ADATLAP
Kincsem
Egy furcsa szerelem és egy legyőzhetetlen ló...
A sors vagy talán maga a végzet rendezte úgy, hogy 1874 tavaszán egy tápiószentmártoni istállóban, Blaskovich Ernő birtokán megszülethetett egy sárga csikó. Ez a csikó annyira darabos mozgásúnak tűnt, hogy amikor a következő tavaszon vevők érkeztek a birtokra, a többi egyéves lovat elvitték magukkal, ezt az egyet azonban ott hagyták.
Mindeközben - ismét csak a sors különleges játékossága folytán - Blaskovich Ernő megpillantott egy kék szemű leányt a Nemzeti színpadán, és lehetetlen dolog történt: a nyugodt életet élő, dolgos természetű és kiszámítható férfi szerelmes lett. A több, mint húsz év korkülönbség még talán legyőzhető lett volna, de a leány - Szabó Karolina - egy fejjel magasabb volt Ernőnél, ez pedig különös helyzeteket eredményezett a korabeli társasági eseményeken.
Nem könnyű szeretni, és nem könnyű Európában lovat futtatni sem. Blaskovich Ernőnek mindkét ok miatt lettek ellenségei. Akadtak, akik úgy gondolták, ha a boldogságot elveszik a férfitól, talán a lovát is le tudják győzni. Egy vidéki nemes úr és egy ibolyaszemű leány tényeken alapuló, igaz története olvasható e regény lapjain. Egy különleges szerelem és egy legyőzhetetlen ló histórája egy szebb világból....
Balogh Orsolya véleménye:
A film után hatalmas buzgósággal indultam neki a könyv olvasásának, hátha ez is úgy elvarázsol majd. ÉS akkor hatalmasat kellett csalódnom. Bár utólag utána nézve rájöttem, hogy a könyv az, ami valós alapokból merít, mégsem tudtam úgy megkedvelni, ahogy azt vártam.
Biró Adrienn véleménye:
A Kincsem című filmmel ellentétben ez a könyv nem csak valós eseményeken alapul, hanem a korabeli szokások, illem, helyszínek, személyek figyelembe vételével íródott, és Kincsem egész versenyzői pályafutását magába foglalja. Engem gyorsan magával ragadott a Magyar Csoda és a különös szerelem története, a történelmi utalások pedig teljessé tették számomra az olvasás élményét.