ADATLAP
Álarcosbál
A nyolcadikos Krisztina álarcosbálra készül: fontos nap ez az életében. Cigánylánynak öltözve, álarcosan és minden eddigi kötöttségtől szabadulva arra készül, megkéri feleségül kedves tanárnőjét édesapja számára… Krisztina árván nőtt fel, édesanyja a háború alatt meghalt, és tudja, hogy édesapja és a tanárnő szeretik egymást, csak a körülmények és a felnőttek érzékenysége megakadályozza kettőjük kapcsolatának kiteljesedését. A szerző egyéb könyveire is jellemző izgalmas fordulatok, plasztikusan megformált jellemek sora teszi élvezetessé ezt az újabb olvasói nemzedékek körében is sikeres lányregényt...
Névte Lenke véleménye:
Krisztina édesanyja belehalt a szülésbe Budapest ostroma idején. Szabó Magda a saját külső jegyeivel ruházta fel az anyát, és a volt feleség szőke haját adta a nevelőanya jelöltnek. Így tisztelgett férje első családja előtt, és így próbálta felhívni a figyelmet a háború értelmetlen és fájdalmas veszteségeire. A veszteségre, és el nem múló gyászra, ami Krisztina életét meghatározza. A házukban nincs nevetés, zene, vendégek, még nagyobb beszélgetés sem. Nincs életük a szeretett lány, feleség, anya halála után. Ebbe a környezetbe érkezik valaki, aki rámutat, milyen szép is lehet az élet, ahol bárkire rátalálhat a szerelem és egy kislány új anyukát kaphat. Talán nevetni is újra megtanulhatnak.
Bodorics Anikó véleménye:
Az Álarcosbál több Szabó Magda könyvhöz hasonlóan gyerekkorom egyik kedvenc könyve volt. Először anyukám régi csíkos könyveként került a kezembe, most e-book formájában olvastam újra. Most is magával ragadott a történet, az érzelmek. És nagyon vártam, hogy kiderüljön Lujza néni Violájának kiléte. :)
Emese Tóth véleménye:
Nagyon jó könyv. Nagyon türelmesnek kellet lennem ahoz hogy eltudjam olvasni. Kriszti szerintem megpróbált kitenni magáért ,hogy a tanárnő és az édesapja összeházasodjanak. Bár , hogy őszinte legyek engem az Abigél sokkal jobban megfogott.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Fantasztikus ez a fiatal tanárnő, pörög ezerrel, mindenkire gondja van, mindent kézben tart. Fegyelmezett osztálya van, mindenben számíthat rájuk, főleg mikor Kriszti számára kér segítséget. Mindent elkövet,képes még fényképet is készíttetni, csak hogy közelebb kerüljön Krisztihez. De Kriszti is mindent megtesz, még beteget is játszik ha kell, hogy kedvenc tanárnőjét és özvegy édesapját összehozza.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ez az utolsó könyvem amiről véleményt kell írnom. Nagyon élveztem ezt a könyvkihívást, igazán tartalmas évet zárhatok le az olvasás terén. Tudomásom szerint nem íródott olyan könyv ami a szülőhelyemen játszódna, mivel nem is városban születtem. Így a fővárosunkban játszódó történetet választottam. Szabó Magda Abigélje a kedvenc könyvem egyike, ez a mű szeretette meg velem az olvasást. Így választottam ki az írónő másik szerzeményét az Álarcosbált. Egy ideig nem igazán haladtam vele, le is tettem, és más olvasni való után néztem, így maradt ez a könyv legutolsóként. Hibát követtem el, pont amikor már kezd érdekessé válni a történet.
A háború mindig áldozatokkal jár, még a befejezte után is maradnak áldozatok. Így van ez a Boros családban. Az áldozat pedig a legfiatalabb tagja, Krisztina. Nem halt meg a háború alatt, pont hogy akkor született meg. Édesanyja, akit csak Zsuzsaként emleget a kislány, ép a születése után halt meg. Így a békeidőszakban kis árvaként nevelte a nagymama és az édesapa. Nem engedve utat a boldog, önfeledt gyermekkori érzelmeknek. Nem akartak ők rosszat a lánynak, de a saját veszteségük nem engedte őket igazán boldog életet élniük. Ezt változtatja meg a kislány új, fiatal osztályfőnöke Megyeri Éva...
Hornyeczki Anna véleménye:
Szabó Magdában az a csodálatos, hogy egy hétköznapi élethelyzetet is annyira fantasztikusan ír le, hogy magával ragad az egész...
Imádom a történeteit, ahogy ezt is,meg is könnyeztem...
Tele van szeretettel, elengedéssel, bánattal, békével, elfogadással.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Mint minden Szabó Magda könyv,ez is csodálatos.Gyönyörű emberi érzelmek és a szeretet kap nagy hangsúlyt az én értelmezésem szerint.Az Álarcos bál című könyv egy kislány életén keresztül mutatja be egy család életét és ezen keresztül a háború borzalmait.Elgondolkodtató könyv.
Schwarcz Kriszti véleménye:
Gyönyörűen megírt, kicsit szomorú, de nagyon tanulságos könyv, sok tanulsággal. Eddig sajnos nem igazán olvastam Szabó Magdától, de ezt a hiányosságomat pótolni fogom! Nagyszerű könyv,
Endresz Judit véleménye:
Az első gondolat, ami a könyvvel kapcsolatban eszembe jutott: "egész életünk egy álarcosbál", hisz életünk során szinte mindig szerepekben vagyunk, hol családi, hol munkahelyi, hol baráti, stb stb. Nem csak egy, több arcunk van. Szabó Magda könyvének két főszereplője is a - jó értelemben- szerepet játszanak azért, hogy önmagukat jobban ki tudják fejezni. Nagyon szépen felépített könyv, melyben szerepet kapnak az emberi érzelmek, viselkedések, viselkedés és gondolkodás típusok, a megértés fontossága és a szeretet. Szép könyv, szépen megírt könyv - nagyon tetszik Szabó Magda írási stílusa!
Szauer Emese véleménye:
Szabó Magdának minden könyve csodálatos, ez is!
Szeretem ahogy az emberi tulajdonságokat megjeleníti, megfesti. A szereplők különbözősége is erősíti azt az érzésemet, hogy minden ember egyedi, megismételhetetlen és csodálatos!!!
Sorsok, sorsszerűségek, szenvedések, újítások....
Az álarcosbál egy kislány életén keresztül betekintést a nyújt a háború borzalmaiba, egy család életébe, ahonnan hiányzik egy személy...egy nő.......egy anya-lány-feleség.
Zaják Julianna véleménye:
Szabó Magda Álarcosbál című regénye kamaszkorom olvasmányaihoz tartozik. Akkor is, és most is pöttyös könyvben olvastam. Ifjúsági regény, olyan témával, amely nemcsak a kamaszoknak nyújt maradandó élményt! A történet elgondolkodtató, hol szomorú, hol mulatságos. Mesél a háborúról, a béke- és egymásra figyelés fontosságáról. Rámutat arra is, soha nem késő változni, mert a boldogság tanulható! Nekem voltak olyan tanáraim, mint Éva néni, és remélem unokáimnak is lesznek!
Vass Réka véleménye:
Azt hiszem, ugyanannyit sírtam, mint gyerekkoromban, de végre megértettem, mennyire szól ez a könyv a háború utóhatásáról a hátországban, hogy milyen nehéz is lehetett akkor összetartani egy családot. Még mindig gyönyörű történet.
Horváth Katalin véleménye:
Ugyanaz, mint 25 évvel ezelőtt. Mégis más. A nézőpont már egy kicsit magasabban van. Szabó Magda pedig a gyönyörű magyar nyelvet olyan magas szinten műveli, olyan gyönyörűen varázsol vele, hogy letehetetlen. Ez a könyve is. Még mindig.
NAGY Sándorné Marika véleménye:
Nagyon szeretem Szabó Magda írásait .Ezt a könyvet is sokadszor olvastam el most a napokban .Megállva mondatoknál ,átélve a történetet .Természetesen Zsuzsa búcsúlevele ismét könnyeket csalt a szemembe ,arra gondoltam ,hogy béke legyen mindenhol a földön háború nélkül ,hogy az ilyen csodálatos generáció ami majd fel fog nőni, hogy ne ismerhesse meg milyen az emberek hadakozása, csak békét lásson és szeretetet.
Molnár Krisztina véleménye:
Megható történet egy kislányról és a családjáról. És persze tanulságos is, hisz mindig elfelejtjük mi felnőttek, hogy a gyerekek sokkal többet tudnak, sokkal többet észrevesznek, mint az gondolnánk...
Gombás Veronika véleménye:
Elgondolkoztató lányregény a háború utóhatásairól.
Szabó Magda Krsiztina és Éva néni történetén keresztül meséli el a háború családrombló hatását, hogy milyen borzasztó lehet anya , család és öröm nélkül folyamatos gyászban felnőni.
Tóth Evelin véleménye:
3 éve olvastam először. Az Abigél mellett ezt a könyvet szeretem még Szabó Magdától.