ADATLAP
Végtelen történet
„Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot.” Az NSZK bestsellerlistájának legelső címei között találjuk évek óta Michael Ende felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló meseregényét. Eddig huszonnégy nyelvre fordították le, a belőle készült szuperprodukció pedig már a filmvásznat is meghódította szerte a világon. Vajon mi ennek a páratlan sikernek a titka? Aki kézbe veszi ezt a már külsejében is szokatlan könyvet, s belép abba a különös világba, ahova a szerző főhősével, a kis Barnabással együtt kalauzolja az olvasót, az hamarosan rájön a titok nyitjára. Mert a Fantázia nevű csodaországba tett utazás valóban ritka élményt nyújt mindazoknak, akik értékelni tudják a fordulatos történet, a lenyűgözően gazdag, csapongó képzelet s a mély értelmű szimbólumok e varázslatos szövedékét....
Rentka László véleménye:
Emlékszem, első vagy másodikos osztályos voltam az általános iskolában, még tanulva az írás-olvasás tudományát, amikor Édesapám esténként olvasta fel a könyvet nekem. Mindig hosszasan tanulmányoztam a csodálatosan megrajzolt iniciálékat, amik ábécé sorrendben következtek minden fejezet előtt. A filmfeldolgozás is gyerekkori kedvencem, a történet ott pont a legizgalmasabb résznél szakad félbe, Barnabás Fantázia-beli "regnálása" előtt. Most, felnőtt fejjel elolvasva is nagyon erős üzenetet adott át a könyv... de ez már egy másik történet, melynek elmesélésére máskor kerül sor ;)

"Tedd azt, amit akarsz"
Sári Csaba véleménye:
Gombos Jimet imádtam gyerekként, felnőtt fejjel olvastam el ezt a történetét. Ezt a könyvét sokkal talán jobb is volt így. Ende Boldizsár kalandjain át sokkal mélyebb üzenetet osztott meg az olvasókkal.
Paller Péter véleménye:
Kiskoromban nagyon szerettem a filmet. De azt kb a felénél fejezték be, ahol minden szép és minden jó. A könyv nem ilyen. Szinte ott kezdődik csak az igazi történet, ahol a filmnek vége szakadt. Szerintem félelmetes könyv amúgy. Biztosan nem adnám gyerekeknek, de felnőttként rengeteget lehet belőle tanulni.
Varga Réka Dóra véleménye:
A végtelen történet egy alapvetően ifjúsági regény az én érzésem szerint. Az első négyötöde végtelenül egyszerű vonalvezetésű ifiregény, az utolsó egyötödbe pedig megpróbál a szerző minél több mondanivalót sűríteni. Nekem emiatt kicsit rossz egyensúlyúnak érződött.
Szekeres Sándor véleménye:
Gyerekként már egyszer nekikezdtem ennek a könyvnek, de akkor túl unalmasnak és vontatottnak találtam ahhoz, hogy végigolvassam. Most viszont nagyon tetszett. Rengeteget lehet tanulni belőle és az a típusú könyv, ami minden olvasás után más nyomott hagy az emberben.
K Zsuzsi véleménye:
A Momo miatt már eleve bíztam Ende-ben, és tényleg bejött a sejtésem. Annyira, de annyira jó. Akkora fantázia van az egészben (mindenféle értelemben :) ), hogy az valami zseniális. Minden egyes lény, amit az író megteremtett annyira kreatív. (A versenycsiga amúgy az egyik kedvencem, még ha annál pont vannak sokkal ötletesebbek is:) ) Az egészben az a legjobb, hogy a sok fantáziadús világ, város, ország, lény, szereplő, helyzet, történet mellett van az egésznek egy mélyebb értelme is, és emiatt szerintem minden korosztálynak tök jó ez a könyv. Nem tudtam (tudok) betelni a sok fantáziával, ami benne rejlik. :)
Simon Brigitta véleménye:
gyerekkorom kedvenc filmje így nem volt kérdés, hogy egyszer a könyvet is el fogom olvasni. szerencsém van mert egy illusztrált kiadás boldog tulajdonosa vagyok, ami már önmagában is varázslatos! :) akinek abszolút nincs képzelőereje, az bele se kezdjen, mert rengeteg képzeletet igénylő kis lény, és csodás helyszínek van benne. a könyv üzenete és tanulságai szerintem minden életkorban aktuálisak. a film alapjául kb a könyv fele szolgált, ami szerintem bőven elég a második fele már kicsit vontatott volt számomra.
Családi Judit véleménye:
Gyerekkoromból rémlett a mese, abból is csak részletek, amiket imádtam. A padláson olvasó fiú, ahogy Fuhur hátán repül Atraskó. De azt hiszem, túl későn olvastam el, hogy igazán élvezhessem, néhány évvel korábban biztosan imádtam volna.
Kis Lilla véleménye:
A címe zseniális, és tetszik, hogy fantáziában játszódik, a sztori is jó de nekem valahogy mégis túl sci-fi. Egymást érik a valószínűtlen lények, az egyiket még elsem képzelted, de már ott sincs, van azonban helyette négy másik. Sokkal jobban bele tudtam magam élni az olyan jelenetekbe, ahol picit kevesebb színes-furcsa-ilyesztő-összetákolt fantázialény volt egyszerre.
Inkább azt mondanám, olyan 12-13 éves gyermeknek ajánlom. :)
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Annyira aranyos történet, olyan szép mondanivalóval, igazi mesekönyv. Nem is értem, miért nem olvastam eddig soha. Jobb lett volna gyerekként olvasni, mert úgy biztos más élmény lett volna, de felnőtt fejjel is nagyon aranyos volt.
Ráadásul manapság igencsak időszerű a "fantáziátlanság", ezért szerintem minden gyereknek el kéne olvasnia.
SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Hát ez valami csodálatos volt. Az IGAZI MESEKÖNYV! Kinyitni is gyönyörűség volt, a képekkel, az oldalak tetején lévő mintával és a színes oldalakkal. A filmből már csak a "repülő kutya" maradt meg (Fuhur a szerencsesárkány :) ), így a történet gyakorlatilag újdonság volt. Érdekes volt. izgalmas és tanulságos. Örök érvényű mese önmagunk elfogadásáról, a barátságról, hűségről, kitartásról, szeretetről. Amikor lesz gyerekem, biztos a kezébe nyomom. Igazi klasszikus, mégis különleges mese, különleges szereplőkkel, de klasszikus mondanivalóval és értékekkel. Nagyon szerettem, ezt olvasva gyerek lettem megint.
Wenczel Katalin véleménye:
Ez egy olyan könyv, amit életében egyszer mindenkinek el kellene olvasnia. Varázslatos történet, az egyén mesevilágba bújtatott "Én" kereséséről, az élet értelméről, és az emberi élet legfontosabb értékeiről. Biztos, hogy sokáig töprengek majd még rajta :) De ami biztos, szerencsésnek érzem magam, amiért eljuthattam Fantáziába :)