ADATLAP
A ​hipertér vándorai
Beowulf ​Shaeffer egy menetrendszeri utasszállítón tart a Föld felé. A több hetes úton, egy ablaktalan űrjárművön a bárban és a kaszinóban lehet a legértelmesebben eltölteni az időt. Beowulf a pókerasztal mellett találkozik Elefánttal, a laposföldivel, polgári nevén Gregory Peltonnal, a transzferfülke feltalálójának milliárdos leszármazottjával. Elefánt meghívja szülőbolygójára Beowulfot. Két hét esztelen szórakozás és tombolás után a pénzeszsák kalandor fejében különös ötlet fogalmazódik meg: elhatározza, hogy a kívülállók nevű idegen faj segítségével megkeresi a Galaxis legkülönösebb naprendszerét. A küldetéshez azonban szüksége van a térség legjobb pilótájára: Beowulf Shaefferre, valamint egy, a kétfejű bábosok által gyárott speciális űrhajóra.

Larry Niven kisregénye visszavisz minket a Gyűrűvilág különös, színes univerzumába. A kötetben Niven és más neves szerző írása mellett olvasható Ian Watson elgondolkodtató novellája, az Egy a lehetségesek közül, továbbá Neil Gaiman különös rémmeséje A smaragdszín vázlat, amelyben Sherlock Holmes viktoriánus világát ötvözi H. P. Lovecraft borzalmas látomásával.

A hipertér vándorai a Goblin kiadó második science-fiction és fantasy novellaválogatása. Ajánljuk mindazoknak, akik kedvelik a meghökkentő, izgalmas és elgondolkodtató történeteket, szeretik a képzelet birodalmát, és nem riadnak vissza a fekete humortól sem....
Hegedüs András véleménye:
Érdekes kis novelláskötet volt, a műfaj nagyjai írtak bele. Ennek ellenére a legtöbb írás feledhető volt. Mintha csak egy ujjgyakorlat lett volna az alkotóknak, egy vasárnap délutáni elmejáték. Sajnos nem sültek el a legjobban, egyet kivéve:
Neil Gaiman: A smaragdszín vázlat. Hátborzongató Sherlock Holmes parafrázis. Egy 19. századi világ, amelyben már évszázadok óta Lovecraft ősi istenei és mérhetetlen vénjei uralkodnak. És az egész mű hangulata valahogy zavarba ejtő: a pozitív karakterek nyomoznak egy gonosztevő gyilkos ellen. De utóbbi nem embert ölt meg, az előbbiek pedig kiszolgálják az emberiség démoni urait... Ki a jó, ki a rossz? Van-e értelme ennek a kérdésnek egyáltalán. Kinek szurkoljunk? Van még remény?
És a csavar a végén! Megfizethetetlen. :)