ADATLAP
Feketekávé
Sir Claud Amory, a világhírű fizikus telefonon arra kéri Poirot-t, keresse fel a hétvégén vidéki házában, mert pokolian kínos helyzetben van. A tudós az atom bombázásával foglalkozik, és sok kísérlete végén birtokában van immár a képlet, mellyel új tömegpusztító fegyvereket lehet kifejleszteni. Természetesen mire Poirot megérkezik, már egy hulla várja. Klasszikus Agatha Christie-helyzet: zárt helyen elkövetett bűntény, a család minden tagja és minden alkalmazott gyanús. A kis belga munkáját két kedves, régi ismerős segíti: Hastings kapitány és Japp felügyelő. A végére természetesen kiderül, ki gyilkolt a titkos képletért. Agatha Christie 1930-ban bemutatott színdarabját Charles Osborne dolgozta át regénnyé. A könyv, más fordításban, más, régebbi eredeti angol verzió alapján, ugyanezen a címen megjelent már más kiadónál....
Ferenczik Adrienne véleménye:
Agatha Christie krimijeit nagyon szeretem. A Feketekávé című könyvre azért voltam különösen kíváncsi, mert tudtam, hogy ez a mű eredetileg színdarabnak íródott. Gondoltam,akkor biztosan "pörgős" regény, mert valószínűleg sok párbeszédre épül. Nem csalódtam, a Feketekávé nagyon tetszett. Mivel egyetlen helyszínen játszódik, olvasás közben, mint egy színpadon, tényleg úgy láthatja az ember a történetet.
Montag Brigitta véleménye:
Nekem tetszett a könyv. Mondhatom, hogy tipikus nyomozós regény. Végig gyanakszol valakire aztán a végén ott a csattanó, hogy mégsem az a gyilkos akire gondoltál. Poirot karakterét nagyon szeretem.
Horváth Krisztina véleménye:
Tipikus Agatha Christie könyv. Több gyanúsítható személy, kavarognak a szálak, amikor gondolok egy emberre tettesként, úgy csavarja, hogy aztán egy másik még gyanúsabbá váljon, de közben ott motoszkál, hogy lehet az a harmadik követhette el inkább.
Mohácsi Ildikó véleménye:
Egyik kedvenc íróm Agatha Christie. Ezt a könyvét azonban még nem olvastam. Mindenesetre nem csalódtam, Mindig meg tud lepni a cselekmény, a végkimenetel, Tudom, hogy ebből a könyvből színdarab is készült, nem tudtam elképzelni, hogyan, hisz általában több helyszínen játszódnak ezek a krimik. De a feketekávé tulajdonképpen nagyrészt csak a könyvtárszobában játszódik. Mindenki ide jön be, innen megy ki, Itt történt a gyilkosság is. Nem a kedvenc könyvem, de tetszett.
Bischofné Hauer Szilvia véleménye:
Imádom Agatha Chrsitiet, Poirot karakterét pedig főleg. Eddig még nem olvastam ezt a könyvét, de természetesen tetszett. Minden egyes művében lenyűgöz a nyomozó okfejtése, és az, hogy a végéig nem lehet pontosan tudni ki is a gyilkos. Külön öröm volt, hogy Poirot oldalán ismét ott volt Hastings kapitány, állandó, hűséges segítője.
Gyulai Eszter véleménye:
most olvastam másodjára, de mint a legtöbb kriminél, nem emlékeztem a gyilkosra (az elején még arra sem, hogy én ezt olvastam volna)
Poirot, mint mindig, nagyszerű és most valamiért Hastings is jobban megfogott, mint az eddigi művekben (vagy akár első olvasatra). érdekes volt újra felfedeznem a gyilkosságot, és bár volt egy halvány sejtésem, a végére, hogy ki a gyilkos, Poirot okfejtése még mindig lenyűgöz