ADATLAP
Bányavidék
Székely Csaba fiatal kora ellenére jóval több mint egy szimpla tehetség. Trilógiájának első darabja, a Bányavirág a Színházi Dramaturgok Céhe, majd a Színházi Kritikusok Céhe szerint is Az évad legjobb drámája lett, a szerző megkapta érte a Szép Ernő-jutalmat. A sorrendben második műnek, a Bányavakságnak is két bemutatója volt már. A kötetzáró Bányavíz pedig az Örkény István Színház drámapályázatát nyerte meg. A Bányavidék darabjai ugyanazt az isten háta mögötti, reménytelen világot barangolják be, fanyar humorral, tragikomikusan....
Fekete Nóra véleménye:
Nem ismertem az írót, de a könyve hatalmas! A Tanú sorozat után a következő kedvencemmé vált. Fájdalmasan nyers, minden nevén nevezve, őszinte, humoros, s egyben nagyon is elgondolkodtató. Kifordítva a sarkából a világ visszássága.
Emőke Nagy véleménye:
Nagyon szeretem Székely Csaba humorát, éleslátását, a karakterek megformálását, azt, ahogy megrajzolja a karaktereit. Metszően pontos, néhol fájdalmasan igaz, máskor viccesen tragikus. Sokszor ráismertem egy-egy vonásról, egy félmondatról egy-egy ismerősre, és ettől egyáltalán nem voltam boldog. Tetszett a könyv, együltő helyemben olvastam el, mind a három drámát.
Gere Ágnes véleménye:
Azért nem vagyok kibékülve a színművekkel, mert nem szeretem, hogy szinte párbeszédekből áll az egész és nincsen semmi körítés, leírás… Mondom: nem vagyok velük kibékülve. De időnként nemtörődöm vagyok, magammal nem törődök, s kézbe veszek egyet-egyet. Hát de ez a Székely Csaba!!!! Hogy lehet ennyire tehetséges valaki???
Hiába sanyarú sorsokról szól, mégis kacagtató. Javasolnám kötelező olvasmány kategóriába, Sokkal könnyebben feldolgozható lenne a középiskolások számára is, mint a jelenleg kötelező tömény drámák.