ADATLAP
Az utolsó dal
Egy szívszorító, romantikus történet. Ronnie-nak és testvérének Jonah-nak édesapjuknál kell tölteniük a nyarat. Ronnie ezt kész katasztrófaként kezeli. Eltűnik az apja elől és nem hajlandó zongorázni sem. Sőt! Apjának is megtiltja, hogy zongorázzon. Váratlanul azonban szerelmes lesz és fenekestül felfordul az élete. Will nagyon jó hatással lesz rá. Ám azonban, hirtelen kiderül Ronnie apja halálos beteg. Jonnah ezt nem akarja elfogadni, Ronnie pedig belátja mekkora szüksége an az apjának rá. Mellette marad az utolsó napjaira, valamint újra zongorázni kezd. Könnyfacsaró történet, ennek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom!...
Kemsei Zsófia véleménye:
Gyönyörű!
Ez az első szó ami először eszembe jutott az utolsó mondat után. Nem egy Nicholas Sparks könyvet olvastam eddig, de bátran merem állítani, hogy Az utolsó dal volt a legcsodálatosabb.
Család, szerelem, barátság, veszekedés, árulás, szenvedés, betegség, hűség. Ezek a szavak mind jellemzik ezt a csodát.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Stevenhez nyàron elmennek a gyerekei. Jonah, a kisfia nagyon boldog, együtt kèszìtik az üvegablakot. Ronnie, a kamasz nagylànya azonban dühöng, làzad apja ellen, akivel 3 ève szòba se àllt.De fèny derül egy titokra, s a vègèn megràzò, de csodaszèp pillanatokat èlnek àt."Megèrtette, hogy Isten nem màs, mint a szeretet, mègpedig a szeretet legigazibb formàja..."-talàn ez a könyv mondanivalòjàra jellemző legigazabb mondat. Megkönnyeztem. S nem tudtam letenni, mìg a vègère nem èrtem.
Kemendi Tímea véleménye:
Sparks könyveit lehetetlen letenni. Az ember elolvassa az első 3-4 sort, és nincs menekvés az utolsó szóig, teljesen beszippant a történet. Papírzsepit azért be kell készíteni, ha ilyen szomorú és mégis gyönyörű történet kerül a kezünkbe.
Linkecs Krisztina véleménye:
Nicholas Sparks romantikus könyvei a legjobbak a világon. Vannak olyan szerzeményei melyek igaz történeten alapulnak vannak melyek csak fikciók de úgy írj le a történeteket,hogy mindig bele tudom élni magam.
Ez a könyv is olyan,melyet nem tudtam letenni, az első oldalt kezdve imádtam a könyvet.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Már régen nézegettem ezt a könyvet, hogy elolvasom. Fantasztikus. Minden egyes pillanata magával ragad, amikor nevetnek Te is nevetsz, amikor sírnak, Te is sírsz. Hihetetlen az a türelem és kitartás és szeretet, amivel közeledik az apja Ronnie-hoz. De az igazi értéket talán az a néhány biblia sor mondja el.... Megrázó történet.
Renáta Csiki-Kecskés véleménye:
Nicholas Sparks könyve egyszerre két ember megható történetét hozza közel hozzánk: egy lányét és egy apáét. A lány regénye kamaszkori lázadásról, barátságról, az első szerelem öröméről és fájdalmáról, az apáé egy házasság kudarcáról, a gyerekek iránti feltétlen szeretetről szól.
Az elvált Steve a nyári szünidőt gyermekeivel tölti tengerparti szülővárosában. Jonah, a kisfia boldog, hogy újra együtt lehetnek, de Ronnie, a nagylány, aki három éve nem áll szóba apjával, megbántottnak és csalódottnak érzi magát a kényszerű utazás miatt. Apja embersége, a kettejüket összekötő zenei tehetség, egy dal és egy titok segíti őket abban, hogy újra egymásra találhassanak. A megrázó történetet baljós sejtelmek és közössé váló álmok alakítják.
Az utolsó dal mégiscsak egy szerelmes regény; arról az érzésről szól, amely először gyújtja meg a szívet, boldogságot és kétségeket szül, és van olyan erős, hogy két fiatalt összekössön.
Tóth Márta véleménye:
Nagyon megható történet volt számomra, könnyeket csalt a szemembe mind a könyv mind a film.
Az első szerelem érzése, az apja elleni lázadás majd a felismerés hogy mennyi közös van bennük.
A zenének hatalmas ereje van és fontos szerepet játszik mindenki életében.
Néha nevettem néha pedig könnyeztem hol az örömtől hol a bánattól.
Nagyon szép történet a szeretet és szerelem láthatatlan köteléről, amely mindent összetart és végtelenül erős és kitartó.
Balogh Erika véleménye:
Nem az első Nicholas Sparks könyv, ami megríkatott… Mindegyik könyvében nagyon szép, megható történeteket mesél el, ezért is az egyik kedvenc íróm. Ez a könyve kicsit másabb, mint a többi, mert ugyan a szerelem is lényeges szerepet kap, én úgy érzem, hogy sokkal inkább az apa-lánya kapcsolaton van a hangsúly. Ronnie eleinte nagyon nem volt szimpatikus a viselkedése miatt, nem tetszett a lázadása, a tehetségének az elpazarolása, az apjával szembeni magatartása. Az öccse és Will sokkal szerethetőbbek voltak, az apjának a türelmét pedig csodáltam. Akkor kezdett szimpatikusabb lenni, amikor a teknőstojásokért aggódott. A történet végére hatalmas átalakuláson esett át, amiben közrejátszott az első szerelem is, de legfőképp az édesapja betegsége. Örültem, hogy úgy döntött, hogy vele marad, nagyon sajnáltam, amiért el kellett veszítenie őt, és úgy tűnt Willt is, de nagyon szép gondolat volt Sparktól az utolsó dal befejezésének az ötlete, valamint az üvegablak is a templomban. És a végére legalább Willt visszakapta, egy kicsit boldogabbá téve a befejezést. Az ebből könyvből készült filmet még nem láttam, de majd pótlom!
Gyapjas Edit véleménye:
Egy titkokkal teli történet, melyben nemcsak Ronnie és Will igaz szerelme talál egymásra, de a családi kötelékek is szorosabbra fűződnek apa és lánya között. Nem is igazán a romantikán vagy az első szerelmen van a hangsúly, ennél sokkal fontosabb a családi szál, a gyerek-szülő kapcsolat, a kibékülés, a megbocsátás. Az eleje számomra kicsit szaggatott volt, viszont tetszett, hogy az író más-más szereplők gondolatmenetét tárja elénk, így jobban megismerhettük az elénk táruló helyzeteket. Nicolas Sparks mint mindig, most is nagyot alkotott, a hatáskeltés magaslatát és egyben mélypontját élhettem át.
Nagy Rebeka véleménye:
Imádom. Minden egyes szava magával ragadott. Egyszerűen hihetetlen, hogy valaki ilyen szép, érzelmes könyvet tudjon írni. Nem akartam, hogy vége legyen. Nem akartam, hogy elveszítse édesapját (ezt a részét teljesen át tudtam érezni). Nem akartam, hogy Will elmenjen mellőle, még ha a végére újra egymásra is találtak. Újra és újra lejátszódik bennem a történet, és örülök, hogy "felfedeztem" Nicholas Sparks könyveit. A filmet is láttam és ugyanolyan átható, mint a könyv. Végül még egyszer IMÁDOM!
Fekete Gréta véleménye:
Csodálatos könyv, még mindig a hatása alatt vagyok, nem is igazán tudom, mit írhatnék..
Tetszett a váltott szemszög, sokkal jobban át lehetett így látni a történetet. Tetszettek a karakterek, mindannyian szerethetőek voltak. Nem is igazán a szerelmi szálon van a hangsúly a történetben, hanem az újra egymásra találásról, a család fontosságáról. Az apró, hétköznapi dolgok szépsége, melyeket együtt éltek át. A vége pedig...persze, hogy sírtam. Nem lehetett nem sírni rajta. Nyilvánvaló volt, hogy ez lesz a vége, de annyira megrázó volt..
Egyik kedvenc könyvem lett.
Szalai Szabina véleménye:
Rég volt, mikor utoljára láttam a filmet, sok részletre nem is emlékeztem már.
De ahogy korábban is mindig, úgy most is ugyanazokat az érzéseket váltotta ki belőlem. Nagyjából a könyv felétől végig pityeregtem. Számomra ez sokkal inkább Steve, és nem csak kizárólag Ronnie története.
Nagyon szép és megható írás a családról, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Horváth Veronika véleménye:
Szeretem Nicholas Sparks-ot. Eddig még sosem csalódtam benne. És most sem. Csodaszép történet egy családról, kapcsolatokról a családon belül, szerelemről, és a hitről. Szerettem a nézőpontváltogatást, így még jobban át lehetett érezni az egyes emberek érzéseit, gondolatait, problémáit, félelmeit, örömeit. Teljesen magával ragadott, nagyon megríkatott, és örültem, hogy happy end lett a vége (már amennyire lehet happy end egy tragédia után).
Teppert Szabina véleménye:
Olvasás kezdetekor meg voltam róla győződve,hogy ez is egy tipikus történet egy helybéli,menő fiatal és egy zárkózott,bajos lány kapcsolatáról. A nyári románc nem várt fordulatokkal volt fűszerezve. Ronnie és Will kapcsolta nem indult zökkenőmentesen, de annál szorosabbá vált a nyár elteltével. Iszonyatosan szokatlan és aranyos jelentnek lehettem olvasója,mikor a lázadó Ronnie,hogy megvédje a teknősbébiket, a parton tölti az éjszakát.Will,hogy imponáljon és megismerje a lányt,a második éjjel csatlakozik. Bár nem beszélnek sokat,a hallgatásuk,lopott pillantásuk sokatmondó. Fontos szerepe van a szerelemnek,de nagyobb elemi erővel bír az édesapa és lánya kapcsolata. A férfi meghal,de nem tűnik el a gyermekei életéből. A templomi ablakon beszűrődő fény őt jelképezi.Imádtam és imádom a könyvet,nem lehet megunni!
Szabados Mónika véleménye:
Imádtam!! Annyira magával ragadó egy könyv, hogy az hihetetlen. Minden egyes részébe teljesen bele tudtam élni magam. Ronnie lázadozása akár apja, akár Will felé sokszor szomorúan érintett, de mikor minden újra rendben lett örültem. A vége pedig egyszerűen szívszorító. Ahogy olvastam a sorokat engem is magával ragadott az egész szituáció, így együtt sírtam a szereplőkkel.
Annyira beleéltem magam, hogy miután befejeztem a könyvet, azonnal megnéztem a filmet is. Hát maga a történet nagyon hasonló, de a filmből én nagyon hiányoltam Harris lelkészt. Illetve a könyvben sokkal nagyobb, sokkal több érzelemmel mutatták be az egyes jeleneteket, amit sokkal jobban élveztem.
Kedvenc jelenetem a könyvből a legvégén volt, mikor Will váratlanul megjelent Ronnie mögött a főiskolán és szerelmi vallomást tett a lánynak!
Berek-Fekete Zsófia véleménye:
Igaz, hogy film is készült belőle, de mint általában a könyv sokkal jobb. Szerelem, romantika és család, de szerintem megbocsájtás az ami ebben a könyvben elsöprő. Szívszorító apa fia és lánya kapcsolatának újra kibontakozása. Ronnie miután apja elhagyta a családot, többet nem ül zongora elé, de minden megváltozik, miután egy nyarat a gyerekek újra az apjuknál töltenek. Ronnie szerelmes lesz Willbe, aki sokat segít neki, hogy apja és közte újra bizalom alakuljon ki, de sajnos a sor közbe szól és kiderül, hogy Ronnie apjának már csak pár hónapja van hátra. Rövid időre, de a család újra egymásra talál, ami boldogsággal tölt el mindenkit, de egyben szomorú édesapjuk halála.
Berek-Fekete Zsófia véleménye:
Igaz, hogy film is készült belőle, de mint általában a könyv sokkal jobb. Szerelem, romantika és család, de szerintem megbocsájtás az ami ebben a könyvben elsöprő. Szívszorító apa fia és lánya kapcsolatának újra kibontakozása. Ronnie miután apja elhagyta a családot, többet nem ül zongora elé, de minden megváltozik, miután egy nyarat a gyerekek újra az apjuknál töltenek. Ronnie szerelmes lesz Willbe, aki sokat segít neki, hogy apja és közte újra bizalom alakuljon ki, de sajnos a sor közbe szól és kiderül, hogy Ronnie apjának már csak pár hónapja van hátra. Rövid időre, de a család újra egymásra talál, ami boldogsággal tölt el mindenkit, de egyben szomorú édesapjuk halála.
Czégény Edina véleménye:
Csodás történet egy család újra egymásra találásáról, szerelemről, megbocsájtásról és az érzelmek hatására történő változásokról.
Sokat sírtam míg olvastam, nagyon megható részek vannak benne..
Mindenkinek ajánlom, nagyon jó könyv, megható történet és könnyen olvasható.
" könyv ami megríkatott" kategóriában is sorolhatnánk.
László Noémi véleménye:
Egy csodás történet a szerelemről, megbocsátásról, családról. Nagyon megható, sokat sírtam, főleg, mikor kiderül, hogy az apa beteg, majd meghal. De csodás Ronnienak a regény alatti változása, mikor a lázadó lányból egy szerető, gondoskodó lánnyá válik. Feltétlenül olvassa el, aki még nem olvasta!
Tóth Judit véleménye:
Igazán lenyűgözött! Nicholas Sparstól már több könyvet is olvastam, most sem okozott csalódást. Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a romantikus, de egyben drámai műveket.
Számomra egyetlen pillanata sem volt unalmas.
Fátyol Natália Marianna véleménye:
A könyv nem mindenben egyezik a filmmel, de ez általában így szokott lenni. Könnyfakasztó történet, főleg mikor Ronnie segít befejezni édesapjának a zongoradarabot. Erre utal a könyv címe is. Ez lesz az a dal, amit utoljára közösen írnak. Ronnie nagyon sokáig nem is ül zongorához, aminek oka, hogy úgy hiszi apja elhagyta őket. A lány nehezen tudja elfogadni, hogy apjánál kell töltenie a nyarat, ennek ellenére mindig történik vele valami. Szerelmes lesz és mikor kiderül apja betegsége segít Jonah-nak (testvére) befejezni az ablakot, amit a templomnak szánt az édesapja. A könyvből kiderül milyen közeli viszony volt a lelkész és az apa között, ezt a film nem boncolgatja. Ronnie-nak sok megpróbáltatáson kell keresztülmennie, mire az élete révbe ér és elkezdi tanulmányit a Julliardon és Will (a szerelme) is követi New Yorkba. Nagyon szép történet és nagyon sokat sírtam rajta.