ADATLAP
A felolvasó
A kamasz Michael Berg hosszú betegségből lábadozik, amikor megismerkedik a nála húsz évvel idősebb Hannával. Szenvedélyes szerelem szövődik a fiúcska" és a nő között, amelyben a testi gyönyör éppolyan fontos kapocs, mint a könyvek szeretete. Évekkel később Michael megdöbbentő részleteket tud meg Hanna múltjáról, és kénytelen szembenézni a náci kegyetlenségekkel, egy új generáció szemével....
Tünde véleménye:
A filmet és a könyvet is nagyon szerettem. Kicsit más szemszögből világítja meg a 2. világháború történésit,egy erkölcstelen esendő szerelmi történet. Az elején ellenállást éreztem Hanna iránt, de a végére mindkettő szereplő nagyon a szívemhez nőtt. Érdekes ahogy kibontakozik mi is volt Hanna szerepe a világháború borzalmaiban.és ahogy erre Michael reagál. Mindenkinek ajánlom akit vonzódik a szépirodalom felé,nem ponyva.
Kinga Fejér véleménye:
Szerettem olvasni ezt a könyvet. Egyrészt szól a szerelemről és a holokausztról is. Kissé érdekes az a kapcsolat, ami kialakult Hanna és a kamasz fiú között. Úgy éreztem, hogy ezzel a kapcsolattal még Hanna sem nőtt fel igazán. Számomra a szerelemről szól, arról, ha nem tudunk lezárni valamit az életünkben, akkor azt soha nem is tudjuk lezárni. Ha elveszik tőlünk a lehetőséget, hogy megértsük és elengedjük a dolgokat, akkor azok mindig ott maradnak velünk, mint ahogy a szerelem is mindig ott maradt a kamasz fiú lelkében. Kicsit átalakult, de a súlyos bűnei ellenére is mindvégig kitartott mellette valamilyen formában.
Gyáfrás István véleménye:
Mivel idén a II. világháborúval jobban megismerkedtem nem volt kérdés, hogy ez a könyv is felkerül a listára. Ilyen fiatalon furcsa volt nekem, hogy egy 17 éves srác hogyan képes beleszeretni egy nála jóval idősebb nőbe. Aztán szépen lassan megértettem és megszerettem ezt a kis románcot. A veszekedéseiket, mikor a kádban fürödtek, de a legaranyosabb az volt, mikor Michael látogatta Hannát, s küldözgette a leveleket. A legcsodásabb pedig az volt, hogy Hanna végül megtanult olvasni. Érdekes volt egy másik szemszögből látni a II. világháborút. És igen, a végén nagyjából erre számítottam.
Tarafásné Laukó Mónika véleménye:
Magával ragadó Bernhard Schlink stílusa. Nagyon plasztikusan ábrázolja az eseményeket, egy-két részt kivéve nem ragozza túl a könyvben ábrázolt jeleneteket. A fülig szerelmes, ugyanakkor kétségeivel küzdő kamaszfiú és az egyedülálló, mindennapjaival küszködő munkásnő életére már az első oldal után kíváncsiak vagyunk. A kulcsszavak, amik ezt a könyvet jellemeznék:
- szenvedély - vágy - bűnhődés - elfojtás - közöny - .... és még egy-kettő, de azt már nem írom ide, mindenki olvassa el és egészítse ki a kulcsszavakat kedve szerint! :)