ADATLAP
Szoba kilátással
A boldog békeidők. Lucy Honeychurch, az előkelő angol család sarja Firenze nevezetességeit látogatja sorra. Hogy az idegen környezetben nehogy csorba essék ártatlanságán, a lányt idősebb kuzinja, Charlotte néni kíséri. A Bertolini panzióban laknak, ám ablakukból nem tárul eléjük csodálatos kilátás, csak a belső udvar falait látják. A többi angol turistával elköltött közös vacsorán szóba kerül ez a kellemetlenség is, és Mr. Emerson, a segítőkész, ám különös úriember felajánlja, hogy cseréljenek szobát. A társaság vidéki kirándulásának alkalmával George-nak, Mr. Emerson heves természetű és romantikus lelkű fiának sikerül megcsókolnia Lucyt. Ám az éber Charlotte azonnal a tett színhelyén terem… s a románc, mielőtt valóban elkezdődhetett volna, már véget is ért. Odahaza Angliában Cecil, a mulya és sznob fiatalember eljegyzi Lucyt, s a jövendőbeli fiatalasszony kitartóan tűri vőlegényének szerencsétlenkedéseit. George-nek közben sikerül újra Lucy közelébe férkőznie, de a lány nem akarja elárulni valódi érzelmeit… Forster ebben az elbűvölő társadalmi vígjátékban oly finom eleganciával és eredetiséggel mutatja be a brit előkelőségek és kevésbé előkelőségek hétköznapjait, hogy az ember szinte rabja lesz ennek a nem mindennapi szerelmi történetnek. Lucy a még mindig élő viktoriánus társadalmi konvenciók és szexuális illemszabályok, valamint saját szívének sugallatai között őrlődik. Érzelmeinek változásait az író könnyedén felfűzött, finoman ábrázolt jelenetekben, kedves megértéssel tárja elénk. A nagyszerűen jellemzett szereplők pillanatok alatt rokonszenvesek lesznek, s a napsugaras élet természetessége hamar átragad az olvasóra is. S erre – mi tagadás – manapság is szükségünk van....
Marton Gabriella véleménye:
Egy igazi romantikus, de egyben nagyon elmes konyv. Freddy, Mr. Beebe, Lucy, Charlotte, Cecil, mindannyian tokeletesen megirt jellemek. A karakterek hihetetlenul szinesek es igaziak, a sznobsagot es naivsagot huen tukrozik. A konyvbol film is keszult, ami szinte egy az egyben tukrozi a konyvet. Sajnos a filmet elobb ismertem, de ebben az esetben ez semmit sem veszitett a varazsabol.
Ladinszki-Kiss Nóra véleménye:
Nem véletlen halogattam ilyen sokáig ennek a kategóriának a teljesítését: valahogy nem találtam még olyan klasszikus romantikust, ami igazán elnyerte volna a tetszésem - hát ez sem.
Nekem sajnos túlságosan agonizálós, a szereplők finomkodók, körülményeskedők, s ez idegesítő volt számomra. Igazából a történet is csak kb a könyv felétől kezd el begyorsulni, a vége felé már elég szerethetővé is vált.
Mindenki a filmet dicséri, talán megnézem, hátha közelebb kerülök hozzá.
Matók Szilvia véleménye:
Ugyanolyan élvezetes volt, mint a film, amelyet többször is láttam. Nem is tudom, melyiket dicsérjem jobban, a könyvet, amelyik ilyen érzékletes, vagy a filmet, amelyik ilyen pontos volt. És a szereposztás! Csodás volt.
K Zsuzsi véleménye:
Jaaj, ez nagyon jól esett. Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak igazán, azt sem tudtam vidám lesz-e, vagy szomorkás, mélyebb, vagy felületesebb, és ez így volt jó. A legtöbb esetben jobb elvárások nélkül nekiindulni a dolgoknak. :) Firenze, ahol pont tavaly nyáron voltam és rögtön beleszerettem, már alapból sokat dobott a könyvön, de azért bőven nem lett volna elég. Viszont a szereplők is, a történet is, a helyszínek is, minden olyan aranyos volt, szeretnivaló, egy kis humorral, romantikával, sőt még néhol sejthető, néhol meglepőbb fordulatokkal is fűszerezve. Kicsit egyébként Jane Austen jellegű, de csak épphogy, egyébként az egésznek a hangulata sokban más, valahogy játékosabb, vagy kevésbé komolyabb, nem tudom pontosan megfogalmazni.
Petruska Hédi véleménye:
Elbűvölő, bájos regény egy szerelmi történetről. Csodás olaszországi helyszínek elevenednek meg a regény elején. Érdekes karakterek. Könnyed hangvételű az egész regény és amikor az író kiszól az olvasóhoz, az különösen játékos, megmosolyogtató. Csak a regény elolvasása utána jöttem rá, hogy az írója férfi, ami kissé meglepett, hogy egy fiatal lány szemszögéből így le tudta írni az eseményeket.
Major Szabina véleménye:
Érdekes könyvnek találtam. Nagyon nyíltan írja le a szerző az érzéseket, nem leplez semmit. A középpontban álló Lucy érzésein keresztül mutatja be a 20 század elején élő fiatal lány gondolkodását. Érdekes fordulatok találhatók a könyvben. Az átmenetek a fejezetek között nagyon jól megoldottak. Fordulatos részekkel tarkított regény. Meglepett, hogy Lucy olyan emberhez akar férjhez menni akinek a gondolkodása leragadt a 19. században. Lucy felvilágosult nő képét tárja elénk. Filmen még nem láttam, de biztos megfogom nézni.
Alpekné Barna Nóra véleménye:
Nagyon tetszett a regény. Kissé csodálkoztam ugyan, hogy ez a Forster, aki férfi volt, a századfordulón micsoda feminista felhangú könyvet írt. A fogalmazás egyébként végig gördülékeny, finoman vicces. Aranyos, különc kis karakterek sorakoznak a könyvben, s még a kevésbé népszerűek (pl. Charlotte és Cecil) is olyan szépen, árnyaltan vannak kidolgozva, hogy végül megesik rajtuk az ember szíve. Lucy családja és az öreg Emerson meg egyszerűen imádnivaló! Azt hiszem, a könyv bevonult a kedvenceim közé.