ADATLAP
Veronika meg akar halni
Kell e halál az élet előtt?

A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan: barátok, szeretők, család, menő állás, barátságos klubok és jó kis partik - valami létfontosságú dolog azonban hiányzik az életéből. Ezért egy reggel úgy dönt: megöli magát. Bevesz egy maréknyi altatót, de nem egyszerre, hanem egyesével, hogy bármikor meggondolhassa magát, ha úgy alakul. Döntése beláthatatlan következmények-
hez vezet.

Egy idegklinikán tér magához, ahol orvosa közli vele: napjai vannak hátra csupán. Mire lehet elég ez a néhány nap? Veronika új barátokra talál, új vonásokat, úgy vágyakat fedez fel magában. Rájön, hogy a józan ész és az őrület közti határvonal nem is olyan kristályosan éles, amilyennek eddig vélte. A gyűlölet, düh, szenvedély és szélsőséges szexualitás kiélése közben rádöbben: valójában létünk minden pillanata döntés élet és halál között. De mi várhat még arra, aki már minden döntést meghozott, a végső választást is beleértve?...
Melinda Csatlós véleménye:
Az elején nagyon tetszett, aztán egy idő után nagyon nem....de gondoltam elolvasom. Nem hittem, hogy Veronika meghalhat, ezért végig izgultam, hogy vajon mi lesz a vége...nagyon megkönnyebbültem, mikor az utolsó oldalakon hirtelen mindenre fény derült....
Így utólag, elolvasva, megint azt mondom: tetszett.
B-M Bogi véleménye:
Nehezen foglalok állást, hogy ez a könyv tetszett, vagy sem? Talán egy bő közepesre értékelném, mert voltak gondolatok, részeltek, amik tetszettek, viszont sok olyan is, ami nem.
Tetszett a meglátás, miszerint az a "súlyos betegség", ha valaki ugyanolyan akar lenni, mint a többiek, ami lehetetlen, ráadásul megannyi pszichés gondot okozhat. Nagy igazság. Illetve azt is jó volt látni, hogy milyen apróságok vezethetnek az elme megbomlásához. Sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy valakinek mekkora problémát okozhatunk egyetlen megjegyzéssel, elvárásokkal, korlátozással.
Ennek ellenére keveseltem ezt a könyvet. Nem azt vártam, hogy beteg emberek előtörténeteit olvasom, akik kapcsolatba kerülnek betegségük miatt a jelenben. Többet, mást vártam.
Azt hiszem nem volt véletlen, hogy annak idején egyszer félbe hagytam...
Juhász Viktória véleménye:
Állítólag Coelhot vagy szeretik,vagy utálják az olvasók,átmenet nem nagyon van. Nos, én anno elkezdtem olvasni A Zarándoklatot,de abba is hagytam,nekem nem tetszett. Most mégis adtam még egy esélyt,és ez a könyv más véleményt formált meg bennem. Alapjában véve számomra nyomott a hangulata,ugyanakkor mégsem bírtam letenni a könyvet.Van mondanivalója,feltesz néhány érdekes kérdést és úgy az egész jó.Veronika a tette ellenére végig szimpatikus marad.
Sári Csaba véleménye:
Az első Coelho könyv, amit olvastam, valószínűleg az utolsó is. Előzetesben a történet érdekesnek tűnt. Az, hogy önmagát beleírta a történetbe - ugyan csak egy fejezet erejéig - bárgyúnak, önzőnek tűnt, elég lett volna egy előszóban megfogalmaznia a saját motivációját. A megfogalmazás főleg az elején folyton megakasztott, később a másik portugálul író kollégájára ismertem rá, Saramagora, de a barokkos körmondatai nélkül.
Összességében a történetből többet is ki lehetett volna hozni, és ez nyomta rá a végső bélyeget számomra Coelhora.
J Csilla véleménye:
Nagyon tetszett. Mindegyik szereplő élettörténete érdekes és tanulságos volt. Nem voltak nagy történések benne, de nagyon érdekes kérdéseket feszeget. Kicsit ijesztően depressziósan indult a történtet, de jó lett a vége, örülök hogy hepi-end lett:) Ez volt az első Coelho könyvem, tetszett az író stílusa, biztos hogy más könyveket is el fogok olvasni tőle.
Károlyi Olga véleménye:
Számomra ez egy egyszer olvasható történet, és miközben olvastam az járt a fejemben, hogy sokkal inkább illene ez a könyv a barátnőmhöz, mint hozzám. Ő sokkal inkább pszichológiai beállítottságú. Ettől eltekintve egy tipikus Coelho sztori, amit a főhősnő szemszögéből mutat be. Ami a legjobban tetszett benne az a happy end volt.
Tamás Andrea véleménye:
Tetszett a könyv, alapból kedvelem a kicsit depresszívebb könyveket, illetve azokat, amelyben van némi őrület. érdekesnek találom őket :) Ez a könyv is hasonló volt, és az őrület mellett mégis az élet szeretetéről szólt.
Tószegi Csilla véleménye:
Fantasztikus, kicsit borús, de nem is csoda hiszen egy öngyilkosságot elkövető lányról szól a történet. Mindenkinek ajánlom aki egy nem mindennapi történetre kíváncsi! Paulo Coleho ismét nagyot alkotott! :)
Emeletes Csiga véleménye:
Coelho-elsőként nekem tetszett.
Olvasmányos, az elején nem kell szenvedni a sok információ miatt, in medias rest.:D
Hasonló helyzetben voltam, mint Veronika, ezért tudtam azonosulni a karakterrel. Maga Veronika is szimpatikus volt, sőt az összes szereplő. A vége meglepő volt, folyamatosan ott volt az izgalom, aztán bumm. Egyedül nekem a dolog hitelességével volt bajom. Tudom, hogy Coelho maga is volt elmegyógyintézetben, viszont a könyv alapján ezt nem gondolnám. Megvan a hasonlóság, de akkor sem ilyen egy diliház.
5/4.

Gémes Krisztina véleménye:
Hát, érdekesnek érdekes volt, de nekem valami mégis hiányzik belőle. Veronikának semmi reális oka nem volt az öngyilkosságra, nem lett megmagyarázva....nem biztos, hogy adok még egy esélyt Coelho-nak.
Kergyik Éva véleménye:
Sok ismerősömtől hallottam, hogy milyen jó író Coelho. Gondoltam eljött az idő megismerkedni vele, és ezt a regényt ajánlották a legjobban. Ennek ellenére rögtön két könyvét is kihoztam a könyvtárból. Hiba volt, ezt is csak azért olvastam végig, mert nem akartam ítélkezni az első húsz oldal után. Nem lett izgalmasabb a későbbiekben sem, a másikba is belekezdtem, de inkább hanyagolom, és választok egy számomra szimpatikusabbat.
Gabriella Korsós véleménye:
Nagyon érdekes történet, remek karakterekkel és érdekes fordulatokkal. Hallottam korábban Coelho-ról jót és rosszat is, úgy tűnt az ismerőseim egyik fele nagyon szereti, másik fele a nevétől is rosszul van. Emiatt nehezen álltam neki. De pozitív csalódás volt ez a könyv, örülök hogy rászántam magam. Remélem nem csak véletlenül választottam egy jót, és a többi könyve is hasonló módon tetszeni fog, ezek után biztos nekiállok azoknak is.
Kulcsár Réka véleménye:
Tetszik, hogy már rögtön az elején belevág a történet közepébe. Érdekes történet, nagyon meglepő fordulatokkal. Könnyen olvasható, értelmes történet. A lány hiába akart öngyilkos lenni, a végére még sajnáltam is, hogy így ér véget az élete. A végén tetszik, hogy néhány szál elvarratlan marad.
Pintér Patrícia véleménye:
Néhány évvel ezelőtt belenéztem a filmbe, amely ez a könyv alapján készült, és az akkor nagyon nem tetszett, de gondoltam teszek egy próbát a könyvvel is, és ezt nem bántam meg. Alig tudtam letenni. Tele van érzéssel és mély gondolatokkal, ahogy azt már Coelhotól meg is szokhattuk. Megmutatja, hogy élni akárhogy is, de mindig érték, és mindig van értelme az életet választani a halál helyett.
Szabó A. Dóra véleménye:
A könyv címe kissé elrettenti az olvasót, mivel már maga a cím is melankolikus, rezignált hangulatot tükröz vissza. Az embereket leginkább elgondolkoztató témákat dolgozza föl:
Ki normális?
Mi számít őrültségnek?
Egyáltalán mi az hogy őrült?
Ki mondja hogy az vagy?
Ezen kívül még fő témája az öngyilkosság. "De az öngyilkosság természeténél fogva önző, az ember előbb magára gondol, és csak azután a többiekre."
Személy szerint nekem sikerült tökéletesen időzítenem a könyv olvasásával. Sikerült tökéletesen leírnia az érzéseimet (tipikus világvége hangulat), amelyet mai napig érzek. Erőt adott a mindennapokhoz, s ezen kívül sok mindenre rádöbbentett. Mindenkinek ajánlom a könyvet! Fantasztikus könyv, én imádom!!!
Szabó Emese véleménye:
Természetesen a trilógiához tartozik a Piedra folyó partján ültem és sírtam. Az nekem kicsit vidám vasárnapos benyomást kelt. És nem tetszik, hogy a nő eldobja a egész életét egy férfi kedvéért, aztán mennek együtt a mezőre óbégatni. Nekem furcsa.
a Veronika meg akar halni, nagyon jó. Elgondolkodtató.
Az ördög és Prym kiasasszony kicsit furcsa, a pasi indìtéka kicsit bonyolult és hülyeségnek tűnik. Tetszik is meg nem is. Azon is lehet gondolkozni.
Mikusné Földi Erika véleménye:
Paulo Coelhonak "Az alkimista" című regénye ragadott meg először, majd a vele való találkozás 2005-ben a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon életre szóló élménnyel tett gazdagabbá. Ahogyan hallgattam a mondatait és néztem a hihetetlenül népszerű brazil írót, aki végtelen szerénységgel beszélt, és aki beavatott minket élete különös kalandjaiba, akkor azt gondoltam szerencsés ember vagyok hogy ennek részese lehetek. Szeretem a könyveit. Nagy élmény volt ennek a könyvnek is az olvasása, és közben eszembe jutott milyen hatalmas erő birtokába kerül az aki ezt elolvassa, hiszen rádöbben arra, hogy az életet eldobni vagy az életet választani között mi a különbség, és hogyan tárul fel az élet kapuja ha mi is akarjuk azt. Hiszen életet kapni, és életben maradni igazán nagy kihívás jelent mindenki számára.
Orosz Barbara véleménye:
Kicsit filozofikus, kicsit elgondolkodtató és felszínre tör az új-Coelhora jellemző részletező nyíltság. A szürke 50 árnyalat óta tudjuk, hogy az erotikával fűszerezett könyveknek bérelt helyük van a bestsellerek listáján. Ez az új "irányzat" jellemzi olykor Veronika történetét is.
Az öngyilkosság, az elme állapota mind az írókat, mind az olvasóközönséget foglalkoztató téma. A könyv felépítése egyébként hibátlan: jó a felvezetés, a kifejtés, a végén lévő csavar és a félig nyitva hagyott befejezés.
Karácsony Bettina véleménye:
Egyik kedvenc! :)
Pataki Melinda Sarolta véleménye:
Érdekes könyv, kicsit meglepett az író "nyíltsága", amint leírta a lány tetteit.
Óvári-Vass Erika véleménye:
Ez az első kötet, amit Coelho-tól olvastam, s bár némileg csak múló divathullámnak gondoltam korábban Coelho könyveket olvasni, megváltozott a véleményem. Érdekes maga a történet, elgondolkodtató téma.