik az emberre. Olyan "torkon ragad" rögtön az elején, és csak fokozza. A mondanivaló, mögöttes tartalom aktuális. Jól megírt, egyedi sztori. Örülök, hogy a "régi öregek", Fable és L.L.Laci bácsi mellé megjelenik valaki új, remélem, tartós lesz az író sikere és olvasunk még tle mást is majd.

5/5