ADATLAP
Attila - A farkaskölyök
A történet elején két kisfiú játszik Közép-Ázsia végtelen sztyeppéinek füvében, a végén pedig két harcos néz farkasszemet Gallia véráztatta csataterein. Két férfi története - Attiláé, a huné és Aëtiusé, a rómaié. Az egyik el akarja pusztítani a világot, a másik a végső harcra is kész, hogy megmentse azt. Az Attila-trilógia első kötete....
Kolozsi Etelka véleménye:
A római császár udvarában nevelkedik Attila több túsz gyermekkel együtt. Csak hogy amíg a többiek beletörődtek sorsukba, addig Attila folyamatosan a szökést tervezgeti, és minden lehetséges módon ellenáll a római tanításoknak. A hun vére újra a szabadságra vágyik, a Szkíta sztyeppék végtelen pusztaságába. Szökését és viszontagságos útjának izgalmait olvashatjuk ebben a történetben. Végig kísérhetjük az úton, amint a gyermek Attila igazi hun harcos férfivé érik.
Bendes Zoltánné véleménye:
Végül is jó ez a könyv... Felkavaró. Hiánypótló. Élvezetes olvasmány olyannak is, akit a történelem mint tudomány sem hagyott teljesen érintetlenül. A trilógia igazából két ember regénye, a hódító Attiláé, akit csodálunk, és a védő Aetiusé, akit tisztelünk. S miközben hol csodálunk, hol tisztelünk, nehéz eldönteni, melyikük mellé álljunk. A könyvbeli Attila motivációi részben érthetők, mégis nehéz azonosulni velük. Ugyanakkor Aetius egy saját delelőjén régen túljutott világot véd, amelyik már gátja is a további fejlődésnek. A két vezér (világrész, életforma stb. ) küzdelme pedig olyan emberek tömegeit semmizi ki a saját életükből, amilyenek mi magunk is vagyunk... Ahogy az lenni szokott, amikor a "nagyok" megmérkőznek.
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Eddig még sosem olvastam egyben trilógiát. Tetszett nagyon, hogy amikor letettem az első kötetet, nem kellett agyban átállni egy más jellegű könyvre, hanem ugyan azokkal a karakterekkel találkoztam a következő könyvben is. A második és a harmadik kötet között azonban éles váltás történt, amit nehezen szoktam meg.
Az első két kötetben Attila a központi hős, ő a "jó", akit sajnálni kell, mert elnyomja a "gonosz" és hatalmas Róma. Érte izgul az olvasó, hogy ép bőrrel visszatérhessen népéhez. A harmadik kötetben azonban megváltozik az elbeszélői nézőpont, a római katonákat ismerjük meg személyesen, értük kezdünk izgulni, miközben Attila harcosai veszítik el személyiségi jegyeiket (sokszor már név szerint sincsenek említve a kiválasztottak), s a hun oldal lesz a kegyetlen, barbár "gonosz", akiknek vesztét várjuk.
A történetben tényleges nyertes azonban nincs - ahogy talán tényleges jó és gonosz sem.
Szimpatikus volt a trilógia nyelvezete is. Könnyen olvasható, mégis egy picit régies, patetikus; a "nagy tanhu" korát a mai olvasó számára éppen jól megközelítő stílusú.
Benkő Ella véleménye:
Megharcoltam Attilával a trilógia olvasása alkalmával. Győztem! A könyvtárban ahová járok ez a trilógia volt benn, a kiválasztottaim közül. Gondoltam, szeretem a történelmi regényeket, jobban mint a fantasztikus irodalmat, mi történhet. Kettősség jellemezte az olvasást, nem haladt úgy ahogy terveztem. Érdekes volt, sokszor izgalmas, de nem volt olyan érzésem, hogy nem tudom abba hagyni. Ha pedig napokig nem tudtam olvasni, már hiányzott a nagy tanhu és a hős római tábornok. Sajnálom, hogy az író a végkifejletet ilyen egyszerűen "intézte el", a sok, apró részletekre is kiterjedő csatajelenet után. Aki szereti a valós történelmi eseményeken alapuló történeteket, hunokról, rómaiakról, őrült uralkodókról, csatákról, hősiességről, kitartásról annak csak ajánlani tudom. Örülök, hogy elolvastam! :)
Király Ildikó véleménye:
A könyvben a gyermek Attila életébe kapunk betekintést Római fogságától a hun hazába szökéséig. Számos szökési kísérletet izgulhatunk végig. Történelmi alapokon nyugvó történet, de nem száraz, hanem olvasmányos formában tálalja az eseményeket. Mindenkinek csak ajánlani tudom.