ADATLAP
Trónok harca
A tűz és jég dala első kötete...
Névte Lenke véleménye:
George R. R. Martint egyéni stílusa tette napjaink egyik legsikeresebb írójává. A műfajokat a megfelelő arányban keveri össze, a világa ugróiskolát játszik a fantázia és a rideg valóság között, és az olvasót nagyon ügyesen vezeti bele a szereplők gondolataiba, nyersen, őszintén fogalmaz, naturalista módon ábrázol. A Tűz és Jég dala regényfolyam fantasy, de alakjainak sorsa nélkülözi a boldog befejezést. Bizonyos szempontból történelmi fikció, de inkább az udvari intrikákra helyezi a hangsúlyt. Ezeket az elemeket korábbi, legendás tettek és lovagok mítoszai, és különleges, emberfeletti élőlények tarkítják. Letehetetlen...
Horváth Anita véleménye:
Először filmsorozatként ismerkedtem meg a Trónok harcával. Véletlenen múlt, hogy az első negyed óra után nem adtam fel. De az első szezon végére teljesen a rabja lettem.
Kb. egy éve vettem meg a sorozat első kötetét, de féltem belevágni. Szerencsére a sorozat azért elég hűen követi a könyvet. Nekem segített, hogy nem kellett elképzelnem az arcokat, hanem már készen kaptam, bár néha zavaró volt, hogy a könyvben fiatalabbak, mint a sorozatban. Filmben többnek tűnt a szereplők száma, könyvben jobban tudtam követni, de lehet, hogy hat szezon után állt össze bennem a kép. (A hetedik szezonnal még le vagyok maradva.)
Az idei könyvkihívásba már nem tudom bepasszintani a többi könyvet, de jövőre igyekszem bepótolni.
Rácz Alexandra véleménye:
Sem a regény, sem a film nem az én világom. Gondoltam én, aztán belelendültem. Eszméletlenül rabul ejtett, hihetetlenül tetszett... A történet, a szereplők, minden, fantasztikus!!! Sok szálon, sok helyszínen, rengeteg szereplővel - le a kalappal az író előtt! Néha kell a lecke önmagamnak, hogy ne ítéljék elsőre, mert akkor nem kerülök kapcsolatba a könyvvel!!!
Zuzan Éva véleménye:
Unalmasnak nem lehet mondani a könyvet, viszont jobban járunk, ha nem választunk kedvencet a szereplők közül. Kissé túl gyorsan halnak, és néha kissé bizarrul. A Hét Királyság viharos sebességgel hullik szét, és a Mások egyre valóságosabbak lesznek a Fal környékén.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Egy ismerősöm ajànlàsàra kezdtem el olvasni a könyvet. Arra kèrt, hogy ne adjam fel az elejèn. Igaza lett. Kb. az egyötöde utàn izgalmassà vàlt. Kezdett èrdekelni bizonyos szereplők sorsa: Arya, Catelyn, Havas Jon... Bàr ez a sorozat nem az èn vilàgom, a filmet sem làttam, de a màsodik kötetet is elolvasom. Kìvàncsi vagyok a folytatàsra. Magàval ragadott.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Egy ismerősöm ajànlàsàra kezdtem el olvasni a könyvet. Arra kèrt, hogy ne adjam fel az elejèn. Igaza lett. Kb. az egyötöde utàn izgalmassà vàlt. Kezdett èrdekelni bizonyos szereplők sorsa: Arya, Catelyn, Havas Jon... Bàr ez a sorozat nem az èn vilàgom, a filmet sem làttam, de a màsodik kötetet is elolvasom. Kìvàncsi vagyok a folytatàsra. Magàval ragadott.
Székelyhidy Ágnes véleménye:
A könyvet a sorozattal egyidőben olvastam, azonban a film hamar lehagyja a könyvet. A könyvben sok minden világossá vált, a karakterekre más szemmel néztem már a sorozatban. Bár a könyv jóval bonyolultabb a filmsorozatnál, segített elképzelni a karaktereket. Aki a filmet szereti, annak egyszer olvasnia kell a könyvet is.
Szoóh Gabriella véleménye:
A sorozat közepén járva kezembe nyomták ismerőseim, hogy tessék, olvasd, jobb, mint a sorozat. (Persze a könyv mindig több, mint a film/sorozat, hogy jobb e, az egy másik tészta.) Nos, az első évad nagyon jól követi, így sok újdonsággal nem is szolgált, inkább fárasztott a sok plusz dolog, amit némiképp feleslegesnek is éreztem néhol, így csak nyögvenyelősen küszködtem vele.
S. Zsófi véleménye:
OMG! Ez a könyv teljesen ugyanaz, mint a sorozat, persze találtam benne kiegészített történeteket, amit a sorozatban csak in medias res-ben közölnek, itt pedig van egy kis elősztorija... Amúgy ugyanazt az érzést tudta adni, mint a sorozat, sajnos nem tudom nem összehasonlítani (bocsánat), a végén ismét vártam és reménykedtem benne, hogy Stark úr ne haljon meg....
Liebich Orsolya véleménye:
Nehéz, és hosszú mind terjedelmében, mind történetileg. Magával ragad, elsüllyeszt, majd felemel. Harcolni akarsz, minden áron. Ha kell feláldozod érte az egész birodalmat, mert hajt a vér, a vas és valami ősi erő.
Lajos Aliz véleménye:
Háromszor kezdtem neki a könyvnek, hogy elolvassam. De sikerült! És nem bántam meg:) Mikor az ember meglátja, hogy majd 900 oldalas, elgondolkozik rajta hogy biztos ez a következő könyv amit el akarok olvasni?! És igen, az eleje zavaros, de amit megértettem ki kicsoda nem tudtam letenni. A sorozatot nem láttam még, de ami késik nem múlik.
Pintye Nikolett véleménye:
Eleinte ódzkodtam ennek a könyvnek az elolvasásától,de annyira magával ragadott a történet világa és a részletes leírások,hogy alig bírtam letenni. A történet kezdetén kicsit bajban voltam,hogy ki kicdoda,de utána hamar kitisztult a kép. Lord Eddard kivégzése kicsit elborzasztott. Alig várom a következő könyvet
Farkas Georgina véleménye:
Először a tv-ben néztem meg a sorozatot és néztem végig az összes évadot.. Arra gondoltam, hogy biztos nem lehet rossz könyvben sem, ha a filmben olyan jó. És nem csalódtam, IMÁDTAM. A kedvencem így is Havas Úr marad..
Könyvben sokkal jobban megszerettem a Trónok Harcát, mint filmben.. Ilyenkor szabadon engedhettem a fantáziámat. Ez volt az első könyvem, amiből filmet is láttam :)
véleménye:
Te jó ég! Mi volt ez… ez… a borzadály?
Szerencsére kölcsönkapott könyvből olvastam, de ha saját példány lenne, már biztosan eladtam volna.
Rengeteg pozitív értékelést olvastam, hallottam róla. Sohasem voltam nagy fantasy rajongó, azonban unszolásra mégis belefogtam ebbe a többszázoldalas valamibe. Teljesen pozitívan kezdem, lelkesedésem oldalról oldalra csökkent. Négyszáz oldal után már csak minden második sort olvastam, aztán ötszáz oldal után csak a dialógusokat, hatszáz oldalnál egy helyett kettőt lapoztam, hétszáz oldaltól csak szavakat ragadtam ki egy-egy oldalból, annyira dühített, hogy a sok szereplő miatt totálisan elvesztettem a fonalat. A számos nagybetűvel való írás egyenes irritált, nem értettem, hogy miért kell minden mondatban hat szóból négyet naggyal írni. A csomó becenévből néha rá sem jöttem, kiről akar írni…
Jelzők, amivel illetném: eszméletlenül unalmas–néha azt sem tudtam, miről van szó, teljesen taszító–sok mellékszál miatt, értelmetlen–a sok halál, kiábrándító–az tömérdek illogikus öldöklés, pocsék oldaltöltés–bő lére eresztett elkalandozások a sortöltés céljából.
Már háromszáz oldalnál kifakadtam, hogy mégis mitől jó ez a könyv, miért érdemes tovább olvasni. Azt a választ kaptam, hogy „még nem indult be a történet”. Könyörgök, mikor kellene a cselekménynek izgalmasnak lennie? A sorozat végére? Miről szól a hétszáz oldal? A nagy semmiről.
Nem értettem, hogyha szereplőkről szóltak a fejezetek, akkor miért nem E/1-ben írt?
Nem mondom azt, hogy az egész nem tetszett. Kifejezetten megszerettem Arya, Bran és Havas Jon fejezeteit, a többiekről nem beszélnék. Kiemelném, hogy egyedül a rémfarkasok miatt olvastam ki. Valamiért csak ők ragadtak meg.
A 0 helyett 0,5 csillagot kap, de csakis azért, mert az írásmódja a történettel szem
Bäumler Zsófia véleménye:
A Trónok harca korunk egyik legjobb könyve. Én imádtam. Az események fordulatosak, a szereplők nagyon érdekesek, a cselekmény letaglózó és sokszor kegyetlen. Számos történelmi eseményt véltem felfedezni a történet során. A film sorozatot is csak ajánlani tudom mindenkinek (aki elmúlt 18).
Bujna Julia véleménye:
Ez életem első könyve, amit másodszorra is el tudtam olvasni. Sőt, másodszorra is élveztem! Egyszerűen imádom a Trónok Harcát, az összes könyvet, a sorozatot, mindent. Hihetetlenül jól írta meg George R.R. Martin a történetet, egyszerűen csodálatos.
Koczka Timea véleménye:
A sorozatot eddig láttam, ennek hatására kezdtem el olvasni a könyvet. Tükrözi a sorozat történéseit, néhol kiegészíti, de kissé nyögvenyelősen haladtam vele, talán pont azért, mert tudtam, hogy mi fog történni. Viszont ez a jó hír is, végre egy sorozat, ami (a mostani, 2016-os legutolsó évadig) valóban a könyvre épülve készült el :)
Fehér Beáta véleménye:
A barátnőm sokat áradozott róla, hogy mennyire jó ez a sorozat, így hát belevágtam. Már az első könyv olvasása közben el kezdtem nézni a sorozatot is, és nem csalódtam abban sem, sikerült nagyon látványosan visszaadni a könyv elképzelt világát. Az olvasás közben figyelni kell, mert néha már nem tudtam melyik szereplő hol is bukkant fel előtte és így maradt a vissza lapozás. Az első olyan rész után ahol az egyik általam kedvelt szereplő elhalálozott már fenntartásokkal olvastam tovább. Ennél a sorozatnál nem ajánlott egyik szereplőt sem nagyon megkedvelni, mert az író bizony bárkinek okozhat meglepetést a szereplők sorsával kapcsolatban. A könyv elég hosszú és bizony kellett egy kis szünetet tartanom, amíg egy pár napig valami könnyű kis könyvet elolvastam, mert ha minden nap sokat olvasom ezt a könyvet és beszippant a világa, akkor kell egy kis megszakítás... Összességében nekem tetszett és a többi részt is kíváncsian várom.
Orosz Dóra véleménye:
Mint oly sokan, a sorozatot láttam hamarabb és a könyvet csak most volt szerencsém elolvasni. Remekül visszaadja a sorozatot, mivel ott elég gyorsan zajlanak az események így nem is volt időm egy-egy mellékkaraktert megismerni, hogy kicsoda-micsoda, és erre a könyv remek lehetőséget adott. Mindenképpen fogom folytatni a többi résszel, hogy valamelyiket be fogom-e még nevezni más kategóriára, azt nem tudom, de attól függetlenül el fogom őket olvasni :)
Kedvenc karakterem pedig itt is Tyrion ;)
Bagyó Timea véleménye:
Nekem egy az egyben a sorozat köszön vissza, még a tagolása is. Mivel a sorozatot nagyon szeretem, amiatt kezdtem el olvasni a könyvet. Részletesen írja le a szereplőket és az esemènyeket. A könyvben sem csalódtam. :)
Gréczy Ákos véleménye:
Nagyon jó könyv. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Inkább olvassa el mindenki, mint hogy megnézze a sorozatot. A TV sorozat is nagyon jó, viszont sok minden kimaradt belőle. Továbbá a sorozat a könyvek történéseit összekeverve mutatja be, nem úgy ahogy a könyvben történnek az események.
Banzi Réka véleménye:
Már a sorozat is nagyon tetszett, de a könyv egy picit csalódást okozott, hiányoltam belőle az erotikus illetve a komikus részeket. Persze tudom, hogy a sorozatot is "el kellett adni" valahogy, de nekem ebből a szempontból jobban is tetszett. Amúgy mimdenkinek csak ajánlani tudom :-) és természetesen készülök elolvasni a többi részt is
Barna Adrien véleménye:
Sokáig nem is tudtam, hogy ez a könyv már ilyen régi.... A könyv alapján készült sorozat miatt kezdtem el olvasni, de a többi részét már nem tudtam elolvasni. Nagyon részletes a könyv ezért sok helyen iszonyatosan vontatottá válik a mű, így sokszor abbahagytam és újrakezdtem, de végre a végére értem....
Takács Timy véleménye:
Ez a könyv is azok közé tartozik, amit egyáltalán nem terveztem elolvasni. Végül egy ismerősöm győzködésére vágtam bele és végül nem csalódtam. Ebben a könyvben aztán tényleg van minden: ármány, szerelem, árulás, trónviszály, politika, természetfeletti lények, lovagok, vadállatok. Jól felépített világ ez, bár jól láthatóan sok forrásból szerezte hozzá az alapot. Nekem például végig olyan érzésem volt, mintha a Rózsák háborújába csöppentem volna egy alternatív világban. Ez persze nem von le a könyv érdeméből, Vannak benne nem várt és néha kiszámítható fordulatok is, de összességében nem mondanám időpocsékolásnak. Ami nekem nem tetszett, hogy nem igazán fordított figyelmet az idő múlásának érzékeltetésére (főleg csak Dany révén lehetett következtetni), illetve voltak néha olyan ugrások a történetben ami nem igazán volt kifejtve, hogy éppen hogy kerültek oda és tulajdonképpen mi is történik.
Annak ellenére, hogy ez egy 1000 oldalas monstrum képes végig fenntartani az érdeklődést és a feszültséget, és már csak ezért is megértem, miért ismerik el ennyire. Minthogy sok szál maradt még nyitva így kíváncsian várom a folytatást.
Szilágyi Eszter véleménye:
A könyvet a sorozat iránti elkötelezetségem véget kezdtem olvasni. Az egy nagyon érdekes pontja a könyvnek , hogy egy sereg karakterrel játszódik ,révén egy egész univerzumról beszélhetünk. A szereplők közül 3 kedvencem sztorivonala érdekelt leginkább és így néha nehézkesen haladt az olvasás főleg ,ha nem túl kedvelt és érdekes a karakter akinek a szemszögét olvassuk. A sztori remek nem hibája ilyen felkapott és nyílván vannak eltérések a sorozathoz képest ,de ez csak még fordulatosabbá tette számomra a könyvet. A Targaryen részek nekem nagyon tetszettek főleg az , hogy hogyan reagál Deanerys a khalasaar működésére és , hogy illeszkedik be. Meg Havas Jon, imádom, meg Szellemet is. :)
Szabóné angyalbogyolo@citromail.hu véleménye:
Véleményem szerint, aki elkezdi olvasni, az vagy nagyon imádja, vagy nagyon megutálja. Én személy szerint ki nem állhattam, hogy minden fejezetet más szereplő szemszögéből kellett olvasni. Rengeteg benne a szereplő, a gyilkosság, az ármány, a harc, a helyszín. ha beszippant a történet, akkor egy életen át kell olvasni, és én sokszor visszalapoztam, mert elvesztettem a fonalat. Nekem ez túl monumentális, túl szerteágazó, én meghagyom az örömöt másoknak, hogy csak ezt a könyvet és az összes többi folytatását olvassák! Kényelmes ágyat, örökké égő lámpát, egy szuper szemüveget és kitartást kívánok hozzá!
Illés Renáta véleménye:
Sokat hallottam róla, és nem csalódtam a könyvben sem. Nagyon fordulatos a történet, célszerű nem megszeretni egyik szereplőt sem nagyon, mert rájár a rúd mindre. Mondjuk ettől hihetőbb, valóságosabb a történet. Ennek ellenére a mesés oldala nekem jobban tetszett: a sárkányok, óriások, az erdő gyermekei, a Mások...Alig várom, hogy többet is megtudjak róluk. Rengeteg benne a név, nem könnyű minden szereplőjét elhelyezni, bár egy idő után már azért összeáll a kép. A könyv végén volt egy függelék, az egyes házak rövid történetével és tagjaival. No az sokat segített. Jöhet a folytatás!
Németh Réka véleménye:
Jelentem, engem is beszippantott a Trónok harca világa. Egyszerűen fantasztikus volt a monsrumot olvasni, bár közben majdnem leszakadt a kezem. A helyszíneket imádtam a maguk vadságával. Mélyen rétegelt szereplőit is sikerül két táborra osztanom. Aryát, Jont és Tyriont ölelném keblemre legszívesebben, a könyvközi univerzumokba pedig Viseryst és Joffreyt küldeném.
Bódi Ági véleménye:
A sorozatnak csak az első részét láttam, az nem tetszett, a könyvről szóló diskurzus sem tetszett az interneten, de annyit beszéltek róla, hogy végül rászántam magam az olvasásra, és nem bántam meg, sőt! Sokkal több van a könyvbe, mint amit első ránézésre gondol az ember, és igazán megmozgatja az elmét az olvasás. Igazi konstruáló olvasásra ad alkalmat, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Szabó Rebeka véleménye:
Sokan mondták, milyen jó a könyv és szinte mindenki erről beszél, így elkerülhetetlen volt, hogy elolvassam. A rengeteg névbe nagyon hamar bele lehet keveredni, ráadásul a több szálon futó cselekmény sem könnyíti meg az ember dolgát. Némelyik fejezetnél éreztem azt, hogy túlságosan is el van nyújtva, feleslegesen agyonmagyarázva vagy csak szimplán idegesített az a karakter, akinek a szemszögéből szólt a történet. Pluszpont viszont a karakterek kidolgozásáért és a világ komplexitásáért! :)
Azt már most tudom, hogy a sorozatot nem nekem találták ki, de hogy folytatom-e a könyvet? Hát azt még én sem tudom...