ADATLAP
Tizenhárom okom volt...
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át.”
– Gordon Korman

„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő.”
– Chris Crutcher...
Fenyvesi Szandra véleménye:
Nyomasztó és egyben elgondolkodtató történet. Ebből a könyvből mindenki megértheti,hogy milyen és mennyi ereje is van a szavaknak. Bár meglátásom szerint amik Hannahval történtek nem olyan kirívó esetek, minden tininek sötétebbek ezek az időszakok mint bármelyik másik. Ettől fűggetlenül tetszett.
Névte Lenke véleménye:
Gyász. Trauma. Magány. Üresség. Online zaklatás. Iskolai bántalmazás. Megszégyenítés. Testkép. Hírnév. Privát szféra. Nemi erőszak. Felelősség. Öngyilkosság. Témák, amikkel kapcsolatban meg kell törni a hallgatást. Amikről beszélni KELL. De nem így...
Hannah tizenhárom ismerőséhez juttatja el a felvételeket, amelyeken részletezi, miért okolja őket az öngyilkosságáért. Nem kétlem, hogy az írót a jó szándék vezette, de az ilyen érzékeny témák óvatos megközelítést igényelnek, ami többször félresiklott ebben a történetben. Nekem alapos okom van, amiért óva intenék mindenkit, különösen a megcélzott olvasóközönséget ettől a könyvtől.
Balogh Orsolya véleménye:
A könyv nagyon elgondolkodtató. Tényleg ennyit érnek a szaval és a tettek? Tényleg a sírba lehet vele kergetni másokat? A válasz igen. És ez nap, mint nap megtörténik. Szerintem a könyv szembesítés lehet mindenkinek, hogy vigyázzon, mit tesz és mond, mert lehet, hogy valakit nagyon megbánt vele.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Van benne valami, ami miatt végigolvastam. Remélem, hogy segítség lehet azoknak, akik valamilyen oknál fogva hasonló lelkiállapotban vannak, és talán a könyv hatására segítséget tudnak kérni.

Deihl Vivienne véleménye:
Egyszerre szerettem és utáltam is.
Szerettem, mert tetszett az írásmód és történet, de utáltam azt, hogy egy halott ember kísért vissza az életbe egy kazettán ráadásul lelkiismeretfurdalást is ad, mert valaki nem tudott segíteni neki.
Nagyon nyomasztó volt, úgy érzem ez undorító, ha egy ember ezt teszi, még csak akkor is, ha bosszú. Egy halott, maradjon is halott, nem kell neki az élőket zargatnia. Az a fiú akinél járszódik a történet az nem bántotta, sőt, és ez a hála. Nem vette észre, nem mutatta, hogy segítség kell neki, nem is kért, ez nem az ő hibája. 13 évesen talán tetszett volna, de 18 éves fejjel úgy érzem, talán hülye voltam, hogy elolvastam. Nem olvasnám el újra, pont ezért: halott, maradjon is az.
Ez volt benne a legnagyobb csalódás, meg főleg az, hogy a lány végig csak sajnáltatta magát, ahogy én láttam, na meg nyafogott. Jaj te nem segítettél, mikor… bla bla bla… Úgy gondolom, hogy egy ember csak saját magán segíthet, ha meg nem, akkor arra vannak a szülők. Nem kellene életet eldobni más emberek tettei miatt, na meg az miatt sem, amit épp nem tettek meg.
Hallottam, hogy egy fiú meg is ölte magát miatta, nem tudom hogy igaz e, de az biztos, hogy lehúzza a kedvemet a nullára. Nem szeretnék még egy ilyen könyvet elolvasni, és legközelebb jól szét is nézek, a könyv véleményei között..
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Elgondolkodtató, megrázó könyv.
2 kamaszlányom van, egyikük nagyon érzékeny. Nem a hormonok miatt, mindig is az volt. Mióta elolvastam a könyvet igyekszem jobban odafigyelni rá - de néha nagyon megnehezíti a dolgom!
Maga a könyv tanulságos volt: jól meg kell(ene) gondolnunk, amit kimondunk vagy teszünk....Hátha könnyebb lenne az életünk!
Kovács Roxána véleménye:
Hát hol iskezdjem... Nyomasztó egy könyv volt ez. Ezek az okok szerintem nem kellett volna hogy ide vezessék ezt a lányt de igaz amit a könyvben olvastam..:
"Senki nem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére."
Csak nem értem, hogy miért taszította el a fiút aki segíteni tudott volna neki feldolgozni ezeket a problémákat..
Kovács Réka véleménye:
Őszintén szólva nekem eléggé nyögve nyelős volt. Mindenkinek 13+x oka lehet mindenre...kamasznak lenni nehéz, üvöltenek a hormonok, az ember sok mindenhez már nem gyerek és még több mindenhez még nem felnőtt és szerintem ilyenkor egyszerre gyűlölve vágynak a szeretetre.
Nem sikerült azonosulnom Hannah szenvedésével és őszintén szólva kegyetlennek is tartom, hogy miután ő "lelépett" szépen a kakit sok olyan ember nyakába tolja, akik adott esetben pl. nem vétettek ellene (Clay & Tony).
Nem vagyok benne biztos, hogy pont erre van szüksége egy 14-16 évesnek és jelenleg iszonyatosan nyomják ,sorozat is készül belőle...
Balázs Barbara véleménye:
Megmondom őszintén egyáltalán nem erre számítottam. És sajnos azt kell mondjam, hogy nem pozitív csalódás volt. Sokkal kerekebb és megrázóbb sztorit vártam, ehelyett azon kívül, hogy sajnáltam a lányt, meg átéreztem a helyzetét, nem győzött meg. Egyáltalán nem hatott meg és semmi extrát nem váltott ki belőlem...tényleg sajnálom, de borzasztóan nagy csalódás volt.
Koller Alexa véleménye:
Érdekes történetű könyv, most olvastam másodjára és ismét nagyon tetszett.Szinte letehetetlen, folyton izgulhat az olvasó, hogy mi fog következni, ki mikor kerül sorra és ki mit vétkezett, ki mivel okozta Hannah halálát.
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
Megvettem a könyvet, mert a tartalma felkeltette az érdeklődésemet.

A történet röviden: Hannah Baker középiskolás lány öngyilkos lesz, de halála előtt diktafonba mond pár kazettát, amik azoknak a diáktársainak szólak, akik miatt véget vetett az életének, s amiket elküld nekik postán.

Véleményem: Még soha nem olvastam ilyen felépítésű könyvet, nagyon egyedi, hogy miközben a jelenben történnek a dolgok, a főszereplő fülében végig halljuk a halott lány szavait, ahogy elmeséli a történetet. Minden összefügg mindennel, mély mondanivalójú, tartalmas mű. Nagyon a hatása alatt vagyok, még jóval az elolvasása után is.

5/5
Kocsis Geanina véleménye:
Nemrég fejeztem be másodszorra is ezt a könyvet és hát... a hatása ugyanaz volt. Mikor először olvastam ez volt az első könyv amin úgy igazán sírtam és szerintem 10. olvasásra is ugyanez lenne. Tanulságos történet és nem lehet nem beleélni magad Hanna Baker történetébe.
véleménye:
Megrázó volt. A könyv olvastatta magát, nehéz volt letenni. Viszont nagyon zavart, hogy a történet 2 szála olyan gyakran váltakozott, néha 1-2 sor után. Ilyenkor nem mindig váltottam, még mindig azt hittem, hogy Hanna beszél, holott már Clay volt. Ettől eltekintve jó volt.
R Gabriella véleménye:
Már a könyv legelején azt gondoltam, hogy tudom, mi lesz a végén a csavar, ami nagyon elkeserített olvasás közben. Aztán mikor rájöttem, hogy tévedek, hihetetlenül boldog voltam! Meglepett és nagyon tetszett, hogy SPOILER!!!
az író tényleg megöli a lányt.
Több negatív kritikát is olvastam, és meglepődve tapasztaltam, hogy sokan hasonlóakat írtak:
"Az okok egyáltalán nem valódiak, nem kellett, hogy öngyilkossághoz vezessenek." "Hol vannak a szülők? Miért nem képes a problémáiról beszélni a lány? Miért utasítja el a segítséget?"
Számomra épp azért volt hiánypótló a könyv, mert egy öngyilkossághoz, vagy annak kísérletéhez nem hiszem, hogy van egy küszöb fájdalom, szomorúság, ami felett "jogos" és ami alatt "nem jogos". Mind mások vagyunk. Más a tűrőképességünk, más a problémamegoldó képességünk, más megoldási stratégiákat sajátítunk el életünk során. Csak azért, mert egy probléma számomra "nem vészes", még lehet, hogy más számára az. Van, aki képes pontosan kifejezni, megfogalmazni a problémáját, a segítségkérését, van, aki a tetteivel kiált. Nem gondolom, hogy (már bocsánat, de) hülyébb, vagy kevésbé érdemel segítséget, megértést vagy akár elfogadást(!) az, aki nehezebben kér segítséget. Mint ahogy azt sem hiszem, hogy egy ilyen ember haláláért kevésbé lennének felelősek a közvetlen környezetében élők, mint egy olyan esetben, ahol konkrétan "kimondja a szájával" a kétségbeesett ember, hogy meg akar halni.
Külön nagyon tetszik, hogy az embereket szembesíti azzal, hogy minden tettünknek, kimondott szavunknak következménye lehet. Ezzel pedig azt hiszem soha nem felesleges szembesíteni senkit, különösen egy kamaszt! Én kötelezővé tenném középiskolában!
Paplanos Beatrix véleménye:
Nem az izgalmas könyvek közé sorolják, de a téma miatt olvastatta magát. Nehéz volt beleélnem magam, hogy a főszereplőnek miért kellett az öngyilkossághoz folyamodnia, ha mégsem volt teljesen egyedül. Elgondolkodtató! Ötös skálán négyes.
Szabóné Németh Erika véleménye:
Valós, nyomasztó és egyben szomorú történet bontakozott ki előttem. Egy fiatal lány története aki nem látja a kiutat és inkább felhagy a keresésével. A könyv szerkezete és az alap ötlet tetszett. Érdekes volt egyszerre két szemszögből olvasni a történetet.
Simon Csilla véleménye:
Igazi paradox érzés volt olvasni. Letehetetlen, de mégis egy-egy fejezet után várni akartam, hogy ne jussak olyan gyorsan a végére. Kazettáról kazettára haladtam Clayjel, a hátborzongató, tényleg gyomorszorító izgatottságot én is éreztem...és a szomorúságot, a mi lett volna ha - érzést. Klassz 25-ik volt.
Markó Júlia véleménye:
Megrázó, figyelemfelkeltő, elgondolkodtató. Alig tudtam letenni. A hideg futkosott a hátamon ahogy "hallgattam" Hannah kazettáit. Rendkívül elgondolkodtató az egész történet, hogy hogyan juthat el valaki odáig, hogy lemondjon az életéről. Ráadásul annak a fényében, hogy a környezete nagyon is sokat segíthetett volna rajta, csak észre kellett volna venni a "segélykiáltást". De már túl késő volt. Ugyanakkor szinte felfoghatatlan, hogy eleinte milyen apró, másoknak akár jelentéktelennek tűnő dolgok sorozata vezethet egy ilyen tragédiához. Mert sajnos igaz az amit Hannah is említ, minden mindennel összefügg. Akármit teszünk, annak mindig van valamilyen következménye.
Zolnay Dominika véleménye:
Ez a könyv egy mestermű életről, halálról, szerelemről, gúnyolódásról, és egy megtört lányról, aki felfedi előttünk, miért választotta a halált. Clay szemszögéből olvashatjuk a történetet. Hannah csak hét kazettát hagyott maga után, mindegyiken két történettel. Nagyon valósághűn írja le az iskolai zaklatást és szívatást. A történet megrendít, és még azokat is megérinti, akik erősek, mint a szikla. Az örök kedvenc könyvem, akárhányszor végig tudnám olvasni. Ami a leginkább tetszett, a könyv végén lévő "Tizenhárok indok, hogy miért" rész. Az író válaszol néhány feltett kérdésre, és így sok mindent megérthetünk, hogy miért írta meg.
Hegedűs Henriett véleménye:
Furcsa könyv: alapból egy közéleti tabutémát feszeget, az öngyilkosságot. Inkább tiniregény, bár nem hiszem, hogy a mai fiatalság érett ilyen komoly témához. Vitaindítónak jó, egyéni olvasásra annak a korosztálynak nem ajánlanám. Néha butaságokba megy bele az író, ami a mai bizonytalan, öntudat nélküli kamaszokat nem arra irányítaná ami az eredeti mondanivaló lett volna: figyeljünk egymásra. Felnőtteknek viszont túl primitív könyv.
Sike Judit véleménye:
A leírásból azt gondoltam, hogy lesz valami csavar a történet végén. De nem volt, valóban csak az öngyilkosságról és az okokról szólt. Ami rettenetesen nyomasztó. A szerkezet és az ötlet tetszett, és fura két oldalról látni a dolgokat, hogy valakinek mennyit jelentenek és mennyire megbántják azok, amiket más észre sem vesz. Tanulságos, jobban kellene figyelnünk egymásra, és akkor nem történek ilyen dolgok, vagy legalábbis kevesebb.
Kovács Rita véleménye:
Hát, fura könyv. Nem igazán tudom hová tenni. Tetszik is, meg nem is. Nagyon nyomasztó. Tetszett, hogy két szereplő szemszögéből mutatja be az érzéseket és eseményeket. Az is érdekes, ahogy látszólag jelentéktelen dolgok hogyan kapcsolódnak össze és vezetnek egy ember haláláig. És tanulságos. Hogy mennyire nem figyelnek egymásra az emberek.
Molnár Henrietta véleménye:
Tetszett a könyv szerkezete, az, hogy két elbeszélője is volt. Maga a könyv nyomasztó és lehengoló. Személy szerint a tizenhárom októl valami többet vártam, valami "komolyabb" indokot egy öngyilkossághoz. Nem fog a kedvenceim közé tartozni, az biztos.
Potori Gréta véleménye:
Ez a könyv... húh... nagyon különleges. Mondhatnám, hogy nagyon tetszett, de egy nyomasztó és komoly témát feldolgozó könyvre senki sem mondhatja ezt. Maga a téma, vagyis a témák, és az a nyíltság, amivel az író beszél róluk, már az is meglepő. egyedül a vége felé kezdtem azt érezni, hogy az okok egybe folynak és túlságosan hasonlítanak egymásra, de ez nem ronthatja le a véleménem. lehet, hogy nyomasztónak találod, lehet, hogy nem tetszik, lehet, hogy beleszeretsz, nem számít, a lényeg, hogy el kell olvasnod!:):)
Mihók Kinga véleménye:
Lebilincselő könyv. A témaválasztás nem mindennapi,nem emlékszem olyan könyvre,ami ilyen nyíltan beszélne az öngyilkosságról és arról,hogy hogyan is jut el valaki addig,hogy megtegye. Egyben "tanulságos" is,hiszen ismételten felhívja a figyelmet arra,hogy ha odafigyelünk,akkor a baj megelőzhető.
Karafiát Klaudia véleménye:
Bevallom én is megijednék, ha egy nap egy halott lány utolsó hangfelvételét kapnám meg a postán. Nem tudom mit csinálnék, valószínűleg vinném a rendőrségre. Sokáig arra számítottam, hogy a könyvben szereplő fiú utolsó lesz a listán. Az egész könyv nagyon megrázó és elgondolkoztató, de ennek ellenére az egyik kedvencem lett.
Horváth Alida véleménye:
Eléggé nyomasztó a történet,többször is sírtam miatta.A borítója nagyon tetszik.Miután elolvastam,egy kicsit én is depis lettem.Bár a könyv nagyon lehangoló,szerintem nagyon tanúságos.Azért várom hogy elkészüljön belőle a tv sorozat.
Juhász Viktória véleménye:
Nagyon nyomasztó könyv. Ennek ellenére letehetetlen. Önmagában egyik ok sem volt hátborzongató, de sose lehet tudni, hogy kinek melyik az a pont az életében,ahonnan nincs már visszaút. Sokszor csak egy segítő kéz kell(ene), hogy az ember ne kövessen el ilyen dolgot. Ezért fontos az,hogy figyeljünk egymásra. Ne csak felszínesen. Egy-egy bántó szó is mély sebet tud ejteni az illetőn. Még napokig ezen a könyvön fogok rágódni,az biztos.
Kovács Nikolett véleménye:
"Senki nem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére." Ez a mondtad az, ami legjobban meghatározza a könyv mondanivalóját. A formája és a borítója is nagyon tetszik, maga a történet elég nyomasztó, főleg úgy, hogy tudod mi lesz a vége...
Márkus Szilvia véleménye:
Ez a könyv azért volt érdekes, mert ez a kazettás megoldás tette azzá. Viszont ezek a problémák nem biztos, hogy megoldhatatlanok lettek volna. A könyv olvasása közben végig azt a pillanatot vártam, amikor megtudom, hogy tényleg egy olyan dolog történt, ami miatt ennek a lánynak nem volt más választása, mint hogy a halálba meneküljön. De hiába vártam, ez számomra nem történt meg. Persze egy tinédzser korú fiatal lány gondolkodásában sokkal mélyebbek lehetnek az ilyen gondolatok, mint ahogy ebben a könyvben is.