ADATLAP
A kezdet és a vég

„Írtam egy emberről a Brighton sziklájá-ban, aki a pokolba kerül. Egy másik előtt, a Hatalom és dicsőség-ben, megnyílik a mennyek országa. Most olyan embert ábrázoltam, aki a purgatórium kapujához ért…” Aki a purgatórium kapujához ér: Scobie őrnagy, egy nyugat-afrikai angol gyarmat rendőrfőnök-helyettese a második világháború alatt. Csempészekkel, alvilági alakokkal bajlódik, menekültek ügyeit intézi, a bennszülöttek perpatvaraiban próbál igazságot tenni, mert jó rendőr, és szánja az embereket. És közben haragszik a sznob világra, amiért nem hagyja békén, sőt kigúnyolja a feleségét, a feleségét, aki szép lassan pokollá teszi az életét, aki a rendetlen, koszos, fülledt gyarmaton a tartalmatlan képzelgések világába húzódik vissza, vagy elérhetetlen célok hajszolásával keseríti férjét. Scobie uzsorások karmaiba keveredik miatta, s még a brit hírszerzés ügyetlen képviselőjének figyelmét is magára vonja. Ráadásul a legrosszab pillanatban beleszeret egy fiatal lányba. Hová vezet kiút ennyi gondból és szenvedésből? Graham Greene egyik legjobbnak tartott regénye az értelmetlen, prózai, tolakodó világ és az ambíciók nélküli, tiszta, de passzív ember összeférhetetlenségét példázza.
...
Berényi Rózsa véleménye:
Érdekes történet,emberségről,szeretetről.A mindig becsületes,jó rendőr,aki igyekszik megérteni az angol gyarmaton élő emberek gondját,baját,még az őslakos négerekét,a bevándorolt szírekét is,csak a saját felesége gondján,baján nem tud,és egy darabig nem is akar segíteni.Aztán nem bírja tovább,hogy az asszony megkeseríti az életét.Ő csak békét szeretne,még a háború közben is békésen szeretné végezni a munkáját.Ezért uzsoráshoz fordul pénz kérni,hogy a felesége elutazhasson és végre boldog legyen.Ezzel kezdődik a kálváriája,mert saját magával nem tud megbékélni.Katolikus,de nem érzi Isten szeretetét,megbocsátását.Szerelmi viszonyt kezd egy 3o évvel fiatalabb,hajótörést szenvedett özveggyel,de nem tudja,hogy a szánalom,vagy a szerelem az erősebb.Azon igyekszik,hogy mind a két asszony boldog legyen,de ez nem megy.Már azzal sem törődik,hogy a szír uzsorás megzsarolja,azzal sem,hogy a brit titkosszolgálat megfigyeli.Amikor hű szolgáját megölik,mégpedig az ő bizalmatlansága,és az uzsorás üzleti érdeke miatt,ez már túl sok a lelkének.Úgy érzi,végleg elkárhozott,és az öngyilkosságba menekül,de még akkor is ügyel arra,hogy természetes halálnak lássák,hogy a felesége megkapja az életbiztosítást.
Kuli Anna véleménye:
Ez volt a második Greene könyv, amit olvastam, és ez is szerelmi háromszög (négyszög) egy idősödő férfi, a szereője-felesége és egy fiatalabb férfi között, megspékelve a vallással és egy egzotikus országgal valamilyen válsághelyzet közepén. Mégis más volt. Szeretem Greene-t :D látja az embert.
Hegedűs Henriett véleménye:
Talán nem is ellentétes jelentésű szavak ezek, mint olvasás után gondolkodóba estem: hiszen az üzenet lényege, hogy a kezdetben már ott a vég, vagyis egy sorsszerűség munkálkodik. Vajon előre meg lehet írva a sorsunk? A kikötőváros népe és környezete elég bizarr. A történet közepe táján lehet sejteni a kimenetelt. A vallásos vonulat a végére erősen fokozódik. A szerelmi háromszög- lassan már négyszög tulajdonképpen az olvasó sejtései szerint játszódik le, mégis érdekes lekövetni a lelki vajúdásokat.
I Luca véleménye:
Régóta szerettem volna Greene-t olvasni. Hát úgy néz ki, hogy az értékelések szerint sikerült az egyik legjobban indítanom...??!
Fülled, izzadságtól tapadós hangulatú. A "színpadon " egyszer csak megjelenik a "fegyver", ami természetesen a végén el is sül. Szerettem az író környezetre vonatkozó leírásait; A sors útjai kifürkészhetetlenek....vagy mégsem?? Fogok még olvasni Graham Greene-t.