ADATLAP
Édentől keletre
Steinbeck egyik legnagyobb és legismertebb regénye, az Édentől keletre egy család történetét mondja el az amerikai polgárháborútól az első világháborúig. A mű a Káin-Ábel-történet modern változata – két fiútestvér (Aron és Cal) kapcsolatát mutatja be egymással, az apjukkal, valamint gonosz és rosszerkölcsű anyjukkal. A regény az emberi választás jogát és felelősségét kutatja a jó és a gonosz harcában. A sokfelé ágazó és sokfelől egybefutó cselekményekből szinte határtalan körkép rajzolódik elő: a század eleji Amerika bonyolult társadalmi ellentmondásokkal zsúfolt, látványos freskója.

Két család története bontakozik ki a regény lapjain, s a Trask fiúk sorsa szorosan egybefonódik az író, John Steinbeck családjának sorsával. Át- meg átszövik a regényt a szerelem szálai: a bajt hozó, sötét erő testesül meg a gyalázatosan romlott Kate alakjában, s a történet végén egy erős, igaz érzés ragyog fel, két fiatal élet megváltó, boldog ígérete.

A gyakran komor színezetű eseményláncolat ellenére a mű végső kicsengése optimista: az Édenből kiűzött ember helyzete nem reménytelen, mert az akarata szabad, így győzhet a külvilág és saját lelke sötét hatalmain.

A regényből Elia Kazan rendezett nagy sikerű filmet 1955-ben....
Benkő Ella véleménye:
Ez a könyv lett most az egyik nagy kedvencem! Végre egy gyönyörű történet, az életről, jóról, rosszról, emberségről, aljasságról, mélységről, magasságról. Tegnap fejeztem be és nagyon hiányzik, minden sorát élveztem. A KÖNYV, amit mindenkinek teljes szívemből ajánlok!
Hegedűs Péter véleménye:
Nem túl nehezem olvasható könyv érdekes világban a századforduló környéki Amerikában,
Érdekes karakterekkel, legyenek azok jók vagy rosszak(inkább gonoszak).
Külön tetszett Lee karaktere, aki mérhetetlen bölcsességgel és emberséggel rendelkezik.
Barva Mónika véleménye:
Egész könnyed regény a maga 600+ oldalához képest, világos, könnyen követhető; kiváló történettel és jó karakterekkel. Annak ellenére, hogy a könyv üzenete szerint választhatunk jó és rossz között, Kate alakja valahogy mégis az eredendően és menthetetlenül rossz ember képét testesítette meg. Vannak kivételek a szabad akarat alól? Van, akinek az eleve elrendelés a kárhozatra szól? Továbbra is élő kérdések.
Mayer Klaudia véleménye:
Két család története, szerelemről, bánatról. Két ikerfiú (Aron és Cal) kapcsolatát mutatja be egymással, az apjukkal, valamint gonosz és rosszerkölcsű anyjukkal, hogy melyik fiú és apjuk hogy dolgozza fel azt a problémát, amit a fiúk anyja okozott. Közben a másik család és családfőt mutatja be, ahogy bekapcsolódik a fiúk és apjuk életébe. Több generációs regény.
Családi Judit véleménye:
Nem lett a családregény a kedvenc műfajom, de azért tetszett a regény. A karakterek jól kidolgozottak, életszerűek. Cal sokkal közelebb állt hozzám, mint Aron, sokszor sajnáltam és igazságtalannak tartottam, hogy mennyire nem figyelnek rá, nem értékelik.
Molnárné Szekeres Judit véleménye:
Nem először olvasom, de még mindig tetszik. Remek kis könyv, bár a történet néhol komor, de az ember szabad akarata mindig jelen van, ami optimizmust kölcsönöz neki, hiszem azt sugallja, hogy minden helyzetben dönthetünk, amivel saját magunk alakítjuk a sorsunkat.