ADATLAP
Páros, páratlan
Az életben többnyire egyszerű a matek: a páros ügyek sokszor páratlanul zűrösek.
Több okból is szörnyű, ha az embert elhagyja a gyerekei apja, egyebek közt a pénzügyek meg a szörnyű csalódás miatt is. De még a végtelenül fárasztó, minden energiát felemésztő anyagi küszködésnél is rosszabb, hogy amikor olyasmi történik, amivel nem tudunk mit kezdeni, akkor az egyedülálló szülőnél nincs magányosabb ember a világon.
Így van ezzel Jess is, aki egyedül neveli kislányát, Tanzie-t és a férje korábbi kapcsolatából származó fiát, az emós Nickyt, aki a szomszéd srácok miatt igen nehéz helyzetben van. A kislány viszont matekzseni, de akármennyit gürcöl Jess, a Tanzie tehetségéhez illő méregdrága magániskolára sehogy nem jön össze a pénz. Hacsak… hacsak meg nem nyeri a skóciai pénzdíjas matekversenyt. Odáig azonban el is kell jutni. Skóciáig hosszú az út, főleg, ha egy ócska tragaccsal indul útnak az ember, ráadásul forgalmi nélkül. Ekkor lép a színre Ed, a lapátra tett cégvezető, akinek pénze és ideje is van jócskán. Neki más gondjai akadnak: a törvénnyel került összeütközésbe. És persze magányos, és komoly lelkifurdalás gyötri.
A Mielőtt megismertelek és az Akit elhagytál páratlanul népszerű angol szerzőjének új könyve vérbeli női regény, ám rendhagyó módon romantikus: a cukor és a hab párosa lemaradt róla. Sírunk és nevetünk, és alig várjuk, hogy megtudjuk, bekerül-e Tanzie a magániskolába, egymásra talál-e Jess és Ed, no és vajon felgyógyul-e Norman, a hatalmas, de nemes lelkű kutya…

„Jojo Moyes a szívfacsaró romantikus női irodalom koronázatlan királynője, és új kötetében sem fog csalódni senki. A mesteri történetvezetéstől a Mielőtt megismertelek minden rajongója odáig lesz.” (ELLE)

A Londonban született Jojo Moyes az egyik legnépszerűbb, legismertebb angol romantikus bestselleríró. Pályáját újságíróként kezdte, dolgozott Londonban és Hongkongban is, majd első regénye, az Oltalmazó eső megjelenése után szabadúszó író lett. Jelenleg egy essexi tanyán él családjával, férjével és három gyermekükkel.
Moyes az egyetlen olyan szerző, aki kétszer nyerte meg „Az év romantikus regénye” elnevezésű rangos brit díjat – legutóbb a kiadónk Carta Light sorozatában megjelent Az utolsó szerelmes levél című regénnyel....
Ugró Szabina véleménye:
Nagyon szeretem az írónőt, így nem volt kérdés, hogy ezt a könyvét is elolvasom, és igazán nem bántam meg. A karakterek nagyon szerethetőek mindannyian, a történet végig fordulatos. Biztos, hogy nem ez volt az utolsó könyv, amit tőle olvastam.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Nem csalódtam ebben a könyvben sem. Csakúgy, mint az írónő többi könyvében minden benne volt, ami a kikapcsolódáshoz kell: gyerek, kutya, szerelem, kaland, nagy utazás...
Bevackoltam magam egy puha takaró alá és egy délután alatt kiolvastam.

Pintér Gabriella véleménye:
Ezt a könyvet olvastam el utoljára Jojo Moyestől és nagyon sajnálom, hogy egyelőre kiolvastam tőle az összeset, mert imádtam őket mind. Ez a könyve is gondosan fel lett építve és persze a végére minden a helyére kerül, volt benne miért izgulni, volt miért pityeregni és egyaránt nevetni is. Szerintem pár év múlva újra fogom őket olvasni.
Krolopp Judit véleménye:
Jó kis könyv. Szórakoztató, olvasmányos, van benne, gyerek, kutya és szerelem - minden, ami kell. Ami nem annyira tetszett benne, az az, hogy a kislány karaktere például nincs kidolgozva, szinte semmit nem tudunk róla azon kívül, hogy kicsi és szereti a kutyát meg a matekot. Nagyon átüt, hogy a szerzőnek semmi köze a matematikához, gondolom csak azért építette bele, mert valami olyat akart, ami a többség számára is ismeretlen mumus. Tetszett viszont a könyv mozgalmassága és humora.
Markó Andi véleménye:
A matekos téma miatt "haraptam rá" a könyvre. Persze nem a számokról szól, de nagyon tetszett. :) A négy szereplő szempontjából ismerkedhetünk meg a történettel, így egyaránt betekinthetünk a tizenéves fiúk és lányok, illetve a felnőtt férfiak és nők lelkivilágába. Van benne bonyodalom bőven, tisztességtelen, álnok, erőszakos emberek, akikkel fel kell venni a harcot, de végül úgyis győz a jó. És természetesen nem maradhat ki a szerelem sem.
Bali Szilvia véleménye:
Kedves történet egy anyagi problémákkal küzdő mozaikcsalád mindennapi problémáiról. Szerencsére nem túl nyálas, de egy szerelmi szál is belefér. Több helyen felnevettem, máskor elszorult a szívem. Kíváncsi vagyok az írónő többi könyvére is, mert a kritikák szerint ez kilóg a sorból, sablonosabb stb. Nekem minden esetre nagyon tetszett, lehet, hogy épp az egyszerűsége miatt.
Horváth Krisztina véleménye:
Ez a harmadik könyvem zsinórban a szerzőtől és eléggé vegyes gondolataim vannak vele kapcsolatban. Ebben is vannak találó, elgondolkodtató mondatok, de ugyanakkor maga a történet elbeszélése vontatott néhol. Lassan indul be a cselekmény, aztán mikor érdekesebbé válik, megint jön egy unalmasabb szakasz. Ettől függetlenül nem volt rossz.
Bodor Petra véleménye:
Nem vagyol egy romantikus könyves típus, de a Mielőtt megismertelek film megnézése után kíváncsi lettem az írónő könyveire és ez került először a kezembe. Egy hétköznapi családról szól, hétköznapi problémákkal egy kis romantikával felturbózva. Nem túl nyálas, nem sorakoznak benne egmás után a lehetetlen helyzetek, ami sok könyv hibája. Összefoglalva nagyon jó kis könyv.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Furcsa, de kedves történet arról, hogy két ember hogyan változtatja meg egymás életét egy váratlan találkozás után, ki kire milyen hatással van, és a milyen meglepetéseket hozhat az élet, hogy minden probléma megoldódjon.
Dobos Krisztina véleménye:
Nagyon tetszett! A címe miatt választottam, de kicsit tartottam tőle, hogy túl sablonos, szirupos lesz. De nem! Jó ötletek vannak benne, a váratlan helyzetek érdekesen váltakoznak a kiszámíthatóakkal.
Nekem ez volt az első könyv az írónőtől, így nincs összehasonlítási alapom. Ajánlom!
Molnár Henrietta véleménye:
Imádtam a könyvet. Nagyon jól megírt történet egy kissé különc családról, amelyben naponta szembesülni kell az anyagi és családi problémákkal. Nagyon megszerettem Jess és Ed karakterét. Egy Anya, aki minden követ megmozgat a gyerekekért és pozitívan áll hozzá a leglehetetlenebb helyzetekhez is. Biztos, hogy további könyveket is szeretnék elolvasni az irónőtől.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Jaj, ez nagyon jó volt. Tényleg azt mondják erre, hogy női regény. De én ezt a kategóriát valahogy nem szeretem. Igen, női, ha csak a nők szeretik egy család történetét, a nevetést, a másik pillanatban a gondokat, a küzdelmet önmagunkért és a gyerekeinkért. Meg persze az esetlen állatokat. nekem tetszett, bátran ajánlom mindenkinek.
És persze nem ez volt az utolsó könyv az írónőtől, amit elolvasok.
Zaják Julianna véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Olvasmányos, jól megírt történet, nem cukormázas, a karakterek nagyon szerethetők! Nagyon jó volt, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek szemén keresztül is megismerhettem a kalandokat. Szerettem, hogy minden nehézség ellenére, a könyv hangulata pozitív volt.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Jól megírt könyv, kedves kis történet. A csonka család anyagi küzdelmei, az anya szinte erején felül dolgozik, hogy matekzseni kislánya bejusson a méregdrága magániskolába. Mikor úgy tűnik, semmi remény, felbukkan egy gazdag és éppen időmilliomos pasi, aki segít nekik eljutni Skóciába. A néhány napos út végére gyökeresen megváltozik minden szereplő élete.
Pannuska Anett véleménye:
A Páros,páratlan egy hétköznapi,átlagos családi történet. Nincsenek benne váratlan fordulatok,nagy izgalmak, de egy csendes délutánra tökéletes. Tetszett az alaptörténet a szegény,egyedülálló anyáról és a hirtelen betoppant jómódú férfiról. Innen már kiszámítható az egész sztori. Tetszett a könyv,nem bántam meg,hogy elolvastam.
Czinkócziné Tóth Éva véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Mindkét főszereplő Ed és Jess is a szívembe lopta magát, és Tanzie meg egy tündéri kiscsaj, minden anyuka örülhet egy ilyen aranyos, tehetséges gyereknek.
Na és Nicky az érzékeny gót fiú sem maradhat ki a sorból…. :)
Szóval az mindannyiukat megszerettem…
Szívem szerint Jess expárját pedig jól megismertettem volna az öklömmel…(egy s…fej, kb ennyi róla a véleményem)
Jól megírt könyv, egy percre sem unatkozik az ember az olvasása közben.
Ajánlom mindenkinek aki szereti a Happy End-et, és az igazi életszagú, cukormáztól mentes, mégis az arcra mosolyt csaló történeteket….
Kemendi Tímea véleménye:
Jojo Moyes könyvei közül nekem ez egy kakukktojás:) Teljesen hétköznapi történet, egy átlagos "tucatregény". Az eddig olvasott könyvei után kicsit többet, mást vártam:) Azért tetszett, kedves kis történet, egyszer el lehet olvasni, de igazából nem fogott meg úgy, mint a többi.
Kasza Dóra véleménye:
A könyv témája viszonylag egyszerű: egy egyedülálló anya és kissé különc gyermekeinek hétköznapjait, küzdelmeit ismerhetjük meg. Aztán jön a család megmentője, Ed. A történet véleményem szerint nem túl izgalmas, de mégis volt benne valami, ami miatt nem bírtam letenni. Kíváncsi voltam, hogy mi lesz Ed és Jess kapcsolatával, a Fischer fiúkat elkapják-e, Ed börtönbe kerül-e és Tenzie, a kis matekzseni eléri-e a célját. Összességében ez egy kedves, szerethető történet, a mai emberek mindennapos problémáival.
Kecsmár Kitti véleménye:
IMÁDTAM! Nagyon jó történet nagyszerű karakterekkel és egy hős kutyával. Jókat nevettem rajta és éjszakánként nehéz szívvel és szemhéjakkal tudtam csak letenni. Alig várom már, hogy a következő Jojo Moyes könyv a kezembe kerüljön.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Imádtam a könyvet. Könnyen bele tudtam képzelni magam a különböző karakterek helyzetébe, volt miért drukkolni. Első olvasmányom volt az írótól, de kedvem lenne más művét is elolvasni.
M J véleménye:
Kicsit nehezen indult be az olvasás, de a történet jó és érdekes. Kicsit mai, hogy egy csonka család, hogyan tud érvényesülni. Mi mindent meg kell tennie egy egyedülálló anyának azért, hogy boldoguljanak az életben.
Nekem nagyon tetszett a könyv és örülök neki, hogy a kihívás miatt ezt is elolvastam, magamtól biztos nem találtam volna rá.
Czéman Eszter véleménye:
Soha nem gondoltam volna, hogy ennyit fogok nevetni ezen a könyvön, annak ellenéhe, hogy a cselekmény lassú. De a humor továbbvitte a történetet. Tetszettek a realisztikus karakterek. Ez a könyv több, mint egy szimpla nyári limonádé. Jó írás. Élveztem.
Király Anna véleménye:
Kicsit nehezen indultak be az események, épp emiatt az eleje nem is tetszett nagyon és azt hittem ilyen lesz az egész... kicsit el is ment tőle a kedvem, de végigolvasva kellemesen csalódtam benne.

A karakterek szerethetők, a történetek egyre viccesebbek (olykor szomorúak) és kicsavartabbak, és sűrűsödnek is (főleg a vége felé).

Nem volt tökéletes, de örülök, hogy ezt a könyvet is megismerhettem a kihívásnak köszönhetően.
Szabóné Kicska Mónika véleménye:
Kicsit eltér a többi könyvétől, de azért szép történet arról, hogy kovácsolódik össze a véletlenek játékaként két elveszett ember. Szerettem a többi regényében a múlt és jelen összefonódását, a korrajzot, itt ez most hiányzott nekem. Ugyanakkor mozgalmas, érzelmekben gazdag történet, ami napjainkban megtörténhetne. Külön tetszik, hogy a megbocsátás szükségességét érzékelteti, hisz mindenki hibázhat. Örülök, hogy elolvastam.
Fejes Linda véleménye:
Ez volt az első könyvem a szerzőtől és nagyon tetszett. Bár az eleje kicsit nehezen ment, utána nem tudtam letenni, úgyhogy elég hamar végeztem vele. Kicsit a "Megmentőm, Maybe" című könyvhöz tudnám hasonlítani, a főhősök nagyon szimpatikus hozzáállása, életszemlélete miatt. Mindkettő szuper könyv, csak ajánlani tudom.
Dani Ilona véleménye:
Először kicsit döcögösen indult szerintem, de aztán nem lehetett szabadulni a nagyon könnyen megszerethető karakterektől, akiket igazán a hosszú utazás során ismerhettünk meg. Nagyon sajnáltam a kislányt, amikor annyi probléma után még a legnagyobb gond,a szemüveg hiánya is bekövetkezett.A végére minden jól alakult és igazi család lett a kis csapatból.
Sáfár Józsefné véleménye:
Jaj nagyon jó volt.Tényleg nem lehet letenni. Nyáron ilyet kell olvasni. Egy család akinek mindenért meg kell küzdeni, de végre találnak valakit aki segíteni tud. Nagyon szerethető karakterek. A sok gondom-bajom ellen hatásos ellenszer volt, egy időre el tudtam felejteni.
Balázs Bea véleménye:
Aranyos limonádé kikapcsolódáshoz. Pont azt adja, amit vártam tőle. Már csak a műfajból adódóan sem vártam nagy izgalmakat, az első oldalnál lehet tudni, mi fog történni, de mégis néha jól esik csak úgy bambulni egy könyv felett.
Mayer Erzsébet véleménye:
Jess, az egyedülálló anya, a kislányával Tenzie-vel, aki matekzseni, és egy tinédzserfiúval Nicky-vel alkot egy csonka családot.Jess optimista hozzáállásával mindent megmozgat hogy a gyerekek előrehaladását biztosítani tudja.Emberfeletti erővel küzd a cél eléréséért, ebből erednek a konfliktusok is, amibe rendszeresen belekeverednek.Ebben végig társra talál Ed személyében.
Rácz Gabriella véleménye:
Nagyon tetszett ez a regény, már több könyvet is olvastam Jojo Moyes-tól, szeretem az írói stílusát, magával ragadó, a könyv elolvasása után is több napig fejemben van még a történet.
2 nap alatt kiolvastam, mindig tetszett azok a regények mikor két teljesen ellentétes ember elkezd közeledni egymáshoz, és mindenféle ellentét ellenére megtalálják a közös utat.