ADATLAP
80 év alatt a Föld körül
Ide figyelj, Terence! Lefogadom, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a mi kis kettősünk hatására jelentősen megemelkedett a világon a bab és a csirke fogyasztása. Valahányszor csak bemutatták valamelyik filmünket a tévében vagy a moziban, a mi étvágyunk átragadt a nézőinkre, akik aztán buzgón követtek minket a nagy zabálásban is. Szerintem egy szakács igazán elnevezhetne rólunk valamilyen ínyencséget (bár ki tudja, ez talán meg is történt már valahol a nagyvilágban).
A Nyolcvan év alatt a Föld körül új kalandokra csábítja olvasóit földön, vízen, levegőben. Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer életrajza izgalmas utazás a világhírű színész fordulatokban gazdag életébe, rengeteg, eddig ismeretlen, humoros anekdotával fűszerezve a forgatások mindennapjairól, miközben a régi kollégák méltatása sem marad el. Kiderül, milyen a mozivászon legendás pofozógépe, ha férjként, apaként vagy nagypapaként kell helyt állnia.
A könyvéből megtudhatjuk, színészi karrierje mellett hogyan próbálta megvetni a lábát az üzlet világában is. Sikereiről és kudarcairól is beszámol, hiszen Carlo Pedersoli, a nagy kalandor minden bukás után újra talpra állt, hogy megújult lelkesedéssel vesse bele magát a következő vállalkozásba. Akármibe is vágta a fejszéjét, mindig javíthatatlan optimista maradt.
Bud Spencer azt is tudja, hogy Terence Hillnél nincs számára jobb filmes partner. A könyvben ezért nyílt levélben megszólítja jobbik felét is, akivel rendszeresen találkozik egy-egy spagettivacsora erejéig. Természetesen rajongóiról sem feledkezik meg: a kötet végén harminchárom kérdésükre válaszol.
Lorenzo De Luca (1966) esszéista és forgatókönyvíró, Bud Spencer első életrajzi kötetének társszerzője, aki az Extralarge (1991), az Őrangyalok (1997) és a Nincs kettő séf nélkül (2010) című televíziós sorozatokban is együtt dolgozott a színésszel....
Király Ildikó véleménye:
Kíváncsian vettem kézbe Bud Spencer önéletrajzának második kötetét. Sajnos az elsőhöz viszonyítva ez kicsit unalmas. Sokkal kevesebb jó sztorit tartalmaz, cserébe viszont a családjáról kapunk több információt. Összességében nem annyira tetszett a könyv.
Miklósovics Lilla véleménye:
Mindig is imádtam Bud Spencert, a filmjein nőttem fel. Letaglózott a halála, így jól esett egy kis betekintést nyerni életének azon részeibe, amit eddig nem ismertem. Nagyon érdekes és szórakoztató könyv volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Tóth Rozi véleménye:
Bud Spencer rajongó vagyok, amióta megláttam az első filmjét, amit még drága testvérem mutatott meg. Mindig felnéztem rá, így nagy örömömre szolgált, hogy elolvashattam egy róla szóló könyvet. A könyvből nagyon sok minden kiderült és nagyon tetszett.
Nyúli Edina véleménye:
Mindig is nagy Bud Spencer rajongó voltam, a filmjein nőttem fel -többek között. :)
Jó volt olvasni a visszaemlékezéseit, néhány új kulisszatitokra is fény derült számomra. Rajongóknak kötelező!
Bendes Zoltánné véleménye:
Új kalandok földön, vízen, levegőben. csak most Bud Spencerről mint férjről, apáról, nagyapáról. A könyvéből megtudhatjuk hogyan próbálta megvetni a lábát az üzlet világában. Sikereibe, kudarcaiba egyaránt betekinthetünk a könyvén keresztül, mely éppolyan kalandos, mint a filmjei.
Danka Zita véleménye:
Nagy kedvencem ő már 30 éve! Nagy örömmel olvastam ezt a könyvét, mindig fel tudott vidítani. Voltak benne részek, amik annyira nem kötöttek le, azon sokszor túlugrottam, de alapjába véve tetszett és nagyon sok jó tanács van benne, amit érdemes megszívlelni. Kár, hogy nem előbb írta meg, többet tudtam volna tanulni belőle fiatalként!
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Törvényszerűen érkezett a folytatás,a hatalmas sikerű első kötet után.Azt gondolom,példa értékű életet mutat be.Szórakoztatva tanít meg idős emberként dolgokat a fiataloknak.Felhívja a figyelmet az élet fontos dolgaira a saját életén keresztül.Bemutatja a család fontosságát,de nem hallgatja el az üzleti melléfogásait sem.Egy másik szálon pedig egy időutazás is a filmjei történetében.
Kovács Andrea véleménye:
Számomra Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli midig kicsit olyan mint egy nagypapa. Ma is ugyan úgy mint gyerekkoromban, élvezettel tölt el, hogy nézhetem a filmjeit. Ezért is akartam elolvasni az önéletrajzi könyvét. És mikor megtudtam hogy jön a folytatás, tudtam, akárhogy is, de meg kell szereznem. Szerencsére nem kellett sokáig várnom, mert megkaptam Karácsonyra.
Az első könyvét nagyon szerettem, már kétszer is elolvastam. A második viszont, sajnos nem kötött le annyira. A sok olasz név, filmcím, rendező, kaszkadőr, nem olyan érdekes, mint az első könyvében leírt életének története.
Persze vannak olyan részek, amiket örömmel olvastam. A történetei, mind például mikor földrengés érte otthon őket és míg Maria, a felesége, kimentette a gyerekeket, ő még visszaült az asztalhoz , hogy tovább egyen. Úgy volt vele, hogy inkább hal meg teli hassal, mint üresen.
Persze még sorolhatnám a történeteit, amik megmaradtak bennem.
Sok mindenben közös a véleményünk, kivéve egyet: Igen is jó film a legújabb Brendan Fraser föszereplésével játszott Múmia sorozat. :)
Baráth Zsuzsanha véleménye:
múlnak az évek gyermekkorunk kedvence felett is, hihetetlen, de már túl van a 80-on. Néhány éve jelent meg önéletrajzi könyve, amelyet természetesen azonnal elolvastam, és mivel imádtam, hirtelen felindulásból el is követtem róla egy portrét a filmes blogon. Hatalmas siker lett világszerte az óriáscsecsemő életének regénye, törvényszerűen érkezett a folytatás, amely természetesen a közelében sincs az első könyvnek, de ennek ellenére jó olvasni, mert szórakoztatva tanít meg benne sok mindent az életről egy idős ember a fiatal olvasóknak. Nem, ebben sincsenek szaftos magánéleti pletykák (Bud több mint 50 éve nős, soha nem voltak botrányai, ő egy egyszerű olasz férj, apa és nagypapa), forgatási sztorik is csak elvétve, viszont ha figyelmesen olvassuk a sorokat, nagyon okos gondolatokat találunk benne. A világhírű színész olyan dolgokra hívja fel a figyelmet a saját élettörténetén keresztül, mint a család fontossága, a jó házasság titkaiba is beavatja az olvasókat (istenien szórakoztam a sorain, egy megveszekedett papucsférjről van szó!), nem hallgatja el üzleti és emberi bukásait sem, mindezt könnyed, szórakoztató stílusban, úgy, ahogyan a filmekben megszokhattuk tőle.
Azonban sajnos nem áll össze egységes egésszé a könyv, nem mondanám, hogy csak azért íródott, hogy még egy bőrt lehúzzanak az olvasókról (Bud sikeres üzletember, biztosan nem a pénzért adta ki ezt az írást a kezei közül), de nem is sikerült eldönteni, hogy mi lett volna az igazi célja, Körülbelül úgy határoznám meg a végeredményt, hogy Bud csapongva mesél nekünk sok mindenről, ami neki fontos. Nem egyenletes a könyv stílusa, vannak őrülten zseniális részei (az a fejezet, amely arról szól, hogy mit tenne Bud, ha találkozna a filmvászon nagy alakjaival, a sírva nevetős kategória), de bizony akadnak olyan oldalak, amelyeket türelmetlenül forgat át az olvasó, me
Bóna Nándor véleménye:
A könyvben leginkább az a rész tetszett, amelyben Bud Spencer azokról a rendezőkről és kaszkadőrökről emlékezik vissza, akikkel együtt dolgozott. Valóságos filmtörténeti utazás részesei lehetünk. A sajátos Bud-szótár is szórakoztató volt, valamint a kötet végén található 33 olvasói kérdésre adott válaszok is, utóbbiból szívesen olvastam volna többet.