ADATLAP
Dűne
Az Impérium tízezer éves békéjét veszély fenyegeti. A lakott planéták ezreit összefogó, feudális birodalom egymásnak feszülő erői - a császár, a rivalizáló Nagy Házak és az Űrliga - mind egy kietlen sivatagbolygó köré gyűlnek, hogy eldöntsék, ki birtokolja az óriási homokférgek és pusztító viharok által uralt világot. Ez ugyanis az egyetlen hely az univerzumban, ahol megtalálható az űrutazáshoz elengedhetetlen, tudattágító hatású fűszer, a melanzs. A hűbérbirtokért megütköző seregek csatájában felülkerekedő ház győzelme azonban nem lehet teljes, mert a mély sivatagban felbukkan egy próféta, aki mögött felsorakoznak az eddig lakatlannak hitt terület népének fanatikus légiói... A Dűne - Frank Herbert klasszikussá vált regénye - minden idők legsikeresebb science fiction remekének számít, amely négy évtized alatt sem veszített népszerűségéből....
Hegedüs András véleménye:
Dűne. A monokulturális bolygó, amelyen az univerzum legfontosabb anyaga, az élethosszabbító és tudattágító fűszer, a melanzs terem. Enélkül nincs időutazás, és a Bene Gesserit-ek legfontosabb képességei sem működhetnének.
Egy bolygó, melyet teljes egészében sivatag borít, szinte alkalmatlan az emberi életre, és nem tudni, hová tűnik el a víz, ahogy azt sem, mitől stabil az oxigén aránya a légkörben. És nem csak a száraz pusztaság jelenti a veszélyt. A több száz méteresre megnövő homokférgek elpusztítanak mindent, ami betör a birodalmukba, így a fűszer kitermelése igazi hazárdjáték, mindig résen kell lenni, hogy időben el tudják tüntetni a fűszergyárat a homokról.
Ebben a miliőben, ezen a különleges helyen játszódik ez a sci-fi klasszikus. A díszlet tökéletes, és megfelelő hátteret biztosít ehhez a mélyen megírt családtörténethez (?), politikai drámához (?), ökológiai példabeszédhez (?) - a kérdőjeleket jogosnak érzem, mert mindegyik megtalálható a műben, de egyik sem szorítja háttérbe a többit.
Talán a legfontosabb tanulság, ami örök érvényűvé teszi ezt az írást, hogy magának az emberiségnek tart egy olyan tükröt, ami egyszerre mutatja meg erényeinket és hibáinkat. És eljátszhatunk a gondolattal, mi lenne, ha valóban léteznének olyan szervezetek a háttérben, melyek nem csak években, évtizedekben gondolkoznak, hanem évezredekben mérik fajunk sorsát. Megnyugtató gondolat? Vagy inkább ijesztő?
Mindenki döntse el maga!
Borcsa Ferenc véleménye:
Annak ellenére, hogy a kategóriágban van olyan is, hogy rossz véleményt fogalmazhatnak róla, nem hiszem, hogy ez megállná a helyét. Aki szereti a sci-fi regényeket szinte azt lehetne mondani kötelező olvasmány. Izgalmas, színes új világba kalauzolja az olvasót és egyben fontos mai kérdéseket is boncolgat.
Tanács Fanni véleménye:
Sciene-fiction klasszikus, ami nem szorul rá az ajánlásra vagy véleményre: jövőbe helyezett családregény, ami műfajának egyik alapművévé lett, olyan témákat húzva a történetbe, mint a vallás és az idő, a jó és a rossz cselekedetek közötti határvonalak.
Paller Péter véleménye:
Egyike azoknak a könyveknek amiket kétszer kezdtem el olvasni. Egyszer tizenévesként és akkor nem tetszett ezért abbahagytam és egyszer már felnőttként pár éve. Mint a legtöbb komoly sci-fi ez a könyv is nagyon nehéz és elgondolkodtató darab. Bárkinek ajánlom akit érdekel a gyakorlati politika. Még így majdnem 30évesen újraolvasva sem volt minden tejesen világos benne.
Szerafin Ágnes véleménye:
Science fiction rajongóknak ajánlott, sőt, kötelező darab. Az eleje kicsit lassan indul, de aztán bekerül az olvasó a cselekmény sűrűjébe és utána nehéz letenni. Az Arrakis világa nagyon érdekes, szépen körül van írva. Jól érzékelteti az író a víz fontosságát. A karakterek is jók, várja az ember, hogy hogyan változnak, mi történik velük.