ADATLAP
A muranoi üvegfúvó
Marina Fiorato regényében lebilincselően keveredik a történelem, a misztérium,a művészet, a zene, a romantika és a politika. A két szálon futó történet napjainkban és a XVII. századi Velencében játszódik....
Varga Judit véleménye:
Izgalmas, ismeretterjesztő, jól olvasható könyv. Beláthattam a kulisszák mögé, új információkkal is gazdagabb lettem.
A vége talán kicsit egyszerű, és túl boldogságos, de összességében egy nagyon jó, szerethető, olvasható könyv.
Józóné Bíró Szilvia véleménye:
"Corradino kinyitotta a hosszúkás rózsafadobozt, melyben száz darab, egyenként vattába bugyolált, megszámozott kis üvegdarab hevert. Corradino munkához látott. Kezébe vett egy pontellót, egy sokkal kisebbet, mint megbízható fúvócsöve, majd az üvegbe mártotta, mely olvadtan várta a kemencében, hogy a mester kezei alatt elnyerje végső formáját. Óvatosan kihúzta a pálcát, mely most leginkább egy égő gyertyához hasonlított. Várt egy pillanatot, majd hagyta, hogy az izzó gömb lecsöppenjen a kezébe, és finoman görgetni kezdte előbb tenyereivel, majd már csak az ujjai között. Mikor az üveg felvette azt a külsőt, amelyet ő elgondolt, óvatosan kihúzott belőle egy szálat, melyből egy könnycseppet formált, rajta egy nagyon vékony, finom hurokkal. Aztán a lába között lévő vízzel teli vödörbe ejtette a kis ékkövet. Várt egy keveset, majd szelíden kiemelte a cseppet a vízből.
Mozdulatsora eszébe juttatta a keleti gyöngyhalászokat, akikről a tizenharmadik században a Konstantinápolyból visszatérő velenceiek meséltek."
Gy.né T. Anikó véleménye:
Velencében már kétszer jártam, Murano sziget eddig kimaradt, de remélem hogy egyszer megadatik.... Az írónő annyira csodálatosan ír az üvegkészítésről, hogy látnom kell. Ez már a 3. regényem Marina Fioratotól, és nagyon tetszett. 2 szálon fut a cselekmény, egy mai és egy 300 évvel ezelőtti történetet ismerhetünk meg, egyik izgalmasabb mint a másik, természetesen happy enddel.
Virág Linda véleménye:
Érdekes olvasmány volt, bár kicsit kiszámítható a cselekmény, ettől függetlenül szívesen olvastam végig, érdekelt mi sül ki belőle. A XVII. századi világot a mai ember elképzelni is nehezen tudja, ez a könyv talán kicsit segít abban, hogy könnyebben összehasonlítsuk, mennyivel modernebb világban élünk. Ettől függetlenül arra rájöttem, hogy mind a régi, mind a mai világban megvolt, és megvan a hatalmat birtoklók eszköze ahhoz, hogy akár a kereskedelmet, akár a pénz világát saját akaratuk szerint irányítsák.
Németvarga Istvánné véleménye:
Olvasmányos, érdekes, különösen a számomra titokzatos üvegkészítés műhelytitkaiba való bepillantás, valamint a középkori ipari kémkedés regényes bemutatása miatt. Igazán lebilincselőnek nem tartom, inkább kiszámíthatónak, mint túlzottan romantikusnak gondolom.
Sulyok Dorisz véleménye:
Nem tudtam letenni, annyira érdekelt, mi történik a két főszereplővel. A XVII. századi történet egy kicsit jobban magával ragadott. Ahogy a mester az üvegfúvásról ír, az én kedvemet is meghozta az alkotáshoz.
Horváth Ildikó véleménye:
Érdekes volt, ahogy az egymástól 300 évre játszódó két szál összefonódott egy-egy helyszín, levél kapcsán. Kíváncsi voltam mindkét élettörténetre, érdekességeket tudtam meg Velencéről, az ott élő hagyományok gyökereiről. Egy csepp romantikával kevesebb is elég lett volna nekem.