ADATLAP
A hobbit
Smaug kétségkívül mélyen aludni látszott, jóformán halottnak és sötétnek rémlett, egy-egy láthatatlan gőzpamatnál több a hortyogására sem utalt, amikor Bilbó ismét bekukucskált az ajtónyíláson. Már éppen lelépett volna a padlóra, amikor megpillantotta a Smaug petyhüdt bal szemhéja alól feléje lövellő vékony, átható fénysugarat. Csak színlelte az alvást! Az alagút bejáratát figyelte!... - Amikor gondtalan, minden becsvágy nélküli életéből, meghitt kis zsáklaki hobbitüregéből Gandalf, a mágus és egy csapat törp elragadja, Zsákos Bilbó egy kaland kellős közepébe csöppen: betörési szakértőként kell közreműködnie a kincs visszaszerzésében, amitől Smaug, a Rettenetes, egy igen nagy és veszedelmes sárkány fosztotta meg hajdanában a Hegymély Királyát. Noha nem szívesen vállalkozik erre a kellemetlen feladatra, Bilbó maga is lépten-nyomon meglepődik tulajdon ügyességén és leleményességén! "J. R. R. Tolkien a gyermekeinek írta ezt a meseregényt, de amikor 1937-ben megjelent, azonnal óriási sikert aratott. Később megszületett monumentális folytatása is, és azóta a világ két részre oszlik: azokra, akik már olvasták A HOBBIT-ot és A GYŰRŰK URÁ-t, és azokra, akik eztán fogják elolvasni őket." - (Sunday Times) kevesebb...
Névte Lenke véleménye:
Amíg A szilmarilok a mitológia, A gyűrűk ura pedig a háborús eposz műfajából közelíti meg Középfölde világát, addig A hobbit igazi, hamisítatlan tündérmese, annak minden elemével: a mágusoktól kezdve, a hobbitokon, tündéken, orkokon, trollokon át, a kincset örző sárkányig, minden benne van megfűszerezve bosszúval, viszállyal, meglepetésekkel. Bár meséről van szó, Tolkien görbe tükre előbb-utóbb minden szereplőnek és olvasónak megmutatja magát, és gondolkodásra késztet az élet több területén is. Mindezt pörgő ritmusban, hol cseberből vederbe, hol kalandtól kalandig tartva, és nagyon intelligensen, összegondolva tálalta Tolkien. A könyv nyelvezete Szobotka Tibor fordításában nagyon tetszett, a régies szavak használata igazán jót tesz szerintem Középföldének, főleg, hogy ettől még nem lett bonyolult a könyv. Kaszás Attila pedig nem egyszerűen felolvassa, hanem előadja a könyvet. Olykor nehéz volt elhinni, hogy minden karakter hangját ugyanaz az ember adja, és a Művész Úr sokat tett hozzá a történethez.
Németh Luca véleménye:
Szükséges előzménye A gyűrűk urának, ami manapság ugye annyira kultikus, hogy szinte kikerülhetetlen mind a könyvek, mind a filmek világában. A hobbit (vagy régebbi fordításban A babó) mese - ezt hangsúlyozom, mese! - és nem szabad másként kezelni (főleg nem szabad belőle sok órás filmes trilógiát gyártani).
Benkő Ella véleménye:
Nem is tudom hogyan jutottam odáig, hogy egyáltalán érdekeljen ez a könyv! Csoda történt! Előbb megnéztem a túlontúl hosszú filmet, majd a mesekönyvet olvastam. Nagyon nem haladt, pedig nagyon akartam. Vonzott és taszított. Nem igazán az én világom, talán ha kamasz lány koromban találkoztam volna vele én is nagy rajongója lennék! Sajnos így nem!
Alvean véleménye:
Először a Gyűrűk Urát olvastam el és teljesen magával ragadott Tolkien varázsvilága. A hobbit rövidebb, nem olyan részletes mint trilógia folytatása, de aki szereti ezt a fantasztikus világot, az élvezettel fogja ezt is olvasni. A filmváltozatot nem igazán szeretem, szerintem egy kicsit túlságosan Hollywood-szerű.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Többször is elkezdtem, de mindig félre raktam, ami érdekes, mert a gyűrűk urát elsőre végig olvastam. Jó volt megint Középfölde történéseiben lenni, visszafoglalni a Magányos-hegyet Smaugtól, és megtudni hogy került Bilbó birtokába az a bizonyos gyűrű.
Szekeres Sándor véleménye:
A Gyűrűk Urához képest ez sokkal rövidebb és szerintem ezáltal kisebb szabású is, ami pont a lényegét veszi el. Persze filmen ezt is jól elhúzták. Igazán egyik se tetszett. A trilógia nagy klasszikus, de ez a történet már nem olyan érdekes. Azért akkora csalódás nem volt, mint A hollókirály után a Búcsúbáj hölgyei...
Király Ildikó véleménye:
Örülök, hogy végre időt szakítottam, hogy elolvassam ezt a könyvet. A filmet már többször láttam, és nagyon tetszett, viszont a könyv sokkal jobb. Ráadásul míg a film kisebbeknek nem ajánlott, mert rémálmuk lesz, addig a könyvet nyugodtan olvashatják a gyerkőcök is, sokkal viccesebb, és nélkülözi a hollywoodi giccseket.
Fekete Gabriella véleménye:
Azt hiszem én már kinőttem Tolkient. Gyerekként nagyon élveztem a Gyűrűk Urát olvasni, s nagyon vártam a film megjelenését is. Viszont így most felnőtt fejjel, nagyon untam A Hobbitot. Igazi kis mese, tele fordulatokkal, nagy eseményekkel, de számomra nem rejtett magába izgalmat. Talán mert nem vonz a valóságon túli mese világ. Volt benne mindenféle lény, hobbit, mágus, törp, tünde, troll, sárkány stb. kalandok, nagyon hosszú táj, ember, s világ bemutatás. A vége elnagyolt, talán mert érezte az író is, hogy ideje befejezni a mesét.

Értékelés: 5/2
Borsos Dóri véleménye:
Izgalmas a cselekménye, sok benne a meglepő fordulat. Jól kidolgozottak a karakterek, érdekes a története. A film sokkal vontatottabb volt a könyvhöz képest. Bátran merem ajánlani bárkinek, akit vonz a Gyűrűk Urának világa.
Kulcsár Réka véleménye:
A könyv vékonyka, de nagyon sok érdekes kis történetet tartalmaz. A film kicsit máshogy dolgozta fel a történetet, könyvben persze sokkal jobb volt. Furáltam, hogy a gyűrűvel nem foglalkoztak túlságosan, valószínűleg a trilógiában majd előjön...
Petró Viktória véleménye:
Másodszorra olvasva is nagyon tetszett a könyv. A karakterek szeretnivalók, a történetek érdekesek és izgalmasak. Bilbó fejlődését végig követni, ahogyan félénk és csendes hobbitból egy bátor hobbittá válik, fantasztikus dolog. Mindig igazságos és józan gondolkodású, akinek csak az a célja, hogy szeretetben és békességben éljenek egymás mellett az emberek, tündék, törpök.
Miklósovics Lilla véleménye:
Régóta el akartam olvasni és nagyon kíváncsi voltam, hogy a filmek után milyen is a könyv. Nagyon tetszett! Bilbó zsebkendőt elfelejtett vinni az útra, de rengeteg kalandot átélt és új barátokat szerzett. Gyönyörű és veszélyes helyeken is járt. És persze megtalálta a Drágaszágát…
Szalaki Vivien véleménye:
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura az egyik kedvenc könyvem. Régóta el szerettem volna olvasni a Hobbitot is. Reméltem, hogy hasonlóan jó lesz. Egy kicsit csalódtam. Mondjuk maga a szerző is írta, hogy ez egy mese (és tényleg.) Teljesen más hangvételű, mint a Gyűrűk Ura. Lehet, hogy pont ezért egy kissé nehezen ment az elolvasása.
De a kezdeti nehézségek után néha még érdekesnek is tartottam a könyvet. Bár tényleg sokszor zavart, hogy az író kiszólt az olvasókhoz (, mint egy mesében a mesélő a gyerekekhez). Az egész történet alatt vártam a nagy csattanót (ami a Smaug elleni harc, ill. a kincs visszaszerzése lett volna.) De ez elmaradt... Smaug számomra nagyon bagatell módon lett elintézve...
Aztán minden jóra fordult, mindenki hazament és pipázott.
Mondjuk én a befejezését is furcsállottam egy kissé.
Abból a szempontból jó, hogy elolvastam, hogy így pár dolog világosabbá vált a Gyűrűk Urában.
Juhász Réka véleménye:
Akárcsak a Gyűrűk Ura esetében, itt is fantasztikus és esetenként unalmasan hosszú tájleírások. Az ifjú Bilbó első és egyben utolsó kalandja, melyben segít a törpöknek megszerezni az aranyukat. Nagyon izgalmas és érdekes lényekkel ismerkedhetünk meg a könyvben. Nekem Tolkient olvasni mindig öröm és küszködés egyszerre, fantasztikus írónak tartom, de néhol az az érzésem, hogy a könyvei nem is akarják, hogy elolvassam őket. Ezzel kapcsolatban volt az egyetlen dolog is ami nem tetszett, hogy az egész könyv a jól megszokott lassú részletes medrében zajlik, tele a maga szépségével és izgalmával, de minden részletesen, ellenben ahogy elérkezünk a cselekmény végéhez, hírtelen úgy felpörög az egész, hogy az teljesen kiszakítja az embert az addig jól megszokott ritmusból. Lehet, hogy csak én vagyok ezzel így, de nekem a könyv vége egyáltalán nem tetszett. Nem tartalmilag, semmi bajom nem volt azzal, hogy Bilbó szép békében hazatért, hogy Thorin meghalt, jó befejezésnek tartom, a gondom azzal volt ahogy azt Tolkien kivitelezte, kicsit olyan érzésem volt a végén, mintha vagy kifogyott volna belőle a végére már szufla, vagy csak az idő nem volt rá elég, nem tudom, hogy miért, de én összecsapottnak éreztem a végét.
Mohácsi Ildikó véleménye:
Egyik kedvenc könyvem a Gyűrűk ura, így mindenképpen el akartam olvasni A hobbit-ot is. Többször is nekikezdtem. Valamiért az első fejezeten nehezen tudtam túllépni, Mindig megrekedtem. Mikor már sokadszorra vágtam neki, és túljutottam az egyébként vicces fejezeten, élvezettel olvastam tovább. Tolkien-ben nem csalódtam. Nagyon jó kis mese felnőtteknek. Nagyon tetszettek Bilbó kalandjai, az, hogy a kis "gyáva",kényelemszerető hobbitból milyen ügyes kis kalandor válik. Elkezdtem hallgatni hangoskönyvben, Kaszás Attila hangjával, és fantasztikusan élveztem, meg fogom végig hallgatni vele is.
véleménye:
Nagyon szórakoztató mese volt. Néha kissé infantilis volt a szövegezés, de lehet, hogy éppen ezért tetszett annyira. Nem csak ezt a regényt, hanem az író többi művét is bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az igazi meséket!
Renáta Csiki-Kecskés véleménye:
Ha megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne. A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy elhanyagolt, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe.
R Zsófi véleménye:
Egy kedves mesekönyv. Nem olyan nagy horderejű történet, mint a Gyűrűk Ura, de élvezhető. Sőt, tulajdonképpen az előzménye, hiszen itt kerül meg a Gyűrű és itt ismerkdünk meg Gollammal is. A belőle készült film viszon sajnos túl hosszú lett.
Molnárné Szabó Zsuzsanna Babi véleménye:
Ez a könyv valóban szó szerint varázslatos könyv. Egy csodálatos mesevilágba kalauzolja el az olvasót, a kis hobbitok világába. Nagyon szép mű, amint ezt már a Gyűrűk ura kötetekből is megismerhettük. Leköti a figyelmet, nagyon szépen követhetőek az események, kalandok sorozata színesíti. Az egyetlen bajom annyi volt a könyvvel, hogy nem szeretem, amikor az időrend megfordul. Sokkal jobb lett volna, ha eredetileg is ezzel kezdődik a Gyűrűk ura trilógia s nem kell az időben visszafelé haladni.
Tallós Szabina véleménye:
Mikor elkezdtem olvasni a könyvet, olyan volt, mintha egy gyerekkönyvet olvasnék. De hamar kiderült számomra, hogy nem kisgyerekeknek íródott :) Engem is megzavart eleinte a film világa, de az első eltérés után már kevésbé volt zavaró. A részletek kidolgozása csodálatos. Egy igazi, fantáziát megmozgató mű, amit nagyon sokszor el lehet olvasni és mégse unalmas.
Balla Sarolta Beatrix véleménye:
Kicsit nehezen haladtam ezzel a könyvvel, mert angol nyelven olvastam. A testvéremtől kaptam ajándékba, nyelvtanulás céljából. De meglepő módon még angolul is könnyen érthető. A közepe felé mér annyira hozzászoktam a nyelvezethez, hogy teljesen bele tudtam élni magam a történetbe, alig szótáraztam és csak haladtam előre a fantáziavilágban. A közeljövőben tervezem magyarul is elolvasni, de örülök, hogy először angolul tettem. Azt hiszem így a filmektől is könnyebben el tudtam vonatkoztatni.
Dékány Olga véleménye:
A könyv első harmadában még nagyon elvitte a fantáziámat a film, de aztán el tudtam attól a képi világtól szakadni és a saját fantáziámban kelt életre ez a mese. Mert ez mese igazából, ami elragad, ami tanít, amit nem tudsz letenni, amit újra akarsz olvasni/hallani. Nagyszerű olvasmány!
Bánné Szalai Anikó véleménye:
A Gyűrűk ura trilógia megunhatatlan, így kíváncsi voltam a történet előzményére. A Hobbit lebilincselő történet. Érdekes, szerethető szereplőkkel és mozgalmas, fordulatos cselekménnyel. Bilbónak és a törpöknek sok akadályt kell leküzdeniük, de végül, mint minden mesében végül győz a jó, bár sajnos a törpök vezetője Thorin a végén elesik.
Szentpéteri Flóra véleménye:
Én nagyon akartam szeretni ezt a könyvet, de sajnos nem annyira sikerült. :( Lehet az volt a baj, hogy a Gyűrűk Ura után olvastam, de engem valahogy nem kötött le. És nagyon lassan is haladtam vele. Persze az egyértelmű hogy Tolkien csodásan ír és nagyon jók maguk a történetek amiket alkotott, szóval lehet hogy próbálkozok vele majd egy másik alkalommal, egy másik hangulatban. :)
Hegedűs Péter véleménye:
A Gyűrűk Ura előtt ajánlatos elolvasni, a könnyebb nyelvezete, rövidebb terjedelme miatt.
Megteremti a Gyűrűk Ura világát a könyvben, ad némi előzményt a folytatáshoz.
Számomra szebb a könyvben megmutatott Középfölde mint a filmben.
Kurucsai Kriszta véleménye:
A gyűrűk ura trilógia után olvastam el, és nagyon tetszett, bár A hobbitot jóval egyszerűbb olvasni. Folyamatosan történik valami, a történetvezetés pedig lebilincselő. Bár nekem a filmek is tetszettek érdekes volt látni a különbségeket, hogy a könyv mennyivel mozgalmasabb, mint a belőle készült filmek (bár ez valószínűleg abból adódik, hogy nem egy, hanem három egész estés film dolgozza fel a történetet). Bár a filmek is tetszettek, szerintem mindenképpen érdemes elolvasnia a könyvet mindenkinek, aki szereti Tolkien stílusát, vagy csak szeretne elmerülni egy aprólékosan kidolgozott, csodálatos mesevilágban.
Gergely Ancsi véleménye:
Lenyűgöző mese kicsinek és nagynak egyaránt, egy csodálatos utazás a képzelet kiapadhatatlan világába. Szépség, varázslat, kaland, olyan mint egy jól fűszerezett étel. Személyes kedvencem, amikor Bilbó majdnem vacsora lesz :)
Kaszás Attila páratlan előadói stílusában a hangoskönyv pedig igazi műkincs.
Kelemen Mónika véleménye:
A Gyűrűk Ura trilógia után nem volt kérdéses, hogy elolvasom-e. A műben megjelenő világot imádom, olyan meseszerű, fantasztikus. Számomra kissé ugyan túl rövid lett, de én elolvasgatnám Középfölde történeteit a végtelenségig is azt hiszem.
Zsöllei Réka véleménye:
Imádom ahogy Tolkien ír. Olyan mesebeli,és tényleg magam elé tudom képzelni a történetet. Még karácsonyra kaptam a könyvet,és nem számítottam rá, hogy alig egy hét alatt kiolvasom majd a könyvet. Előbb olvastam,mint a Gyűrűk urát(sőt,azt még csak most olvasom),és nekem eddig jobban tetszik Bilbó története. Fantasztikus könyv. Hatalmas fantáziája kellett,hogy legyen Tolkiennek,hiszen megalkotott egy új világot,új nyelvet,új fajokat. Imádom a törpöket,mindegyiküknek szeretni való személyiséget adott. Bár a könyv utolsó kb. harminc oldalát kicsit részletesebben is írhatta volna.de attól még zseniális :)
Családi Judit véleménye:
Tolkien könyveinek nagyon sajátos hangulata van, teljesen beszippant olvasás közben. A Gyűrűk Ura trilógiát olvastam először, így nagyon kíváncsi voltam az előzményekre. Itt még sokkal több a mesebeli elem, és az író is meseként mondja el a történetet, ezért annyira nem sikerült megszeretni, mint a trilógiát.