ADATLAP
A fiú
...
Zsuzsanna Volford véleménye:
Hátborzongató történet arról, hogy a fiú, aki kilátástalanságában mindent magára vállal, hogyan mond egyszer csak nemet és indul el a bosszúhadjárat, hogy megfizessen mindenkinek, aki tönkretette életét.
Rentka László véleménye:
Egy krimi általában akkor szokott magával ragadni, ha "hitelesnek" érzem, és itt nem feltétlenül az életszerűségre, racionalitásra gondolok. Egy Agatha Christie-regénynél pl. nem rugózik azon az olvasó, hogy egy tucat ember egymás közt kellemesen diskurál egy gyilkosság után, miközben köztük van az elkövető. Egyszerűen van egy erős atmoszférája a könyvnek, aminek mondhatni megvannak a maga "törvényei", de abban következetes és logikus. Jo Nesbø "A fiú" c. regényéből nekem pont ez hiányzott: néhol elképesztő logikai hibák, "komolykodó", ennek ellenére naiv történetmesélés jellemzi. Nem mondom, voltak jó pillanatai a regénynek, amikor olvastatta magát (mint egy jól megírt forgatókönyv), de utána mindig "komoly" hangnemre váltott az író, és elkezdte - szerintem feleslegesen - toldozni-foldozni a logikai gikszereket ahelyett, hogy lazán elsiklott volna felettük, esetleg egy "görbetükör" lett volna a norvég valóságra, én bírtam volna egy ilyen társadalomkritikát (is). Attól se éreztem túl hitelesnek, hogy az író arcpirítóan sok krimi-közhelyet használt, ez főleg a karakterépítésre nyomta rá a bélyegét.
A "puffer"-szövegekkel több mint 400 oldalasra hizlalt, több sebből vérző "A fiú" története már a legelején sejthető, duplának szánt "csattanójával" nem igazán győzött meg a skandináv krimi "coolságáról", talán a kezembe akad majd a műfaj egy jobb darabja is...
Juhász Viktória véleménye:
Egy nap alatt olvastam ki,annyira magával ragadott a történet. Végig izgalmas, a főhős számomra szimpatikus volt-bár ez nem szempont.Még egy könyvet sem olvastam Joe Nesbe-től,de ezek után biztosan keresni fogom még a könyveit.
Berényi Rózsa véleménye:
Nagyon jó krimi.A történet érdekes.Az írás igazi skandinávos,nem kapkodós,nem erőltetett.Egy dolog nem hagy nyugodni,és erre nem adott választ az író.Nem tudom elhinni,hogy aki 12 évig heroinnal él rendszeresen,az olyan fizikai erővel rendelkezik,mint a fiú.Nem tudom elhinni,hogy a memóriája olyan jó.Úgy gondolom,hogy csak imitálta a börtönben,hogy drogos.Közben sok mindent megfigyelt,információhoz jutott,hisz Ő volt a gyóntató,meghallgató,aki mindenkit felmentett a bűne alól.Erre nem kaptam magyarázatot.Szerintem ez a regény egyetlen hibája,de lehet hogy nem is hiba.Az olvasó képzeletére bízza.
N Mano véleménye:
Az első könyvem Jo Nesbotól, de ezek után mindenképp elolvasom a többi könyvét is. Izgalmas, lebilincselő történet. A szereplők jellemrajza tökéletes. Nagyon tetszett a stílus és a fordulatokban gazdag cselekmény. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a letehetetlen krimiket!
Pintye Nikolett véleménye:
Ez egy fantasztikus könyv volt. Az elején olyan sok szereplő volt és olyan vontatottan indult, hogy majdnem feladtam. És ahogy haladt előre a történet, úgy vált egyre izgalmasabbá, egyre letehetetlenebbé..Magával ragadott Sonny módszeressége, sosem lehetett tudni mit forgat a fejében, milyen szisztéma szerint viszi véghez a tervét. Fordulatos volt, folytatódhatott volna még
Sike Judit véleménye:
Jo Nesbo most sem okozott csalódást. Szinte az összes könyvét elolvastam már, de még mindig ugyanolyan izgalmas, mint amikor az első került a kezembe. Sonny egy szerethető fiú, érdekes karakter, a történet fokozatosan bontakozik ki. A fordított felépítés is tetszett, hiszen Sonny börtönben ül gyilkosságért, most nem a gyilkost üldözzük a történet során, hanem a tetteiről kerül le a lepel. 10 pontos könyv.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Kicsit félve kezdtem hozzá. Nem igazán szeretem a krimiket mostanában. Ám nem bántam meg, nemhiába dícsérik a skandináv krimiket. Nagyon tetszett.Tetszett, ahogy Sonny az emberekhez viszonyul, persze ez alatt nem a bosszúhadjárat alanyaira gondolok. Izgalmas, feszített tempójú, az ember mindig azon gondolkodik, hogy mi a következő lépés. Filmen is szívesen megnézném.
Gyöngyi Vörösné Molnár véleménye:
Annyian dicsérték a skandináv krimiket, hogy - bár nem ez a kedvenc műfajom - gondoltam teszek egy próbát. Jól tettem. A fiú ráadásul tökéletes választás is volt, végig pörgő, izgalmas cselekmény, ami az én krimikhez nem szokott szívemet időnként igencsak megdobogtatta. A könyvnek köszönhetően feladtam eddigi ellenérzésemet a műfaj iránt, jöhetnek sorra a hasonló kötetetek, elsősorban természetesen a Nesbo kötetek.
Budai Zsuzsanna véleménye:
Rég nem olvastam krimit, de ez a könyv az első pillanattól kezdve megfogott. Elsősorban a szereplők karaktere ragadott meg. Az ellentétes érzések, amiket Sony személye keltett bennem. Most akkor mi is ő? Modern kori Robin Hood, aki szelíd, érzékeny, másokat megért és segít, ugyanakkor kegyetlenül, de szenvedve gyilkol ha a "szemetet kell eltakarítani".
S Évi véleménye:
Imádtam. Izgalmas volt, nagyon jó, a szerelmi szál különösen tetszett. Magamban Sonnyt szívecskéztem, és nem érdekel, hogy egy harmincéves drogos, aki embereket öl. A vége kicsit zavaros volt, gyorsan történt minden, de lehet, hogy csak azért éreztem így, mert már fáradt voltam.
Nagyné Jánvári Andrea véleménye:
Nagy rajongója vagyok a Skandináv krimiknek, nagyon szeretem Jo Nesbo könyveit is. Már nagyon vártam, hogy elolvashassam ezt a kötetet is, és most sem csalódtam... Nagyon tetszett, végig tele volt váratlan fordulatokkal, és feszültséggel, és különleges volt a befejezés is... Egyszerűen, remek volt, és igazán sajnáltam, hogy vége lett...
Szabóné angyalbogyolo@citromail.hu véleménye:
Nesbo a kedvenc skandináv íróm. minden regényét olvastam és nagyon élveztem a Harry Hole könyveket. Ez a történet egy új , egy meglepő fordulatokkal tele lévő krimi, és a végén úgy meglepett a megoldással, hogy csak lestem! Nagyon, nagyon tetszett, és érdeklődéssel várom a következő könyvét is!
Király Ildikó véleménye:
Továbbra sem csalódtam Jo Nesbo krimijeiben. A fiú ugyan nem illeszkedik a Harry Hole sorozatba, ennek ellenére ugyanolyan izgalmas, és meglepő véget ér a történet, de addig is számos elméletet gyárthatunk a Vakond kilétére...
Winter Katalin véleménye:
Remekül megírt, fordulatos, feszes krimi. Szerethető karakterek, borzalmas történetben. Szerintem a borító nagyon jó hozzá, ez az egész világ szörnyű, reménytelen, kín és káosz. Drog, gyilkosságok, múltbéli mozgatórugók, mintha képtelenek lennénk kitérni egy gépezet elől, amibe rég belerakták az összetevőket - korrupció, piszkos pénz, drogok, és most csak működik, működik, de remény nélkül. Elszomorodtam tőle, ugyanakkor hiba lenne, ha nem azt írnám róla, hogy nagyon jó könyv. Mert az, és ugyanakkor borzalmas is.
Kiss Réka véleménye:
Nem igazán vagyok oda a krimikért, de ez borzasztóan tetszett! Sonny karaktere nagyon jól meg van formálva, maga a történet pedig nagyszerűen van megszerkesztve, csupa előre ki nem számítható fordulat, a nagy csattanó a végén különösen jó húzás volt a szerzőtől. A legjobban mégis az tetszett mikor egy-egy fejezetben azt se tudtam kiről van éppen szó, mikor pedig már biztos voltam a dolgomban kiderült hogy teljesen más szereplővel vagyok éppen. Azt hiszem, sőt, tudom hogy mostantól nagy Nesbo olvasó leszek.
Sági Katalin véleménye:
A rejtélyes, kábítószerfüggő Sonny tizennyolc éves kora óta börtönben ül, mert beismert két gyilkosságot, amelyeket nem ő követett el. Nem ingyen tette. Cserébe megkapja az egyetlen dolgot, amire szüksége van: heroint. Mivel ügye a korrupt hatalmi rendszer minden szereplőjét érinti, a rendőrségnek és az alvilágnak egyaránt az a célja, hogy folyamatosan bódult állapotban és rácsok mögött tartsák. És Sonnynak ez meg is felel. A rabtársai gyóntatóként tekintenek a fiúra, s gyakran öntik ki neki a lelküket. Így esik, hogy egy napon Sonny megdöbbentő dolgot tud meg az egyik rabtársától: rendőr édesapja, akiről ő úgy tudta, önkezével vetett véget az életének, valójában gyilkosság áldozata lett. Sonny világa alapjaiban megrendül. Megszökik a szigorúan őrzött börtönből, és megkezdi vadászatát azok után, akik vétettek ellene. Képes abbahagyni a kábítószerezést, és még a szerelem is rátalál.
Farsang Attiláné véleménye:
Ez a Nesbo könyv is nagyon tetszett. Természetesen más, mint a Harry Hole-os sorozat, de ettől, vagy éppen ezért még jobb lett. Szerintem a Fejvadászok után a legpörgősebb könyve lett. Egyszerűen nem lehet letenni!
Gábor Stefánia véleménye:
Szeretem a Nesbo könyveket.Az elöző Harry Hole-os sorozat is jó volt.Tetszett ,hogy elszakadt attól a száltól az író.Érdekes izgalma fordulatos könyv.Bár voltak olyan dolgok benne amiket én fölöslegesnek tartottam vagy ahol lehet volna még fokozni a hangulatotMindent egybe véve ez egy jó könyv :)
Etyus véleménye:
Egyújabb zseniális Jo Nesbo könyv.