ADATLAP
A nővérem húga
2....
Pintér Gabriella véleménye:
Már régóta szemeztem ezzel a Jodi Picoult könyvvel is a polcomon, csak mivel láttam a filmet, valamiért nem akaródzott hozzálátnom. Aztán mégis és nem bántam meg! Sokkal jobb mint a film, ráadásul a filmben a befejezéstől eltérnek, ami így utólag fel is bosszantott, hogy miért is? Nagyon sajnáltam, hogy így lett vége, holott számítottam rá, persze azt vártam, amit a filmben láttam úgyhogy kicsit meg is lepődtem, miközben bőgtem már a végén rendesen. Senkinek nem tudok igazat adni a könyvben, sajnos a maga nemében mindenkinek igaza van és mégse.
Kovács Réka véleménye:
Nagyon elgondolkodtató és borzalmasan felkavaró könyv, egyáltalán nem valami szívmelengető olvasmány és valahol mégis. Olyan zokogva-mosolygós.
Egyszerűen nem tudok (nem is akarok) igazat adni senkinek a történetben, olyan helyzetben vannak, hogy tényleg nincsen jó vagy rossz döntés.
A karakterek ábrázolása kedves, mindenkivel lehet azonosulni, ha éppen rajta van a sor.
A végén borzalmasan sírtam pedig hát szinte biztos volt már az első sorok olvasásakor, hogy bizony ez keserédes lesz.
I Luca véleménye:
Rengeteg gondolat kavargott a fejemben az olvasás közben és utána...
- Ismeri -e az írónő Ishiguro Kazuo könyvét, a "Ne engedj el" címűt, melynek alaptémája megegyezik evvel, kicsit más feldolgozásban?
- Ki tanít és milyen módon erkölcstant az orvosoknak és hogyan "hajtják" be rajtuk?
- A leghasznosabb tanács amit kaptam valaha első gyermekem születésekor, hogy ahelyett, hogy a szakirodalmat tanulmányoznám vagy mások véleményére figyelnék, figyeljem a fiamat, az ő rezdüléseit, az ő igényeit, hogy tudjam mit szeretne ő! Mert sokszor az ő szükségletei és "jóléte" nem egyezik avval amit én tartok jónak számára...
- semmi sincs ingyen. Ha megerőszakoljuk a sorsot nyerhetünk ugyan, de nem biztos hogy boldogabbak leszünk tőle....
A könyvet imádtam, nagyon felkavaró, de ugyanakkor könnyen és gyorsan olvasható. Részemről nem igényeltem az ügyvéd privát történeti szálát, semmit nem tett hozzá a fő sztorihoz. Az egy picit bulvárosra sikerült:-(
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Erős èrzelmeket kivàltò könyv. Ha ilyen helyzetbe kerülnèk vajon mit tennèk? Melyik döntès a helyes? Van egyàltalàn jò megoldàs? A sors azonban megadta a vègère a vàlaszt.A könyv arròl is szòl, hogy vàlasztani, dönteni kell. " Soha senki nem dönt teljesen egyedül ès függetlenül"-ìrja a szerző. Egy betegsèg hogyan hat a csalàd többi tagjàra? Sok elgondolkodtatò kèrdèst vet fel a törtènet.
Markó Andi véleménye:
Nagyon nehéz, megrázó történet. Szinte nem is tudom szavakba foglalni. A végén pedig egy olyan csavar, amire egyáltalán nem számítottam. Nem egy könnyed hétvégi olvasmány, de örülök, hogy a kezembe került. Ajánlom mindenkinek, aki szeret erkölcsi kérdésekről gondolkodni, és nem egy újabb "limonádéra" vágyik.
Kis Lilla véleménye:
Mint az összes Jodi Picoult könyv, amit eddig olvastam, ez is szorongató és nehéz téma köré íródott, nagyon sok szenvedéssel. A hölgy lehengerlő és könnyen emészthető stílusa miatt elég hamar túl jut rajta az ember, nehéz letenni, könnyű belemerülni a szereplők világába, együtt érezni velük, egy kicsit ott és úgy élni ahogy ők. Szeretni, küzdeni, elengedni..
Liebich Orsolya véleménye:
Elgondolkodtató történet az anyai és a testvéri szeretetről, feláldozásról. Vajon ha olyan helyzetben kerülnél, hogy megmenthetnéd egy szeretted életét, milyen áron vállalnád? Biztos vagy döntésed helyességében, vagy csak ráerőlteted akaratodat a családodra, a haldoklóra?
Csizmarik Anikó véleménye:
Talán ez a könyv életem eddigi legelgondolkodtatóbb könyve, hiszen egy olyan történetről szól, amely bármelyik hétköznapi családban megállná a helyét. Egy boldog házaspár, kettő gyermekkel éli életét, amely látszólag gondtalan, fesztelen, bánattalan. De mint tudjuk, a felszín alatt nagyon sok minden történik. Kiderül, hogy a kislány leukémiás. Nagyon nehéz beleképzelnem magam ebbe a történetbe, hiszen fogalmam sincs, hogy anyaként hogy viselkednék egy ilyen helyzetben, de azt sem tudom, testvérként (mint egyetlen lehetséges donor) mit tennék. Nagyon mély, elgondolkodtató történet, nekem még szükségem lesz pár napra, hogy "megemésszem".
Farkas Ágnes véleménye:
Érdemes elolvasni, ugyanakkor lelkileg megviseli az embert. Az ilyen könyvek után kellenek a könnyed olvasmányok. Nagyon gyorsan lehet haladni a könyvvel, én egy este kezdtem bele, de nehéz volt letenni, álmos is voltam másnap korán reggel, mikor kelni kellett.Szülő részéről tökéletesen megérthető a dilemma, hogy a beteg gyerekén segítsen még a legutolsó módszerrel is és küzdjön akkor is, ha az orvosok már lemondtak róla, vagy a másik gyerekével legyen megértő, akinek már elege van, hogy mindig donornak használják.A mellékszálak is érdekesek (ügyvéd és Julia) illetve az időben való ugrándozás a történet folyamán:ahogy haladunk előre és megismerjük a folyamatot, ami a jelenig vezet.A vége sírós, de nem abból a szempontból, amit az elején sejtet...Megrázó, legszívesebben kiabáltam volna, hogy miért így fejezte be az írónő, kicsit mérges is lettem...Ajánlom azoknak, akik lelkileg elég erősnek érzik magukat egy ilyen könyv elolvasásához.
Gál Noémi véleménye:
Egyszerre megható és elgondolkodtató könyv. Egy család mindennapjaiba nyerünk betekintést, ahol a középső gyerek leukémiája elleni küzdelem határozza meg mindannyiuk életét. A végkifejlettel azonban nem vagyok kibékülve, sokkal jobban tetszett a filmadaptáció vége.
Szanyi Orsolya véleménye:
Annyira tetszett az ötlet és a könyv is, de annyira tudtam, hogy ilyen bestselleres vége lesz és annyira nem akartam, hogy az legyen...
De ettől függetlenül mély nyomot hagyott bennem, ajánlom a nem hétköznapi/mindennapi témákat keresőknek.
Czégény Edina véleménye:
Egy család fájdalmas harca a rettegett betegséggel szemben...mindenki szemszögéből bemutatja az író hogyan élik meg ezt a helyzetet.. az anya mindent és mindenkit háttérbe szorítva csak a beteg lánya érdekeit nézi.. a fiú testvért szinte magára hagyva hagyták, hogy elkallódjon... és ott van Anna, aki eleve azért született meg, hogy beteg testvére donorja legyen.. ezzel a tudattal kell végig csinálnia a lánynak minden életmentő beavatkozást, és úgy érzi, hogy tényleg csak ez miatt van rá szükség.
Mikor beperli a szüleit mindenki őrlődik: mi a helyes döntés ebben a helyzetben? Van egyáltalán jó döntés? De a sors kifürkészhetetlen és megoldja a kérdést- meghozza a döntést a balesettel, és Anna halálával. Kate teste jól reagált Anna szerveire, és így legalább nem volt hiába a küzdelme és az elvesztése.. szomorú vég, és elgondolkodtató élethelyzet.
Zaják Julianna véleménye:
A regény erős érzelmeket vált ki az olvasóból. Elgondolkodtató, megrendítő történet, nem szokványos befejezéssel. Anyaként megértem, hogy Sara mindent meg akar tenni lánya gyógyulásáért, de ahogyan ezt teszi azt nem! Elképzelni sem tudom, hogy adott helyzetben én hogyan cselekednék! Remélem, soha nem kell megtapasztalnom!
Bán Nóra véleménye:
Jodi Picoult a kedvenc írónőm. Egy véletlen folytán akadt a kezembe a 19 perc könyve, azóta falom minden kiadott művét.
A tévében láttam filmen, nagyon meghatott a történet , később fedeztem fel, hogy pont az ő írása alapján készült el a film. Ezért ehhez a kategóriához soroltam be.
A történet megható, felemelő és meglepő volt a számomra a film után, a vége ugyanis pont az ellenkezője lett.
Aztán az érzés, hogy megértem Kate-t, megértem Anna-t majd a dolog miért-je. Tetszett, hogy sosem a várt fordulat érkezett. Letehetetlen volt.
Mayer Erzsébet véleménye:
Elgondolkodtató, gyönyörű történet egy háromgyerekes családról, ahol a középső gyerek Kate, súlyos leukémiás. Életét a legfiatalabb testvér, a tökéletes donornak beállított Anna hivatott megmenteni. Fordulat a család életében, amikor Anna a bírósághoz kereset nyújt be szülei ellen a saját teste feletti önrendelkezési alapon.
"- A helyzet az, ahogy Anna mondta egyszer, hogy senki sem nyeri meg ezt az ügyet. "
Csúszi Ancsi véleménye:
Ez az a könyv, amit filmben soha nem néznék meg. Két dolog miatt. Az egyik ok, hogy a történet könyvben gyönyörű, azonban én az ilyen jellegű filmeket nehezen emésztem meg. A második ok, hogy a könyvet annyira imádtam, hogy a szereplők szinte életre keltek, és már kialakítottam a saját elképzeléseimet róluk, így a filmet nem tudnám úgy átérezni. Persze mindez ízlés kérdése.
A könyvet nem tudtam letenni. Folyamatosan olyan érzésem támadt, hogy ha nem folytatom az olvasást, lemaradok valamiről, úgy történnek az események. A könyv egyszerűen megragadott. A szereplők a szívemhez nőttek, és egyszerre éreztem át az összes helyzetét. Soha nem tudtam, hogy mi lesz a vége.
Nagyon elgondolkoztató könyv.
Szalai Adél véleménye:
Nem az első könyvem, és megint csak meggyőzött, hogy nem az utolsó. Imádom a fordulatait, hogy sosem tudom mi lesz a következő mozzanat, és hogy belecsempész egy kis szerelemet is a tragédia és a dráma közé. Az ügyvéd vicces figura volt, nagyon szimpatikus, kicsit az anyában láttam elfogultságot, hogy tényleg mindent és mindenkit beleértve a család többi tagját képes volt mellőzni Kate-ért. Sajnálatos a két gyermek szenvedése, mert kirekesztettnek és mellőzöttnek érzik magukat, és bizonyos dolgokat, élethelyzeteket fel kell áldozniuk a testvérükért, a testvérük miatt. Most felnőtt fejjel, ha Nekem kéne ekkora döntéseket hoznom a testvéremért......hát egy másodpercet nem gondolkodnék.
Rógán Edina Anna véleménye:
Kezdetben nem is tudtam eldönteni kinek szurkolok... Kate-nek vagy Anna-nak. Kemény, morális kérdéseket feszeget a könyv. Nem tudtam eldönteni, hogy ki tesz jót vagy rosszat. Mindenesetre nagyon elgondolkodtató: vajon, ha én lennék a szülők helyében, hogyan cselekednék? Vagy Kate és Anna döntése mennyire elfogadható. A szereplők szimpatikusak voltak, talán az anya volt számomra egy kicsit bosszantó.
Tervezem a film megnézését is.
Dani Ilona véleménye:
Nagyon szeretem Jodi Picoult könyveit. Mindegyikben annyira érdekes élethelyzeteket, sorsokat ismerhetünk meg.Számomra nagyon nyomasztó volt ez a könyv, eléggé egyhangúnak találtam a betegség állandó leírását,szerintem inkább többet írhatott volna a
két lány mindennapjairól.De a végén történtek mindent felülírnak..nagyon mély érzéseket
kiváltó, nem könnyen feledhető könyv az elözőekben leírtakhoz képest is.
Éliás Klaudia véleménye:
Most tettem le a könyvet. Muszáj azonnal véleményt írnom róla, mert annyira kavarognak bennem az érzések. Be kell vallanom, én a filmet láttam előbb és máig az egyetlen, amin el is sírtam magam. Most ez a könyv változatra is igaz. Az olvasás során, (mint húgnak) végig az járt a fejemben én mit tennék. Természetesen eszembe nem jutna önmagamtól bírósághoz fordulni, hiszen mindent a testvéremért, akármivel is járna. Pont ez a csodálatos a könyvben, hogy Annának nem kellett döntenie. Nem kellett sem megtagadnia a testvére kérését, hogy segítsen meghalni, sem teljesítenie. Úgy segíthetett rajta, hogy nincs utána bűntudat a rossz döntés miatt. Hiszen ki tudna úgy nyugodtan élni, hogy segít megölni a testvérét, még ha ő kéri is? És ki tudná végignézni, hogy akarata ellenére szenvednie kell (hiszen nem tudhatta, hogy egyáltalán javul-e Kate állapota a szervtől)? Csodálatos befejezés.
Horváth Anita véleménye:
Gyönyörű megható történet egy leukémiás lány húgáról illetve családjáról. Megrendítő és magával ragadó az anya harca a lánya életéért, egyszerűen szíven ütött. Sajnos nem ért meglepetésként a vége, mert egy véletlen folyamán előbb a filmes változatát láttam, aztán sikerült kezembe akadnia ennek a remekműnek, de így is újdonságnak számított.
Korga Szabina véleménye:
Huh hát nehéz bármit is írni. A könyv témája alapjáraton megrendítő, az egész történet alatt vívódtam, hogy kivel értsek egyet, de a vége egyszerűen csak pofán csap. Sajnos a filmet is láttam, de szerintem a könyv ezerszer jobb és már sajnálom, hogy megnéztem a filmet.
Sinka Zsuzsi véleménye:
Elgondolkodtató írás, hogy meddig mehet el egy anya, hogy megmentse az egyik gyermekét, miközben a végletekig kizsákmányolja egy másik gyermekét. Van-e létjogosultsága egy olyan terhességnek, aminek egy génmanipulált magzat/gyermek lesz a végeredménye? Mit érezhet az a gyermek, akinek rá kel döbbennie, hogy ha a nővére nem lenne halálos beteg, lehet, hogy ő meg sem született. Rendkívül hatásos írás, megdöbbentő befejezéssel.
Sági Katalin véleménye:
Amerika keleti partvidékén egy tipikus kertvárosi házban él egy háromgyermekes család. A legidősebb testvér, Jesse ,éli a maga életét A középső lány, Kate 2 éves kora óta leukémiás. A szülők ádáz harcot vívnak életben maradásáért. A legkisebb gyermek, a húg, Anna , eleve azért született, hogy genetikailag megfelelő donor legyen a nővére számára. Amikor a beteg Kate körül forgó családi élet ellen lázadó tizenhárom éves Anna bepereli szüleit, hogy önrendelkezési jogot nyerjen a saját teste fölött, minden megbolydul. Az anya jogász volt, de életét Kate-nak szentelve feladta állását. Néhol lelkifurdalást érez. Az apa tűzoltó-mentős-amatőr csillagász. A kényszerűen koraérett Annát képviselő fiatal ügyvédet és kedvese is dilemma előtt áll.. A krízishelyzetet a népszerű írónő felváltva láttatja a hét szereplő szemével, bravúrosan váltogatva az idősíkokat is. Miközben egy lebilincselő történetet olvasunk,nevethetünk, zokoghatunk, hitelesen elevenedik meg a kertvárosi otthon, a kórház, a tárgyalóterem és a tűzoltólaktanya világa.. A regény akkora meglepetéseket tartogat, mint egy krimi.!..Letehetetlen…háromszor olvastam el.
Gaál Ivett véleménye:
A nővérem húga egy igen elgondolkodtató regény. Adott egy teljesen tipikusnak tűnő család; apa, anya és 3 gyerek. Csakhogy a legkisebb lány azért született meg, hogy a leukémiás nővérének a donorja legyen. De mi történik akkor, ha ez a „donor” úgy dönt, hogy élni akar? Nagyon érdekes, ahogy a történet több nézőpont alapján rajzolódik ki, és ugyanígy fejezetről- fejezetre változott az én véleményem is.
Dolozim Márta véleménye:
Nem olvastam még az írótól, de azt hiszem, ezt orvosolni fogom. E könyv után két napig nem tudtam egy új történetbe belekezdeni. Túlságosan életszaga van ahhoz, hogy az utolsó pont után csak úgy félrerakjam, és belekezdjek egy másik könyvbe. Akik nem éltek át ehhez hasonló szörnyűséget, azoknak is egy nehéz, szívszorító olvasmány. De aki vesztett már el szerettét egy átkozott betegség miatt, aki vesztett már el hirtelen halállal vkit, annak még szörnyűbb ezt olvasni.
Gál Anna véleménye:
Ez a könyv nagyon megfogott, az eddigi legjobb könyv amit olvastam.Tetszik benne hogy nem a megszokott sémára épül és nem happyendel zárul. Amivel elsőre magával ragadott az a könyv hátulján lévő rövidke "leirás" nagyon tetszett benne ahogy Anna megfogalmazza hogy hogy is érzi magát a családban. Meghökkentő és egyben felkavaró ámbár mégis nagyon jó történet amin érdemes elgondolkodni.az elolvasása után garatálom hogy lesz egy fél óra amit az ember az "újabb megél életének" átgondolásával fog tölteni.
Lichtmesz Magdolna véleménye:
Megható könyv, váratlan fordulattal a végén.
Óvári-Vass Erika véleménye:
Ez volt második könyv, amit Jodi Picoulttól olvastam és most sem csalódtam. Lendületes történetvezetés, szívbe markoló, elgondolkodtató téma. Vajon te mit tennél ebben a szituációban... Kiváló könyv, de egyúttal megrendítő és fájdalmas.