ADATLAP
Hóország
...
Haskó Tünde véleménye:
Lehet, hogy ha nem jártam volna nyáron hosszabb ideig Japánban, nem élveztem volbna annyira, de így nagyon tetszett. Több mint egy szerelmi történet, és sokat meg lehet érteni belőle a japán emberekről, gondolkodásról.
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Egy másik kategóriában olvasott könyv előszavának egy megjegyzése juttatott el Kavabata Jaszunarihoz.
A fülszöveg alapján ez egy szerelmi történet. Én valahogy nem találtam meg benne a szerelmet - ami nem feltétlen baj. Szerintem sokkal inkább szól arról, hogyan él egy gésa, milyen gondolatai vannak önmagáról, a szeretett(?) férfiról, zenéről és a japán emberekről. Annak ellenére szól ez a könyv Komako világáról, hogy a történet mesélője Simamura. A férfiról sem tudnám megmondani, hogy a nő vonzza-e vissza Hóországba, vagy maga a hely, esetleg a családjától való távollét lehetősége.

"Képtelen volt azt megérteni, miért adja át neki Komako ennyire önfeledten. Komako egész lénye szinte áradatként ömlött Simamurába, ő azonban semmit, egy szikrányit sem adott át önmagából."
Liebich Orsolya véleménye:
Megható szerelmi történet, arról, hogyan lehet egy beszélgetést hónapok múlva úgy folytatni, mintha csak egy napra váltunk volna el egymástól. Csak ajánlani tudom azoknak, akiket érdekel a keleti irodalom.