ADATLAP
A Schopenhauer-terápia
Julius Hertzfeldről, a jó nevű pszichiáterről egy rutinvizsgálaton kiderül, hogy gyors lefolyású bőrrákja van. A férfi rákényszerül, hogy szembenézzen a rideg ténnyel: hamarosan meghal. Ez arra készteti, hogy számvetést készítsen az életéről. Felkeresi egykori, szexfüggő páciensét, Philip Slate-et, akin húsz évvel korábban hiába próbált segíteni. Philip mégis gyógyultnak tekinti magát, felépülését pedig a nagy német filozófus, Arthur Schopenhauer pesszimista tanításainak tulajdonítja. Az érzelmeit kifejezni képtelen, kapcsolatfóbiás férfit Julius meghívja terápiás csoportjába. Csakhogy az idő vészesen fogy. Vajon jut-e még ideje arra, hogy valóban segítsen Philipnek? Sikerül-e megvívniuk egymással a csoport tagjainak szeretetéért és elismeréséért? Talán még nem késő. Gyönyörűen szőtt mese egy pszichoterápiás csoport utolsó évéről, megindító elmélkedés az élet alkonyáról....
Baracskai Anikó véleménye:
Izgalmas könyv, ajánlom mindenkinek, aki szereti a pszichológiát. A karakterek életszerűek, izgalmasak. Senkit nem lehet könnyen "bedobozolni" szóval igazán izgalmasak a személyek.
Mindemellett ki kell emelnem, hogy egy nehezen olvasható könyv. Nagyon sok a filozófiai vonatkozás - bevallom én több részletben olvastam, mert jól esett közben egy-egy másik hangulatú könyvet olvasni.
De egyébként ajánlom! :)
Gyöngyi Vörösné Molnár véleménye:
Yalom könyvei újra, és újra lenyűgöznek. Régóta váratott már ez a könyv magára, most egy kollégámtól kaptam kölcsön, és alig várom, hogy találkozzam olyan ismerőssel, akivel érdemben lehet beszélgetni róla. A munkám kapcsán van rá bőven alkalmam, hogy emberek lelkével foglalkozzam, de bizton állíthatom, hogy a szerző minden művével tud újat mondani azoknak is, aki mások lelkének gyógyulásával, épülésével foglalkoznak.
Salamon Eszter véleménye:
Vannak könyvek, amelyeket érdemes egy darabig a polcon tartogatni és akkor elővenni, amikor... Ez most éppen jókor, jó helyen talált meg. Pszichoterápia vagy filozófia? A kiindulópont ugyan nagyon amerikai, mégis elgondolkodtat.