ADATLAP
Hajnali láz
Meghalni most? Amikor az élet elkezdődhet végre? Amikor a szerelem beköszönhet? Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A huszonöt éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar. Levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza elkezdheti az életét. Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa, kedves Sára, kedves Szeréna, kedves Ágnes, kedves Giza, kedves Baba, kedves Katalin... Reggeltől estig ír - levelet, verset, cikket -, fordít, a hazai híreket lesi és várja a gyógyulást. És hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének. A regény szerelmük szárba szökkenését meséli el, miközben az erőfeszítések, az árulások, az igaz és hamis barátságok szövevényei az olvasót is végleg magukkal ragadják. A Hajnali láz - nagy szeretettel, feszes mondatokban és erős képekben megírt igaz történet - az élet szerelmes regénye. Gárdos Péter színház- és filmrendező 1948-ban született Budapesten. Legemlékezetesebb alkotásai az Uramisten, a Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, A porcelánbaba és a legutóbbi, a Tréfa. Filmjei számos díjat nyertek a legjelentősebb hazai és külföldi fesztiválokon. ...
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Csodálatos volt ez a könyv. Sodort magával minden bekezdés, minden oldal.
Először nagyon kapkodónak és felületesnek éreztem, nem ehhez vagyok szokva, hogy rövid jelenetekben tolmácsoljon számomra az író. Aztán ráéreztem az ízére, szinte már én is sürgettem, hogy na, derüljön már ki, most mi lesz? és most mi lesz? és most?
Követeltem, tudni akartam, hogy hogyan jutunk el a boldog (mert ugye csak boldog lehet?) befejezéshez.
Szerettem ezt a könyvet, nagyon gyorsan elfogytak a lapok. Itt most nem a történelmi közeg, a hosszas jellemrajzok, tájleírások fogtak meg, hanem két ember szerelmének a kibontakozása. És szerencsére nem voltak olyan eget verő nagy fordulatok sem, mint néhány regényben, amikor eldobom a könyvet, mert már nem bírom olvasni. Ez a könyv olvastatta magát.
Azért, hogy őszinte legyek, érdekelt volna még néhány mellékszál. Velük mi történt később? És Gold Judit adott magyarázatot a tettére? Később el tudott számolni a saját lelkiismeretével?
Gálné Török Ágnes véleménye:
Nagyon szép szerelmi történet két ember levelezés útján kezdődő, összefonódó igaz szerelméről.
Az ember pozitív hozzáállása és gondolkodása igenis gyógyító.
A könyvtárad kötelező darabja.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ezt a könyvet szerintem nem olvastam volna el, ha nincs ez a könyvkihívás. Nagyon sokat vesztettem volna, ha ezt teszem.
Csodálatos mű. A szerelem, a remény, az újrakezdés kinyilváníttatása. A sok szenvedésen keresztül ment férfi és nő egymásba szeretnek, csupán a levelezések alapján. A személyes találkozásuk még jobban elmélyítik érzelmeiket. Ennek a szerelemnek van irigye, de szerencsére a keresztbetevése is segíti a szerelmespárt a végső boldogsághoz. Megható, szép és igaz történet.
Ötvös Kata véleménye:
Gárdos Péter olyan történetbe vitt magával, ami az első perctől magával ragadt. Igazi letehetetlen könyv, ami beszippantja az olvasót, mintha a szereplők mellett állva lennénk részesei a történetnek.
Pollák Eszter véleménye:
Nagyon szép és megható történet arról, hogyan talált egymásra a világháború után egy testileg-lelkileg megtépázott férfi és egy nő.
Azt mondják, a szerelem gyógyít. A regény erről is tanúbizonyságot ad.
Könnyen érthető nyelvezete van a regénynek, nem túl érzelmes, igényes szépirodalmi alkotás. Szerettem.
Potori Gréta véleménye:
Nagyon szép és megható könyv a szerelemről egy egyedi ötlettel színesítve. És nagyon örültem neki, mivel a monogramomhoz nem találtam író, így reméltem, hogy a fordított is számít. :D
Kovács Szilárd véleménye:
Amikor kiválasztottam ezt a könyvet akkor úgy gondoltam lehet nem is olvasom el. S amikor végre kikölcsönöztem a könyvtárból gondoltam beleolvasgatok s majd meg látom mi lesz. S jelentem kevesebb mint 24 óra alatt elolvastam..Este 18 után álltam neki s olvastam vagy 3 órát s másnap reggel ismét nekiláttam..Érdekes volt .. brutális.. s ha belegondolunk abba az akkori embernek mennyi mindent túl kellett élnie .. nem lehetett egyszerű.
Triszné Szabó Márta véleménye:
Csodálatos szerelmi történet! Bepillantást kapunk a háború után a túlélő zsidók további viszontagságairól, a szörnyűségek utáni élni akarásukról az író szüleinek sorsán keresztül. Ez a könyv ott kezdődik, ahol a holokauszt témájú filmek, könyvek befejeződnek. Érdemes elolvasni!
Sáfár Józsefné véleménye:
Örültem mikor a könyvtárban megláttam, mert már régóta rajta van a listámon. Nem tudtam mire számítsak, már sok háborús, holokausztos regényt elolvastam, azokban annyira részletesen írtak a borzalmakról. Azt hittem nem tud újat mondani, és mégis... Ez a regény egészen más, itt csak a két ember levelezése és az abból kibontakozó szerelem a fontos. Mire képes egy ilyen csodálatos érzés, mindent legyőz.
Csiki Ibolya véleménye:
Mar nagyon rég elterveztem, hogy elolvasom ezt a könyvet megis sokat vártam amíg raszantam magam. Bem bántam meg! Szeretnivaló gyönyörű történet volt, olvasnivaloan leírva. Drukkolni a beteg embernek, hogy élhessen, ugyanakkor a kibontakozó szerelemnek is... Bárcsak ilyen hitünk lehetne es elszántságunk nekünk is sokszor.
Bérci Zsanett Diána véleménye:
Egy igaz és szép történet élni és szeretni akarásról, küzdelemről, kitartásról és nem utolsó sorban a hitről. Egy történet amire sokáig fogsz emlékezni amely szeretni tanít és erőt ad. Nem vagyok nagy rajongója a romantikus irodalomnak, de ez a könyv nem volt rossz... Sőt....)
Rógán Edina Anna véleménye:
Sokáig szemeztem ezzel a könyvvel, kicsit féltem is tőle, mert hogy zsidó-üldözős, táboros stb. történet. De örülök, hogy végül elolvastam, mert ennek a két embernek a levelezése, története felülírja azt a sok borzalmat, amit sejtetnek a sorok. Szép történet és még szebbé teszi az, hogy valóban megtörtént.
Zaják Julianna véleménye:
Sok jót hallottam erről a könyvről, ezért kezdtem el olvasni. Az író a szülei szerelmi történetét meséli el. Egy percig sem kellett izgulnom a fiatalokért, mert az elejétől fogva tudni lehetett, hogy életben maradnak, és egymásra találnak. Ennek ellenére egy pillanatig sem volt unalmas, ez a szívszorító, időnként megnevettető történet. Jó lett volna azonban tudni, hogy mikor szereztek tudomást Gold Judit intrikáiról, gonoszságáról.
Trisz Tamara véleménye:
Nagyon élveztem a történetet. Mikor elkezdtem olvasni nem erre számítottam. Meghatott a történet, és megtanított, hogy sose veszítsem el a reményt. Az író szüleinek a harca a betegséggel, a szerelemért, a boldogságért csodás volt. Nem az a tipikus szerelmi történet, és ez az, ami igazán megfogott benne. Örülök, hogy elolvastam.
Horváth Katalin véleménye:
Bámulatos akaraterő, hit és kitartás. Számos könyv és történet született már a témában, ez mégis egy különleges darab közülük. Hat hónapnyi levelezés, súlyos tüdőbetegség, mérhetetlenül erős hit. Nem tudom a film mennyire tudja visszaadni a könyv hangulatát.
Szerletics Róbert véleménye:
Megkapó történet, már az tetszett, hogy Gárdos Péter szülei levelezés útján ismerkedtek meg egymással. Kiábrándító volt arról olvasni, hogy hiába volt vége a második világháborúnak, hiába szabadultak fel a rabok a táborokból, még messze nem voltak szabadok, és továbbra is voltak áldozatok. És felemelő volt megérteni, hogy Miklós halálos betegségét voltaképpen a Lili iránt érzett szerelméből fakadó elszántság gyógyította meg.
Miklós háborúellenes verse pedig, mely egyben a könyv mottója is, nagyon jól meg lett írva.
Talán csak egy dolog volt, ami nem hagyott nyugodni: honnan tudta meg G.P., hogy anyja boldogságát Gold Judit próbálta folyton megakadályozni, amikor a regényben elmondottak szerint ezt senki nem árulta el a szüleinek?
Fekete Nóra véleménye:
Megindító történet a szerelemről. Szerelem, mely mindent legyőz, legyőzi még a halált is. Így történhetett meg, hogy a megszületett gyermek, a könyv írója, megoszthatta velünk szülei szerelmének történetét. A hihetetlen és sorsszerű találkozást.
Tünde véleménye:
Ritkán olvasok magyar író könyvét,de ez első pillanatban megfogott. Nagyon szépen megírt mű,végig realisztikus ábrázolásmód jelemzi. Szerettem olvasni a főszereplők élni akarását,küzdelmeit,kitartását és kibontakozó szerelmük történetét. Ez a könyv számomra a kiutat mutatta meg egy végtelenül nyomorult és sötét világháborús időszak után.
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Egyszerűen, kedvesen romantikus történet, és még romantikusabbá teszi, hogy igaz...a narráció nagyon kedves, emberközeli, közvetlen, így az olvasó szinte tényleg átélheti a történteket. Feldobja az olvasó napját, és néhol humoros, néhol szívszorító, néhol kicsit realisztikus, de igazából mégiscsak egy valódi romantikus történet.
Lendváry Judit véleménye:
Elgondolkodtató egy könyv. Nem semmi, hogy mik történtek 1945 környékén. Volt, hogy csak döbbenten olvastam és olvastam... engem nagyon megfogott a könyv. Nem csak szerelmet mutatott meg, hanem barátságot is. Egyszóval: ajánlom!
Matók Szilvia véleménye:
Megható kis történet,de nem tett rám nagyon mély benyomást. Persze szeretem a II. világháborús történetek minden szegmensét megismeri, így ezt is, de azontúl nem okozott nagy élményt. Irodalmilag sem egy összetett mű.
Hegedus Anna véleménye:
Bár picit hosszabb időbe telt, mint egy nap, a kategória helyé való.
Miklós egykor Debrecenben lakott, most egy Svédországi rehabilitációs központban kezelik, ott várja a halált, illetve inkább orvosa, Miklós ugyanis kitartó, nem adja fel, élni akar.
Úgy dönt leveleket fog írni, és feleséget keres.
Több, mint 100 lánynak küldi el ugyanazt a (sablonos) levelet.
Lili se foglalkozna a levéllel, ha nem lenne ő is épp kórházi kezelés alatt és ne unatkozna annyira.
Válaszol, és elindul a levelezés.
Ilyen egy igazi 20. századi, realisztikus szerelmes regény.
Szalai Adél véleménye:
Megható igaz történet egy szerelemről, és annak viszontagságairól, a háborús időszak átvészeléséről. Egy nap alatt a végére lehet érni, és végig is ér vele az ember, mert nem akarja lerakni, kíváncsi a szerelemesek történetére.
Schmehl Julia véleménye:
Sokat hallottam a könyvről, hogy milyen jó. Gondoltam mielőtt megnézem a belőle készült filmet, elolvasom.
Nagyon jól megírt visszaemlékezés, amely egy "boldogabb" arcát mutatja, egy rettenetes kornak.
Péterfai Beatrix véleménye:
Kedves és szép történet a szerelemről és a kitartásról nehéz időkben. Manapság el sem tudjuk képzelni milyen lehetett az érzés, amikor napokat kellett várni egy üzenet kézbesítésére, egy jó vagy éppen rossz hír hozatalára. Átérezni sem könnyű.
Nagyon tetszett. Megragadott. Olykor elszomorított, de elég sokszor megnevettetett. (Sajnos) gyorsan a végére lehet érni.
T. Erika véleménye:
Számos könyvet olvastam már a II. világháborúról, a holokausztról, a zsidóságról, viszont ez nem a szokványos megközelítése ennek a témának. Nem egy beszámoló a táborok borzalmairól, a háború különböző csatáiról, hanem egyszerűen két ember története, akik a háború alatt átélt szenvedések után végre szeretnének ÉLNI, SZERETNI, SZERETVE LENNI. Kevés könyv szól arról az állapotról, hogy mi történt azokkal az emberekkel, akik a táborokból szabadultak, hova kerültek, hogy próbálták újrakezdeni az életet, egyáltalán, hogyan kaptak hírt az otthoniakról. Ezeket nagyon jól ábrázolja a könyv, és közben megismerünk két fiatalt, az ő vágyaikat, a kialakuló kapcsolatukat, a reménytelenséget – mind egészségileg, mind anyagilag.
Számomra nagyon megható volt ez a könyv, végig izgultam a szerelmesekért, és csak ajánlani tudom másoknak is.
M J véleménye:
Nehezen szántam rá magamat a könyv elolvasására, de nemrég hallottam egy riportot Gárdos Péterrel és olyan átéléssel mesélt a könyvről, hogy egyszerűen bűn lett volna nem elolvasni. Nem csalódtam a könyvben, zseniális írás, bár nem a legkellemesebb időszakról szól. Nem lehet lerakni, addig olvassa az ember amíg a végére nem ér...
Szabó Rita Zsuzsa véleménye:
Kicsit olyan volt, mintha Marton Katit olvastam volna.
Egy nap alatt át tudja rágni rajta magát az ember, de inkább a történet az, ami megfogott, mint maga a fogalmazás.
Tulajdonképpen bárki megírhatná a saját családjának, szüleinek történetét, a különbség csak annyi, hogy az olvasó számára nem olyan érdekes egy TSZ nyugdíjas története, mint valakié, aki át, és túlélte a Soá-t.
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
2016 első könyve. Méltó kezdet ez egy új évhez. Nem egy csöpögős igaz történet. nem egy óriási durranás. DE mégis volt benne valami ami megfogott. Ami letaglózott, ami egyszerűen csak szimplán emberi volt. Az élni akarás, a szerelem, az, hogy harcoltak egymásért, hogy együtt lehessenek. Nekem elnyerte a tetszésemet. Hamar el lehet olvasni, könnyed, és érthető.
Borsos Katalin véleménye:
Egy történet a hit erejéről, az élni akarásról és a kitartásról. A Hajnali láz az élet szerelmes regénye.
Felkavaró volt, ahogy a történet folyamán visszaemlékeztek azokra a borzalmakra, amiket felejteni akartak.