ADATLAP
A dzsungel könyve
Rudyard Kipling Indiában látta meg a napvilágot, ahol apja - angol szobrász és festő - azért telepedett meg, hogy felkutassa India művészetét, az őserdő mélyén rejtőző csodákat. Rudyard Kipling is apja nyomán járt, s bár beutazta a világot, és hírneves író, költő lett, soha semmi nem férkőzött olyan közel szívéhez, mint a dzsungel, és soha semmit nem írt meg olyan szépen, mint a Vadon Népének életét. Benedek Marcell ihletett tolmácsolása, Weöres Sándor gyönyörű versfordításai a dzsungel különös nyelvét teremtik meg a magyar gyerekek részére; Szántó Piroska rajzai pedig festőien tárják az olvasó elé ennek a semmihez sem hasonlító világnak tájait és alakjait....
Garai Dóra véleménye:
Én az első Dzsungel könyvét olvastam, abból is csak a Mauglis részt, de eredeti angolul. Nagyon tetszett a mű, sok van merítve belőle a mesében és a filmben, de mégis egy teljesen más történettel állunk szembe és ez nekem így nagyon bejött. Kicsit valóságosabb az egész, jól átadja az író a dzsungel törvényeit. Belekezdtem a következő fókás sztoriba is, ami teljesen nem függ össze Maugliékkal, de számomra durva volt, úgyhogy már nem folytattam.
Virginia Kubiczki véleménye:
A vörös kutyák fejezet elején rengeteg történetet ír le az író, alig vártam, hogy olvashassam ezeket. Ezért egy kicsit csalódás volt, hogy a következő rész végén az "Ember az emberhez tér! Szerettük őt nagyon: ember- útján mi nem követhetjük soha.!" Maugli történet véget ért. A kisebb történetek annyira nem tudtak lekötni.
Kovácsné Németh Nóra véleménye:
"Amit az iskolában kellett volna elolvasnod" kategóriába választottam, ami nem teljesen igaz, hiszen nem kellett, csak lehetett. Akkor nem is tettem meg.
Mindig szerettem a Disney-s feldolgozást (a filmes feldolgozásokat kevésbé), a musical pedig egyenesen az egyik kedvencem a mai napig. A történet maga nagyon jó, a Weöres Sándor fordította versek nagyon tetszettek, de maga a könyv valamiért nem lett a kedvencem. Igazából nem is tudom megindokolni, hogy miért... talán azért, mert itt számomra Maugli alakja nem nyerte el a tetszésem.
Jó könyv, de talán olyan sokat nyújtott a mesefilm és a musical, hogy kevés esélye volt azokat túlszárnyalni. :)
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
A negyedik osztályt egy új iskolában kezdtem, és szerencsétlenségemre az előző év kötelező olvasmánya ez a remekmű volt, ami átcsúszott a következő év elejére. Tehát azért maradt ki számomra ez a könyv, mert valahol az utolsó negyedébe csatlakoztam be, és nagyon le voltam maradva, nem értettem, nem tudtam bekapcsolódni, számomra elveszett. Jó volt végre elolvasni és bizton állíthatom 9-10 évesen nem tetszett volna ennyire. Gyönyörű történetek, csak ajánlani tudom. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy Kával is baráti viszonyt ápolt Maugli, sajnos minden feldolgozásban ellenség, vagy semleges karakter.
Markó Júlia véleménye:
Ugyan teljesen másra számítottam a történettel kapcsolatban ( gyermekkori mesefilm és könyv élmények alapján), mégis rettentően tetszett a történet. Sok-sok mondanivalója van az örökös és felülírhatatlan természet törvényeiről és annak tiszteletéről.
Bali Mária véleménye:
Valószínűleg 20 évvel ezelőtt sokkal jobban lekötött volna a könyv, de azért örülök, hogy legalább most elolvastam.
Maugli történetei sokkal jobban testszettek, mint a további állattörténetek. A musical feldolgozást már régóta nagyon szeretem, és az is marad a kedvencem a feldolgozások közül.
Takács Timy véleménye:
Kellemes olvasmány és igen érdekes is. Egyedül a koncepció nem teljesen világos számomra. Egyrészt a Maugliról szóló történetek lehettek volna időrendben, másrészt pedig nem teljesen értem, miért nem szán neki egy teljes kötetet, miért keveri más történetekkel (nem mintha baj lenne, csak nem tűnik túl logikusnak). Szerintem még rengeteg mindent ki lehetett volna hozni belőle, és emiatt talán egy kicsit csalódás volt nekem.
Kovács Rebeka véleménye:
Nagyon tetszett,szeretem az ilyen állatos könyveket olvasni:) Jó volt látni hogyan változik Maugli karaktere,és hogy milyen jó kapcsolata volt Bagiráékkal..:) Örülök,hogy ilyen jó könyvet találtam a monogramos kategóriához:)
Majtényi Eszter véleménye:
Nagyon szeretem! Többször olvastam már, de mindig újra elvarázsol, és irigykedek Mauglira, mert jó barátságban van Bagirával, Kával és a többiekkel... Gyerekkoromban puhafedeles kiadású könyvként akadt a kezembe, erősen megviselt állapotban, azóta viszont beszereztem egy saját, újabb példányt is, hogy bármikor bele tudjak olvasni.
Kopinczu Nikolett véleménye:
Nagyon tetszett. A dzsungel leírása, ahogy az állatok megvédték és befogadták "kis békát".
"Szél, fa, víz a föld felett, bölcs erő és szeretet, s a Vadon legyen Veled!"