ADATLAP
Állatfarm
Egy parasztudvar állatai felszabadítják magukat az ember zsarnoki uralma alól. Önkormányzatot hoznak létre és általános egyenlőségre törekszenek. A választásokon a sertések győznek, akik hamarosan kijátsszák az egyenlőség szabályait, és ugyanolyan zsarnokokká válnak, mint korábban az ember volt. A helyzet a farmon ismét ugyanaz, mint a forradalom előtt, csak most demagóg szövegek hírdetik: "itt minden az állatokért van!"...
Kemendi Tímea véleménye:
Nem most olvastam az Állatfarmot először, de nem is utoljára. Hihetetlen, hogy mindig van aktualitása, a társadalmi rétegek mindegyike képviselve van, a rabszolgalélektől a becsvágyó diktátorig. És itt nem feltétlenül csak a politikára kell gondolni, hanem a munkahelyi hierarchiára vagy esetleg egy tágabb baráti-felebaráti társaságra. Mivel vékony kis könyv, érdemes évente egyszer elolvasni, mindig új gondolatokat ébreszt.
Németh Fruzsina véleménye:
Zseniális, nem is tudom, hogy miért csak most került a kezembe. Kitűnő írás, ami sajnos minden korban érvényes. A mondandó könnyen átjön, a kezdetben jó céllal induló forradalom a végén átvált a malacok nyers diktatúrájába. Érdekesnek találtam, hogy a szereplők állatok, mégis emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. Még mindig ezen a történeten gondolkodom, pedig már egy napja kiolvastam. Csak ajánlani tudom.
Tünde véleménye:
Újabb zseniális mű Orwell tollaiból...döbbenetes mennyire örökérvényű igazságot és torz tükröt tud tartani mai társadalmunknak is. Szerettem olvasni,bár néha keserű és fájó volt a mondandója néhol pedig erősen szarkasztikus és vicces. Úgy tudom néhány iskolában már kötelezővé tették,remélem ez így is marad.
Vajda Ágnes véleménye:
Félelmetes... a múltban történtek ködösítése, ellenségkép erősítése, hogy azzal foglalkozz, ne az aktuális, valós problémákkal, a törvények önkényes módosítása, ha más véleményed van, mint a vezetésnek, ellehetetlenítenek. Mintha ma játszódna... A politikai tartalom mellett szerintem a legnagyobb mondandó a könyv első 5 oldalán elhangzik az Őrnagy szájából. Az emberek kihasználják az állatokat élelmezési, ruházkodási és munkavégzési célokból, cserébe rabszolgasorsra kényszerítik őket, és az élettartamuk felét sem élik meg. Rövid, de nagyon tartalmas olvasmány volt.
N Mano véleménye:
Már nagyon régen el szerettem volna olvasni ezt a könyvet, sokan ajánlották. Nagyon érdekesnek és egyben viccesnek találtam. A történelmi hátteret ismerve sok meglepetést nem okozott, de mindenképpen szórakoztató és elgondolkodtató olvasmány volt.
Annamária Szabó véleménye:
Tetszett, de igazából sokkal többet ennél nem is tudok íni. Az 1984 után olvastam, így nem okozott meglepetést a mondanivalójával, és nem is volt annyira jó. Én vártam volna még, hogy valami történjen benne, de így is kerek volt. Nekem nem nőtt a szívemhez.
Antal Margit véleménye:
Érdekes olvasmány volt számomra, szinte nem is értem miért maradt ki eddig, pedig nem az első Orwell regény az életemben. Az nem lepett meg, hogy melyik diktatúra mechanizmusára akart utalni a szerző, a mag korában mindenki tudta, ma meg már történelem. Zseniális írói mesterfogás, hogy állatok személyesítik meg a diktátort, követőit,híveit és az elszenvedő alanyait. Kidolgozott jellemek, egyszerű, követhető vonalvezetés nagy előnyei e regénynek. Minden naivitása mellett nekem Bandi a legszimpatikusabb szereplő, kitartásával, elszántságával példamutató. Bár sorsát igazság szerint megkönnyeztem és bosszantott is egyben ahogy a hatalom próbálta eltusolni a többi állat előtt. Meglepő, hogy ez az orwell-i történet is csakúgy mint az 1984 rengeteg párhuzamot mutat mai világunk viszontagságaival. De hát ezért brilliáns utópia, hogy mindenkor olvasója elé tükröt tudjon tartani.
Kovics Renáta véleménye:
A könyv viccesen indult számomra, mosolyogva olvastam a már jól ismert lépéseket, hiszen a történet tökéletes példa az önkényuralmi rendszerek mechanizmusára. Később viszont tényleg nyomasztóvá vált, érezte az ember, hogy ebből semmi jó nem fog kisülni. Sajnos, igazam lett, a szívem szakadt meg Bandiért. Nem tudom, hogyan maradt ki eddig az életemből ez a könyv, de kötelezővé tenném minden középiskolás számára, hátha könnyebben megértenék az ilyen rendszerek működését, s nem lenne olyan könnyű csőbe húzni őket. Ám ez is csak tündérmese...
Kerti Anna véleménye:
Borzasztóan jó könyv, vegyes érzelmeket keltett bennem olvasás közben. Nyilván a szocialista diktatúrák ihlették, bemutatja a kialakulását, fellendülését, majd egy bizonyos csoport hatalomátvételét, mindezt állatok főszereplésével. Az állatok elűzik a farmról az Embert, aki kihasználja őket, a végén pedig a csoport, aki a többiek felé kerekedett, maga is emberré válik, és ugyanúgy kizsigereli a többieket.
Somogyi Zsuzsanna véleménye:
Sokat hallottam már erről a könyvről és mindig is el akartam olvasni. Most, hogy túl vagyok rajta nem tudom, hogy mit gondoljak. Egyrészt pontosan olyan volt, amit vártam, egy ijesztő világképet festett fel előttem, ahol az elnyomás és a megtévesztés mindennapi dolgok. Másrészt megdöbbentő volt látni, hogy mennyi párhuzamost tudok felhúzni a mai világ és a könyvben felvázolt között.
Egy olyan tükör, ami egyféle jövőt mutat és óvva int attól, hogy ez bekövetkezhessen.
Markó Andi véleménye:
Kivételesen inkább idéznék néhány részletet: "...bízom benne, hogy minden állat tudatosítja magában, mekkora áldozatot hozott Napóleon elvtárs... Nehogy azt képzeljétek, elvtársak, hogy a vezetés élvezet! Ellenkezőleg: nehéz és súlyos felelősség.... esetleg helytelenül döntenétek elvtársak, és akkor mi lenne velünk?...Mert azt ugye nem akarjátok, elvtársak, hogy Jones visszajöjjön?" "...Napóleon megparancsolta, hogy a raktárban a csaknem üres hombárokat töltsék meg színültig homokkal,majd szórják a tetejére a gabona meg a liszt maradékát....Rá is szedték így; továbbra is azt híresztelte a külvilágban, hogy az Állatfarmon nincs élelmiszerhiány." "A decemberben csökkentett fejadagokat februárban ismét csökkentették,és olajtakarékosságból az istállóban nem gyújtottak lámpást. De a disznók láthatóan kényelmesen éltek..." Szerintem remek társadalomkritika, nagyon elgondolkodtató.
B-M Bogi véleménye:
Megdöbbentő volt felismerni, hogy az íródása óta a világunk semmit sem változott.
A történet nagy kedvencem lett, hisz akkor is élvezetes, ha az ember nem akarja belelátni azt, amiről valójában íródott. Megható, megrendítő...
Biztosan nem ez volt az utolsó könyvem Orwelltől, bár sajnálom, hogy nem vetettem rá magam hamarabb.
Marton Gabriella véleménye:
Ez a konyv sem lesz a kedvenceim kozott az biztos. Ahogy Napoleon atveszi az iranyitast es demokraciabol diktaturat csinal es mindezt ugy, hogy mindenkit meggyoz az igazarol es ezt elfogadjak szo nelkul, azt tanitani lehetne. Mollie, aki a hiusagaert ujra szolgasorba adja magat es szegeny Bandi, aki kitartoan hisz Napoleon igazaban, meg akkor is, amikor meszarszekre eladjak, hogy whisky vehessenek az arabol.... Tokeletesen megirt utalatos jellemek, szinten tokeletesen megirt buta es behodolo jellemek ellenere. Szegyen, hogy a tortenelem bizonyos korszakait huen tukrozi.
Bäumler Zsófia véleménye:
Orwell több könyvét is olvastam és ez sem okozott csalódást. Nagyon tetszik a látásmódja, az egyszerűsége és az egész felépítése, beleértve az állatok jellemét. Most már értem, hogy miért tekintik alapműnek. Azért elég szomorú, hogy ráismerek a jelen döntéseire is...
Olajos Iván véleménye:
Orwell másik világsikerét, az 1984-et olvastam el előtte, és mivel ezt a könyvet is többször emlegették már nekem, egyértelmű volt, hogy ez következik. Miután végeztem vele, utána néztem, hogy ez a regény készült el előbb és ez még inkább alátámasztotta azt az elképzelésemet, hogy valamilyen módon az 1984 "előzmény" kötetét tartom a kezemben. Itt is egy társadalomkritikát olvasunk, ami segíthet fel-fel ébredni és észrevenni, hogy a mi világunk sem olyan szabad és még inkább nem olyan tiszta, mint azt sokszor gondoljuk. A legyőzött és elűzött ember helyére a disznók ülnek a bársonyszékbe és minden gátlás nélkül hazudoznak állattársaik szemébe. Kíméletlenül kizsákmányolják őket és közben még azt is megmagyarázzák, hogy jobban élnek, mint valaha. Ismerős...?
Dusnoki Réka véleménye:
Az állatok előtt állt egy szép és egyenlő világ lehetősége, de szépen lassan megjelent a hatalomvágy, a zsarnokság a megtévesztés, a másik oldalról pedig a birkaszellem, a hiszékenység, a félelem, és ez megakadályozta a létrejöttét.... Sorra döntötték meg az általuk megfogalmazott pontokat, majd végül olyanok lettek, amilyenek soha nem akartak lenni.... mint az emberek.
Az ilyen jellegű történetek, társadalomkritikák mindig felkavarnak....
Horváth Izabella véleménye:
Rövid könyv, amely mégis nagyon mély tartalommal bír. Nagyon jól szemlélteti, hogyan képes bárkit elvakítani a hatalom. Sajnos az életben is így van, hogy az aki úgy gondolja többet tud másoknál, azok elé helyezi magát és uralkodik rajtuk. Jól mutatja az írás azt is, hogyan lehet a szólásszabadságot korlátozni, a véleményeket elnyomni, a tudást és az elveket megmásítani egyetlen perc alatt. Hogy a felettünk álló hatalmak hogyan képesek az arcunkba hazudni, és hogyan képes elhitetni velünk egy olyan dolognak az ellentettjét, amiről szinte biztosra tudjuk, hogy nem úgy van.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Hihetetlen jópofa kis könyv! Már régóta készültem elolvasni, de valahogy mindig elodáztam. Most hogy nekiláttam, nem bántam meg. Bámulatosan szemlélteti a társadalom egyes szereplőit, jellemző viselkedésüket egy-egy állat mintázza. És ahogy a disznók felemelkednek....! Nagyon elgondolkodtató, ugyanakkor mulatságos könyv. Tetszett.
R Gabriella véleménye:
Remek bemutatása annak, hogy mindig annak hiszünk, aki hangosabban beszél. Ha elég sokszor elmondanak valamit, az ember akár saját igazában is meginoghat. Kedvenc jelenetem, amikor Napóleon levizeli Hógolyó terveit, de az állatoknak még ez sem elég, hogy felnyissa a szemüket. Szegény Bandi... Hány ilyen embert ismer mindenki! A kötetet csak azoknak ajánlom, akik végtelen türelemmel rendelkeznek, mindenki mást fel fog bosszantani (főleg, hogy az ember egyértelmű párhuzamot tud vonni a mai világgal...). Ennek ellenére nagyon tetszett!
Kádár József véleménye:
Az 1984 mellett ez Orwell másik alapműve. Egy olyan ember munkája, aki pontosan tudta, mi is az a kommunizmus, hiszen élete egy szakaszában ő maga is kacérkodott vele. A könyv maga tulajdonképpen az 1917-es forradalom, majd Sztálin hatalomra jutásának története is lehetne, hiszen az Állatfarm karakterei között könnyen felismerhetjük Lenint (öreg Őrnagy), Sztálint (Napóleon), Trockijt (Hógolyó). Emellett az is elképesztő, mennyire jól ábrázolja azt, hogy az egyszerű emberek mennyire nem értik, mi zajlik körülöttük.
Baka Barnabás véleménye:
Tetszett! Nem mondom, hogy magával ragadott, mert ez nem igaz viszont egy vérbeli szatíra! Az ember elámul a módon ahogy bírálja a kommunizmust! Az az érdekes, hgy nem csak a kommunizmust hanem az utána következő rendszerváltást is! Nagyon tetszett!
Rea Kovats véleménye:
Jézusom, ez a könyv... annyi szatíra van benne... és annyira zseniális... és atyajóég, képtelen vagyok megfogalmazni, mennyire nyers és egyben nagyszerű. Óriási hatással volt rám, legalább egyszer mindenkinek el kellene olvasnia.
Garai Dóra véleménye:
Egyik kedvenc művem. Zseniális, ahogy Orwell tökéletesen ábrázolja a kommunista rendszert az Állatfarmon. Nagyon tetszik a burkoltsága, hogy az egész mű egy szimbólum és mögé kell gondolni, és nem egy egyszerű állatmese. Az is remek, hogy minden állat egyfajta embertípust képvisel. Megrázó ha belegondolunk, de mégis igaz és bölcs gondolatokkal van tele.
Paller Péter véleménye:
Kiskoromban mesefilmen láttam de nem tetszett. Hiába voltak benne beszélő állatok félelmetes volt és komor. De felnőttként elolvasni.. Szintén félelmetes de zseniális volt. Persze a könyv a kommunizmust kritizálja, de maga a folyamat ahogy a hatalom megrészegíti az ,,embert" a mai társadalmi formákban sem működik másként. Sajnos félek ez egy örök darab lesz a polcomon.
Bischofné Hauer Szilvia véleménye:
Orwellt remek írónak tartom. Az, ahogy ebben a műben burkoltan kritizálja a társadalmat, egyszerűen zseniális, ugyanakkor félelmetes az utópiája. A mű mondanivalója biztos, hogy mindig aktuális.
Varga Réka Dóra véleménye:
Azt hittem, hogy ez jóval hosszabb mű, és nem ilyen egyszerű nyelvezetű. Emellett is nagyon tetszett a folyamat leírása. Félelmetes klasszikus, bár őszintén szólva nem értem, hogy ebből miért készítettek gyerekeknek szóló (?) rajzfilmet, stb.
Buzás Barbara véleménye:
Valamiért ódzkodom az állatokat szerepeltető felnőtteknek szóló könyvektől, ám ez kellemes csalódás volt. Nagyon tetszett. Szépen levezette az író, ahogy a jelmondatok módosulnak az önjelölt vezetők érdekei szerint, ahogy apránként beadagolják a "népnek" az eszmét és a hazugságokat. Ment a megfélemlítés, no és szegény sztahanovista Bandi...
R Zsófi véleménye:
Szerintem érdemes elolvasni, akár többször is. Hihetetlenül jó társadalomkritika, sőt rendszerkritika. A legnagyobb igazság : "Mindenki egyenlő, de van, aki egyenlőbb". Még senki nem fogalmazta meg ennyire szemléletesen és frappánsan ennek a rendszernek a kritikáját.
Tóth Tímea Angéla véleménye:
Nagyon érdekes, ahogy ábrázolja a különböző személyiségeket, a parasztemberen keresztül egészen a diktátorig, a felsőbb rétegek átalakulása. Az a könyörtelenség, ahogy Napóleonék bárkivel is viselkednek, nem számít még az se hogy ő is malac. Legyen ugyanaz az elv. Kötelező olvasmány!
Csillag Mónika véleménye:
Azt hiszem én mostanra értem meg rá, hogy elolvassam ezt a könyvet. De most végeztem vele pár óra alatt. Tökéletesen mintázza a szocializmust, a Szovjetuniót, s mindazt amit ezek jelentenek: a hazudott elégedettséget és jólétet. És a diktatúrát, és elnyomást.