ADATLAP
Anne otthonra talál
Avonlea kanadai falucska népe felbolydul: vajon mi indíthatta a besavanyodott agglegényt, Matthew Cuthbertet, no meg kardos nővérét, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marillát, hogy árva gyereket fogadjanak tanyájukra? Bizony, a szorgalmas, puritán testvérpár fölött eljárt az idő – segítségre van szükségük, és ki lenne erre alkalmasabb, mint holmi apátlan-anyátlan legényke, aki örül, ha fedelet kap a feje fölé? Mekkora aztán Matt meglepetése, amikor a várt legényke helyett egy pulykatojásképű, vörös hajú leányzó várja, szerény bőröndjén üldögélve, hogy örökbefogadója megjelenjen… Matthew legszívesebben azonnal visszaküldené, Marillától sem várhat sokat a jövevény, aki, mint kiderül, az Anne névre hallgat. Vissza is penderítenék menten, ha a különlegesen fejlett szókinccsel rendelkező, jég hátán is megélő kis árva lány, akit jócskán cibált már az élet, és alapos ismereteket szerzett a felnőttek világáról, ki nem vágná magát a kutyaszorítóból, és lány létére nélkülözhetetlenné nem tenné magát a derék idősödő testvérpár életében… Persze az út a kölcsönös megértéshez, mi több: a szeretethez ugyancsak rögös, de a talpraesett kislány sikerrel végigjárja: segíti ebben élénk képzelete és az, hogy a világot szépnek és megjavíthatónak látja. Az 1908-ban napvilágot látott bájos regény csakhamar meghódította a fél világot, a kanadai írónő pedig folytatások sorában számolt be Anne életének újabb viszontagságairól. Anne kis- és nagylány korának kalandjaiból, a kanadai falucska lakóinak életéről óriási népszerűségű televíziós filmsorozatot készített az amerikai Disney Csatorna. A bőbeszédű, hirtelenkedő kislány, a szűkszavú, tartózkodó, de érző szívű felnőttek, a századelői kanadai vidéki élet nálunk szinte ismeretlen körülményei és Lucy Maud Montgomery kiapadhatatlan mesélőkedve bizonyára nálunk is meghódítanak fiatalt-idősebbet, a szívhez szóló, emberi derűvel átszőtt történetetek minden kedvelőjét....
Névte Lenke véleménye:
Gyermekként jól tanultam, bár általában elkéstem az órámról, mert a szünetben - tanáraim legnagyobb rémületére - az ablakban üldögélve ábrándoztam. Iskola után pedig felkerestem a barátaim, és együtt mindenféle kalandokra indultunk a természetbe, ami körülvett minket. És ahogy az lenni szokott, bajba is kerültem nem is egyszer. Apró-cseprő gondjaim olyan nagynak, hatalmasnak tűntek, olyan nagy hévvel éltem át örömöt, bánatot. Ha akkor olvastam volna ezt a sorozatot, valószínűleg Anne lett volna a legnagyobb kebelbarát, akit csak egy könyvtől kaphatok.
Zuzan Éva véleménye:
A vörös haját nagyon nem szerető Anne Shirley-t véletlenül küldik az árvaházból Avonleába. Marilla és Matthew fiút szeretnének örökbe fogadni, mert megöregedtek és Matthew már nem bírja úgy a munkát a földeken. Ám Anne életrevalósága átsegíti őt a félreértésen, mindegyikük számára boldogságot hozva. Kedves könyv, könnyű nyári olvasmány.
Klokk Vanessza véleménye:
Régen láttam a sorozatot és már rengeteget felejtettem belőle. Természetesen miután kiolvastam ezt ( tetszett, bár én alapból szeretem az ilyen fajta könyveket), tovább kell folytatnom a többi résszel.
Pozitívum: Szeretek a régi korokról olvasni, hogy milyen volt az iskola, az életük, mennyivel másabb problémáik voltak.
Negatívum: Anne-elméletem (Az Anne nevű lányok majdnem mindig szerencsétlen sorsúak), és néha már én hallgattattam volna el a csajt, amikor nagyon belejött a mondókába.
Szerencsére a végére csillapodott a szóömlenye, így végig kitartottam.
Zaják Julianna véleménye:
Nagyon szeretem az Anne sorozatot, ezért úgy döntöttem, hogy könyvben is elolvasom a történeteket. A répahajú, cserfes, szeleburdi, tudásra szomjas, kislány nemcsak Marilla és Mathew Cuthberttet hódította meg, hanem engem is. A kedves történet minden sorát élveztem. olvasás közben hol sírtam, hol nevettem
Dobos Krisztina véleménye:
Imádtam!!! Persze annak idején a filmsorozatot is imádtam, és a könyvet olvasva annyiszor láttam magam előtt, annyiszor halottam a filmbeli mondatokat... Lehet, hogy ha a film előtt olvasom, akkor furcsának találtam volna a nyelvezetét.
Kovács Emese véleménye:
Először film/sorozatként láttam, és nagyon tetszett. Ezért úgy gondoltam, hogy elolvasom, amit abszolúte de nem bánok. Eszméletlen jó kis könyv. Anne egy nagyon szimpatikus kis fruska, imádtam őt.
Balazs Diana véleménye:
Aranyos könyv, de a Váratlan utazás sorozat valahogy jobban "testhez állt". Itt túl sok a monológ, ráadásul furcsák egy 11-13 éves kislány szájából. Engem inkább irritált, mint megnevettetett. Azért tetszett, de a többi részt nem fogom elolvasni
Budai Judit véleménye:
Az Anne történeteket már rengetegszer megnéztem és azt kell mondjam olvasni őket még nagyobb élmény. Hatásában nem marad el a filmsorozat mellett. Sőt. Ugyanúgy könnyek között olvastam, mint ahogyan a filmet néztem. Számomra Matthew karaktere a legkedvesebb. Talán mert a Nagypapámra emlékeztet.
Horoszné dr. Gulyás Margit véleménye:
Nagyon tetszett a regény. Eleve szeretem a romantikus, nosztalgikus történeteket, de itt minden tökéletes volt: csodaszép táj, ahova mindig is szerettem volna eljutni; bájos szereplők vicces történetekkel; szerelmi szál (ki ne szeretne magának Gilbertet?). A történet aprólékosan kidolgozott, igazi lányos történet. Filmen már láttam, de így még jobb volt.
Békés Nikolett véleménye:
Ó már nagyon régóta elszerettem volna olvasni gyermekkorom egyik legnagyobb kedvencét, és most gyógyszer volt sajgó lelkemnek. Fantáziadús könyv. Örültem, hogy az írónő minden apróságot is részletesen leírt, mi hogy néz ki, milyen a környezet. És kicsit magamra ismertem. Vörös hajú, sokat beszél, persze ennyire színesen nem tudtam kifejezni magam mint Anne, nem tudnék olyan neveket kitalálni, mint a Szerelmesek Ösvénye stb. És bár tudom nagyjából mi a folytatás alig várom, hogy a következő kötetet is olvashassam.
Silye Tibor véleménye:
Ritka az olyan sorozat, amely 100 évvel a megjelenését követően is népszerű. Anne Shirley életét bemutató sorozat azonban tökéletesen ilyen. A szerzőnek élete műve volt ez, amelyben sok saját tapasztalata, emléke is szerepet kapott. Hasonló gyerekkora volt neki is mint Anne-nek, és még sorolhatnám. Azonban a könyv leginkább azért tetszett, mert egyaránt szerepet kap benne a vicc és a komolyság. A gyerekkori történetein és butaságain nagyon jól szórakozik az olvasó. Pl. Anne és Diana délutáni teázása, vagy Anne tortasütése, mind – mind szórakoztató. De ahogyan haladunk előre, úgy válik egyre komolyabbá Anne is. A regény végén pedig egy szép döntést hoz, amely nagyon becsületre méltó. Nem csalódtam a regényben annak ellenére, hogy nem az én műfajom. Ez egy tipikus lányregény, lányoknak szól lányokról. Fiúk is elolvashatják, de nem fogják úgy élvezni – én sem élveztem annyira,de elismerem, hogy ez egy jó könyv és megérdemli azt az elismerést, amit kapott.

http://discussion.blog.hu/2015/09/18/anne_kalandjainak_kezdete
Berta Szilvia véleménye:
Az én gyerekkoromból sajnos kimaradt ez a könyv. Az írónő más műveiből készült filmeket már láttam, és úgy is magával ragadó volt. Nagyon örülök, hogy a kihívás során kezembe sodorta a sors ezt a könyvet. Magával ragadott Anne (szigorúan e-vel!) lelkének tisztasága, életszeretete. Ha az életben is találkoznék egy Anne-nel, biztosan kebelbarátok lennénk. A sorozat többi részét is el fogom olvasni.
I-Tar Szabina véleménye:
Nagyon jó volt olvasás közben újra átélni a gyermekkor ízét minden tekintetben, egyrészt a sajátomat, másrészt Anne-t. Ez a köny a sajátos bájával és humorával nagyon magával ragadó. A jellemek bemutatása és a táj leírása miatt úgy éreztem mintha ott álnék én is Anne mellett végig és közvetlen közelről szemlélném az eseményeket. A történet nagyon közel áll a szívemhez és sok kedves gyerekkori élményemet eleveníti fel. A többi részt is újraolvasom majd...
Benedek Linda véleménye:
Gyerekkoromban olvastam ezt a könyvet és már akkor is nagyon szerettem. A történetből készült sorozatot azóta is már többször láttam. Annyira aranyos, szívet melengető ez a könyv, a sorozat további részeit is újra fogom olvasni. Humoros, kedves, tanulságos történet, a szereplők és Avonlea is egyből belopják magukat az ember szívébe.
Szaniszló-Bosznai Sára véleménye:
Gyermekkorom egyik kedvenc könyve. Imádtam a belôle készült filmsorozatot is és csak most, hogy elkezdtem keresni, találtam rá, hogy nem is csak 4 részbôl âll. Alig várom, hogy végiglapozzam a többit is, a két következô részt már meg is rendeltem. Szívbôl ajánlom, természetesen csak hölgyeknek.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Nagyon kedves történet egy árva kislányról, aki tévedésből került egy idősödő testvérpárhoz, akik egy kisfiút szerettek volna örökbe fogadni, hogy segítsen a ház körüli munkákban. A cserfes, szeleburdi, nagyon szeretetéhes kislány idővel mind a két embert meghódítja.
Már tizenéves koromba olvastam először,de újra és újra előveszem, ha egy könnyed, kedves történetre vágyom.
Fekete Gréta véleménye:
Egy kedves történet szerethető karakterekkel. A belőle készült sorozatot előbb láttam, az is nagyon tetszett. Annyira részletgazdagon van ábrázolva a környezet, hogy az ember könnyen beleképzelheti magát a történetbe, ugyanazokra a helyekre, ahol Anne is járt.
Martonné Oláh Ildikó véleménye:
A legkedvesebb történet, amelyet valaha olvastam. Tiszta, ártatlan, mint a gyermeki lélek. Még felnőttként olvasva is vicces. Nagyon bájos a főszereplő karaktere, könnyű vele azonosulni, gyönyörű helyen játszódik a történet. Annyira szeretem az Anne sorozatot, hogy minden kötetét beszereztem, és féltve őrzöm, hogy amikor kislányom kamasz lesz, odaadhassam neki olvasni.
Vass Réka véleménye:
Még nem volt nagyon régen, hogy utoljára kezembe vettem ezt a könyvet, mielőtt most újraolvastam volna. Azt hiszem, ez volt az a mű, ami végleg megszerettette velem kicsi koromban az olvasást, a kis mindenen kívülálló árva története. Anne (e-vel) egy kanadai árva kislány, aki már több nevelőszülőnél kapott helyet, de szeretetet nem igazán. Ez persze hamar megváltozik, mikor merő véletlen folytán örökbe fogadja egy idős testvérpár, és gyakorlatilag egész Avonlea. Ha valaki egy igazán kedves és megnyugtató történetre vágyik, akkor ajánlom, bármilyen életkorban.
dr. Molnár Zsuzsanna véleménye:
Az Anne otthonra talál Lucy Maud Montgomery Anne-sorozatának első kötete.
A répavörös hajú Anne Shirley egy kellemes tévedés következtében kerül a Prince Edward szigeten lévő Avonlea falucskába Marilla és Mathew Cuthberthez, akik valójában egy fiút szerettek volna örökbe fogadni. A kislány azonban náluk marad, és megkezdődnek csodálatos és megindító kalandjai Diana Berryvel, Gilbert Blythe-tal, és a kotnyeles Rachel Lynde-del. Haját zöldre festve, a pajta tetejéről leesve, a Kísértetjárta erdőben lábát kificamítva, azonban a képzelőerejében csorbát nem szenvedve lopja be magát Anne az olvasók szívébe. Ajánlom minden kedves olvasónak Anne kalandjait.
Szanyi Orsolya véleménye:
Bementem anyukámék szobájába és kértem, hogy adjon egy olyan könyvet, amit gyerekkoromban olvastam. A kezembe nyomta, nem is emlékeztem rá. A filmra (sorozatra) vitt történet viszont nagy kedvenc volt már régen is, néha, ha elcsípek egy részt, most is szívesen megnézem. A könyv más persze, sokkal meghatóbb és emberközelibb. Anne (szigorúan e-vel a végén) egy nagyon kedves, cserfes, hihetetlen fantáziával megáldott lányka, aki árvaként ácsingózik arra, hogy örökbefogadják. Egy Avonlea-ben lakó házaspárhoz kerül, akik először vissza akarják küldeni az árvaházba, mivel ők fiút szerettek volna. Aztán Anne szépen lassan belopja magát a testvérpár és az olvasó szívébe. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a bájos és szórakoztató történeteket.