ADATLAP
Szinuhe
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Magával ragadott Théba láza, gazdag és híres akartam lenni, és hasznomra felhasználni azt az időt, mikor még mindenki ismeri e nevet: „Szinuhe, Ő, aki magányos.”

Mika Waltari, neves finn író regényében Szinuhe, a fáraó barátja és orvosa beszéli el életének eseményekben bővelkedő, fordulatos történetét. Szavai nyomán megelevenedik előttünk az akkori nagy városok, Théba, Babilon, Kréta lüktető, tarka világa, feltárulnak a fáraó aranyházának titkai és a kikötőnegyedek sikátorainak élete.

Szinuhe nyitott szemmel jár a fény és a nyomor világában, látja az elnyomottak görnyedező hátát, hallja a hatalomért vívott öldöklő harcokban az emberek halálhörgését. Életére születésétől fogva súlyos rejtély nehezedik, amely magányossá teszi, és keserű tapasztalatai után még magányosabb lesz. A végső kétségbeeséstől azonban megóvja mély humanizmusa, s ez ad neki erőt ahhoz, hogy minden tudásával egy ellenséges, értetlen világban is az igazságot szolgálja....
Benkő Ella véleménye:
Örülök, hogy megint egy nagyon jó könyvet sikerült kiválasztanom és elolvasnom. Nagyon szeretem az ilyen magával ragadó történeteket, ahol emberi sorsok, élettörténetek állnak a középpontban. Nem gondoltam amikor nekifogtam, hogy szinte letehetetlen lesz majd. Még keresni fogom az író más műveit is!
Budai Zsuzsanna véleménye:
Évtizedekkel ezelőtt már olvastam ezt a könyvet. Emlékeimben a tartalom csak nagy vonalakban maradt meg, de az, hogy igazi könyvélmény volt, igen.
Kicsit féltem, hogy másodszorra talán unalmasnak találom, de nem így lett. Most is élmény volt, habár valószínűleg más okokból. Egyiptom történelmének egy különleges korszakában játszódik a könyv. Nagyon tetszett Kaptah alakja.
Vass Roland véleménye:
Sok-sok évvel ezelőtt ajánlották nekem ezt a művet. Azóta is észben tartottam, hogy majd egyszer, de valami mindig közbe jött (általában egy új könyv :) ). Kár volt ennyit várnom vele, mert a terjedelme ellenére ez egy pörgő eseményű könyv. Tetszett a kor ábrázolása, a karakterek kidolgozása, a "koponyalékelő" által bejárt út, ami által több kultúrába is bepillantást nyerhettem. Tetszett, ajánlom. :)
Peitli Csilla véleménye:
Ezzel a könyvvel már rég óta kerülgetjük egymást, de csak a napokban sikerült lezárni a kapcsolatunkat. Alapvetően nem vagyok híve a memoár jellegű történeteknek, de itt végig izgalmas volt a főszereplő élete és kora, még úgy is, hogy már az elején tudjuk sok jóra nem számíthat. Sok érdekesség volt benne, különösen a nőábrázolása elgondolkodtató. Utólag egyáltalán nem bántam meg, hogy eddig vártam vele, úgy érzem egymáshoz értünk és így igazán tudtam élvezni. Remek történelmi regény, (majdnem) hiteles korképpel.
Kinga Grünert véleménye:
Elvitt azokra a tájakra, ahová szívesen elmennék. Ráadásul éppen abban a korban, a fáraók idejében játszódik, ami a legjobban érdekel, Egyiptom, Szíria, Babilon és Kréta földjén.
Egy talált kisfiú története, akiből orvos, és titkok tudója lesz. Utazás, barátság, csaták, szerelmek. Úgy meséli el hitelesnek tűnően az egész történetet, hogy közben végig érthető marad. A csatákat sem részletezte agyon, ennek külön örültem.
Gesztesi Viktoria véleménye:
Ezt a könyvet akárhányszor elolvasom mindig nagyon élvezem! És Mika Waltari más regényeivel is így vagyok. Mozgalmas, tanulságos, vicces: szerintem itt minden egy helyen van, ami egy jó regényhez kell.