ADATLAP
Vuk
...
Arany Zsuzsanna véleménye:
Szegény Vuk történetéhez nem fűznek jó emlékek, kilenc évesen ugyanis felháborodtam, és a történetet a felénél félbehagytam, kijelentve, hogy soha többé nem fogok egy könyvet sem elolvasni. Valamiért megrázó élmény volt a kis rókakölyök története, amelyet ma már sokkal jobban értek, mint egy évtizeddel meg egy kicsivel korábban.
Paplanos Fedor véleménye:
Anyukàm keedvenc könyve. Az ő biztatàsàra olvastam el. Nem csalódtam! Kicsiknek ès nagyoknak is egyarànt ajànlomezt a magàval ragadó törtènetet! nagyontetszetek a táj ès állat leirások .jó volt az íro által el nevezet állat nevek. egy igazán szép könyv. de kicsit szomoru de az belefér.
Borcsa Ferenc véleménye:
Egy gyerekkönyv, amit a felnőttek is nyugodtan elolvashatják. Nagyon élvezetes és most én is ajánlom a saját gyerekeimnek is, mert most is és a mindenkori gyerekenek is élvezetes olvasmánya tud lenni.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Fekete István csodálatos könyve! Régen és most is nagyon szívesen vettem kézbe!
Magával ragadó a sok szép tájleírása, az állatok bemutatása és elnevezése. Őszintén bemutatja az élet körforgását, a természet megújulását és az ok-okozati összefüggéseket!
Kicsiknek és nagyoknak is igazi szórakozás!
Kemendi Tímea véleménye:
A Vuk egyike azon ritka könyveknek, amit bármikor, bárhol, sokadszorra is el tudok olvasni anélkül, hogy unnám vagy továbblapoznám. Mindig szerettem az állatos könyveket, de ez az egy tényleg a gyerekkorom könyve, a mai napig őrzöm a Vukos kispárnahuzatomat. Ha kicsit mélyebben belegondolunk, ez a történet az emberi gyarlóságról is szól, hisz mi, emberek vagyunk a Simabőrű.
Tünde véleménye:
Gyerekkorom kedvenc könyve, most egy újabb generációnak olvastam fel apránként...és van látszatja,mert a keresztgyerekem azóta Vuk-os pizsit kért :) Nagyon tetszett neki is, és én is nagyon jót nosztalgiáztam. A filmen régen sírni is tudtam, sajnáltam Vuk családját. Nagyon szépe és érthetően ír Fekete István,hangzatosak és beszédesek az állatok nevei. Érdemes a könyvben lévő értékeket már gyerekkorban átadni a jövő generációjának.
Zsigmond Erika véleménye:
Regen a gyerekkonyvtar polcan talalkoztam a konyvvel,de valahogy ugy alakult, hogy nem olvastam. Most amikor elkeztem olvasni, nagyon tetszett az erdobemutatasa es az allatok elnevezese,ezert ugy gondoltam ez a kisfiamnak is tetszene, nem is tevedtem, igy neki olvastam fel esterol estere. Nagyon jol szoraloztunk, ajanlom szeretettel mindenkinek aki szereti az allattorteneteket. Jobb mint a rajzfilm.
Ragács Kinga véleménye:
Gyerekkoromban nekem ez valahogy kimaradt, de ismertem a történetet a rajzfilmből. Ez is egy olyan könyv, amit kár volt halasztgatni, már rég el kellett volna olvasni, mert csodálatos. Bepillanthatunk az erdők lakóinak életébe, valamint a falusi ember életébe is. Végig szórakoztató, felnőttnek és gyermeknek egyaránt ajánlom!
Boros Edina véleménye:
A mesét már sokszor láttam, de a könyvet eddig még sosem olvastam. Épp ideje volt. :)
Tetszett az állatok elnevezése és Sajnáltam benne Vuk családját.
Amikor olvastam az jutott eszembe, hogy mi emberek mennyi mindent elpusztitunk magunk körűl és bele sem gondolunk, hogy ennek milyen nagy àra lesz majd később.
Koller Alexa véleménye:
Fekete István összes művèt szerettem, emlékszek még általános iskolába részt vettem egy olvasó versenyen is amiben Fekete István műveket kellett elolvasni. Rengeteget elolvastam , de valahogy a Vuk az ami megmaradt és ami kedvencem volt. Mesébe is sokszor láttam bár eleinte féltem a ''simabőrűtől'' de aztán megszeredtem bár vannak benne részek amik nem a kedvenceim mint például Karak halála.
Emese Tóth véleménye:
Az egyik legjobb Fekete István könyv. Annyira sajnáltam a rókákat. Szerencsére azért Vuk megmenekült és Karak a szárnyi alá vette. Nagyon jó volt elképzelni ahogyan Vuk cseperedett.Még most is 14 évesen Fekete Istvánt olvasok.
Kucska Erika véleménye:
Gyermekemmel olvastam újra Vuk történetét. Mesében nagyon szeretjük a kedves figurák miatt,de a eredeti történet máris egy szomorú résszel kezdődik. Vuk a kis róka egyedül marad, bár majd találkozik Karakkal aki segít neki a túlélésben. Igazán szép történet, mégis nagyon szomorú ezért felnőttként tetszik,de a gyermekeimnek nem lett a kedvenc könyvük.
Miklósovics Lilla véleménye:
Már általános iskolában ajánlott olvasmányként el kellett volna olvasnom, de most szántam rá magam, hogy végre elolvassam. A rajzfilmet már rengetegszer láttam, így tudtam, hogy miről fog szólni. Szegény Karakot most is majdnem megsirattam...
Névte Lenke véleménye:
Nagyon tetszettek a tájleírások, az állatok hangutánzó elnevezései, és az állatok szempontját bemutató elbeszélés. A rajzfilm nagy kedvencem kiskorom óta, és ahhoz képest komorabb a könyv hangulata. Szívbemarkolóan mutatta be a természet nagy körforgását, az emberi természet vérszomját, és az erdei élet rendjét.
Kovács Szilárd véleménye:
Bevallom sokszor láttam a rajzfilmet, de a könyvet most olvastam el első alkalommal. Nagyon élveztem főleg a Karak monológjait.. S azt is, hogy Vuk túljárt az ember eszén. A vicces dolog az, hogy miután elolvastam a könyvet elugrottam Bács megyébe a rokonokhoz s este az úton egy róka sétálgatott nagy nyugodtan..
Gyuricza Györgyné véleménye:
Bevallom, hogy ezt a könyvet most olvasom először, pedig egy alap történetnek minősül. Persze ismerem a történetet a rajzfilm alapján, azt többször is láttam az évek során. Valahogy nem igazán fogott meg a történet, lehet, hogy túl idős vagyok ahhoz, hogy elvarázsoljon. Ha gyerekként olvastam volna, akkor most biztos másként viszonyulnék hozzá. Igaz, hogy a mesében is a rajzok bájossága tetszett meg nem maga a történet. Viszont az állatok elnevezése igazán találóak, aranyosak.
Trisz Tamara véleménye:
Nagyon szép, megható történet az állatokról, az évszakok váltakozásáról. Megismerjük az állatok egymáshoz való viszonyát, és az erdőben élő állatok és az ember kapcsolatát. Gyönyörű tájleírásokat tartalmaz, és fantasztikus az, hogy milyen jellemző nevekkel illeti Fekete István a szereplőket.
Csiki Ibolya véleménye:
Kevés konyv van amelyet többször is elolvastam, Vuk azok közé tartozik. Most jöttem es hogy a meséket szívesen olvasom többször. Nagyon szeretem Fekete István írásait, ahogy megnevezi az állatokat es együttérzően tud a szemszögéből mesélni, olyankor en is szeretnek róka lenni. Életem legkedveltebb meséje olvasva es nézve is.
Balazs Diana véleménye:
Klasszikus, ki ne ismerné? Én egyébként még a mai napig, felnőtt fejjel is sajnálom a kis Vukot aki árván maradt. Kislányom is nagyon szereti a történetet, és majd a másodiknak is elolvasom, ha már olyan nagy lesz, hogy megértse
Tóth Rozi véleménye:
Kis koromban az egyik kedvenc mesém volt. Eddig még nem olvastam, de így is nagyon tetszett. Már másképp tekintek erre történetre kicsit idősebben, de attól még mindig nagyon szeretem. Filmben láttam eddig,de így könyvben sokkal jobb.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Szégyenkezve kell bevallanom, nem olvastam eddig. A történetet ismerem, a mesét sokszor láttam, de nem volt kötelező, sem ajánlott, magamtól pedig most sikerült elolvasom. Sosem késő, örülök, hogy elolvashattam, nagyon tetszett. Vuk a kis róka árván marad, de hála Karaknak a róka-társadalom legismertebb rókája és a mi (simaképűek) örömére emlékezetes, ravasz kalandok részese lesz.
Juhász Beáta véleménye:
Idén úgy döntöttem a 6 éves kislányom nevében válaszolok a könyvkihívásra. Ő még nem tud olvasni, de imádja a könyveket és érdekes lehet megnézni, az ő olvasmányait is be tudjuk -e kategorizálni majd. Hogy az ízlésére büszke lehetek azt mutatja, hogy imádja ezt a történetet, ízlelgeti a különleges szavakat, és elnevezéseket. Hangsúlyozottan nem a meséből készült képregényt olvastuk, vagyis igazából mindkettőt és fel tudja sorolni a különbségeket a kettő között. :)
Fekete Nóra véleménye:
Nagyon-nagyon szeretem ezt a könyvet, s örülök, hogy a kihívásban újra elolvashattam. Sokszor elolvastam, s sokszor felolvastam felnőttként a gyerekeimnek is. Fekete István könyvei mindig is a kedvenceim voltak. A nyelvezete, a kedves történetei. Az állatnevek, melyeket már akkor megértettem, amikor még nem is tudtam meg a történetből, hogy melyik állathoz tartozik.
Szabó Barbara véleménye:
Fekete István nem éppen könnyű olvasmányok, mind nyelvezetét, mint a történet mondanivalóját illetően. Gyerekként nem is sikerült azonosulnom vele... most felnőtt fejjel, azaz ízesség ahogy fogalmaz, magával ragadó, megható, az sajátos állatneveit imádom. A kisróka megható története talán mindenki kedvence...
Kovács Emese véleménye:
Ha mesére gondolok, akkor egyből a Vuk jut eszembe. Gyerekkoromban papa mesélte nekem és imádtam. Ha a történet nem lett volna ennyire szerethető, akkor is tetszett volna, mert a gyerekkort juttatja eszembe. Viszont felnőtt fejjel újraolvasva is imádtam. Vuk nekem a nagybetűst hőst jelenti.
Körösi Katalin véleménye:
Vuk igazi kedvenc mesém volt régen. Felnőttként teljesen más szemmel értékeli az ember ezt a mesét (is), mint gyerekként, ezért nagyon örülök, hogy elolvastam újra most a könyvet. A végére nem is így emlékeztem, bár lehet csak a mese televízióban vetített változatának volt kicsit más vége, mint ami az eredeti történet. Gyerekként valahogy az sem tűnt fel, hogy Fekete István milyen "beszélő" neveket adott az állatoknak, ez nagyon tetszett most. A történetnek örök mondanivalója van, az is biztos. 20 év múlva ezért újra el kell olvasnom :)
Forgon Veronika véleménye:
Fekete István gyönyörű tájleírása, mesés fogalmazása és a mindenki által ismert és szeretett kis róka története az egyik legjobb műve lett a kihívásomnak. Ezt a könyvet olvastam el utoljára ebben az évben. A róka a kedvenc állatom, így borítója alapján választottam a könyvet. Csodás élményt adott. Nagyon hálás vagyok, hogy a világ legszebb és leggazdagabb nyelvét beszélhetem és érthetem, hisz ha csak ezt a könyvet vesszük példának, már az első bekezdés páratlanul szép.
Nagy Kornélia véleménye:
Nagyon megszerettem Fekete István könyveit. Nekem annak idején nem ez volt a kötelező olvasmány, ezért most a gyerekekkel nagy örömmel olvastam végig a kis róka történetét. Ismét megigéztek az író csodálatos tájleírásai. Örülök, hogy ez a történet is bekerült végre az elolvasott mesék közé. Először, de biztosan nem utoljára olvastam.
Kulcsár Réka véleménye:
Gyerekkoromban láttam a mesét, de még így is nagyon meglepett az eleje, amikoris meghalnak Vuk szülei. Nem emlékeztem, hogy ilyen brutáis harc folyik az elején. Úgy gondolom ez nem épp gyerekeknek való mese. De felnőtt fejjel nagyon sokat lehet belőle tanulni. Vuk egy csodálatos és bátor róka volt.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Sokadszorra olvastam ùjra Vuk törtènetèt. Először gyerekkènt, szinte az összes Fekete Istvàn àllatkönyvvel együtt. Majd főiskolàskènt , aztàn gyermekeimnek ùjra mesèlve ès összehasonlìtva a rajzfilmmel. Sok tanulsàgot is tartalmaz, amit igazàn felnőttkènt èrt meg az olvasò.Olvasàs közben szinte hallottam a rajzfilm zenèjèt, a kisròka kedves hangjàt.