ADATLAP
Napok
Korunk egyik jellegzetes figurájának életútját rajzolja meg ez az izgalmasan érdekes regény, s közben színes, mozgalmas társadalmi és történelmi tablót fest a harmincas évektől a hetvenesekig terjedő négy évtizedről. A regény főhőse okos, művelt értelmiségi ember, akit gyermekkorától kezdve sok méltánytalanság, bántás ér, akin többször átcsapnak a történelem hullámai, akinek sok igazságtalanságot kell elszenvednie a Horthy-korszakban éppúgy, mint a fölszabadulás után, 1956 előtt éppúgy, mint utána. Sebeket kap, de sebeket oszt ő is, hol szándékosan, hol akaratlanul. Vannak sikerei, de legalább annyi kudarc is éri, szakmájában gyorsan, csaknem látványosan halad előre, aztán egyszer csak megreked valahol, a nők bolondulnak érte, de előbb-utóbb mind faképnél hagyják. Minden nagyszerűen indul, amibe belekezd, mégis minden balul üt ki mindig....
Kis Lilla véleménye:
Egy nehéz könyv. Belerázódni nehéz. Néha elviselni nehéz. Olvasni nehéz. Kibírni a szürke szenvedést nehéz. A háborút nehéz. A rendszereket átélni nehéz. Nehéz, hogy annyira igazi.
Nehéz letenni. Nehéz újra belekezdeni.. Annyira hétköznapi, annyira hűen tükrözi a múlt évezred végét.. Nehéz a végén becsukni és letenni.