ADATLAP
A Pál utcai fiúk
Irodalmi alkotások részben gyönyörű, részben pedig mostoha sorsa, hogy kötelező olvasmányokká válnak. Gyönyörű, mert így nem merül feledésbe, s a felnövekvő generációk is megismerkednek vele. Mostoha azonban abban, hogy nevük hallatán minden diák lelki szemei előtt megjelenik egy elképesztően hosszú, nyomasztó tartalmú lista, ami a kötelezően előírt, unalmas, bemagolásra szánt alkotások gyötrelmeivel riogat. Gyanakvás helyett vessünk inkább egy futó pillantást a mű alkotójára, leendő olvasmányunk keletkezési körülményeire, s magára a műre is. Hátha nem is lesz olyan rémisztő az olvasás!

Az ifjúsági irodalom egyik alapművének tartott regény 1907-ben jelent meg, s nem csak hazánkban, de a világon mindenütt nagy sikert aratott. Ezt bizonyítja az is, hogy Bulgáriától kezdve Dél-Koreáig nagyon sok nyelvre fordították le. Olaszországban például az irodalmi mítoszok közé emelkedett, az ottani zsebkönyvtár sorozatban már a tizenharmadik kiadása is megjelent, épp csak nem kötelező tananyag. A józsefvárosi Füvészkertben játszódó történet ugyanis olyan mondanivalóval rendelkezik, hogy azok számára is érthetővé válik, akik a Föld más területén élnek.

Kevés regény ábrázolja olyan sokrétegűen és érzékenyen a kamaszok világát, mint Molnár Ferenc műve, a Pál utcai fiúk. Ezért sem véletlen, hogy kötelező olvasmány lett belőle. Az 1890-es évek pesti gyerekvilágának ezt a lírai krónikáját többször is feldolgozták, színpadon és filmen egyaránt. Leghíresebbnek közülük a Fábry Zoltán rendezte 1968-as változat bizonyult, ami magyar-amerikai koprodukcióban készült. A Pál utcai fiúk főszereplői józsefvárosi gyerekek, akiknek két bérház közötti grund jelenti a szabadságot és a hadszínteret. Ezen kereten belül mutatja be az iskola és játék, barátság és harc, összetartás és árulás megnyilvánulásait a kamaszvilág tükrében, a gyerekek szemszögéből nézve és megértve. A történet két rivális banda között játszódik, akik a grundon – és a grundért – folyó harcot élet-halál kérdésének tekintik, ám ez a romantikus játékhadszíntér az író fantáziája által jelképpé válik, ahol a fennmaradásért kell háborúzni. Mert ennek a világnak is megvannak a saját törvényei, szokásai, egyesületei és erődítményei. Tehát vezérei és közkatonái is. Boka és Ács Feri a két tábor vezére, Geréb, az áruló, s az önfeláldozó Nemecsek Ernő egytől-egyig kiforratlan, alakuló egyéniségek, s Nemecsek híres önfeláldozása sem a szokványos hősi tett, sokkal inkább a grundért folyó háború során önkéntelenül is bátor hőssé váló hétköznapi kamasz természetes cselekedete....
Stubán Éva véleménye:
Általános iskolában kellett volna elolvasnom, hősiesen nekirugaszkodtam, de sajnos, akkor nem tudott lekötni. Ennek ellenére, sok más könyvvel együtt, megfogadtam, hogy A Pál utcai fiúkat is újra fogom olvasni.
Nagyon örülök, hogy megtettem, Boka, Nemecsek, Áts Feri és Geréb mind-mind szerethető, átélhető, sajátságosan magyar karakterek (különösen János és Feri, a nagy vezérek, akik napjainkban is oly fájóan hiányoznak), és a grund, a drága grund mindannyiuk, mindanniunk hazája, amiért küzdeni, meghalni nem szükségszerű, hanem magától értetődő.
Simon Csilla véleménye:
Középső fiamnak ezen a nyáron volt kötelezően ajánlott elolvasni ezt a könyvet. Egyedül kezdte, de a régies kifejezések miatt önállóan nem tudta élvezni, így esténként mese helyett ezt olvastam neki. Mindketten nagyon élveztük, és alig vártuk a következő estét, hogy folytassuk a történetet. Jó volt látni, hogy gyermekem mennyire izgul Nemecsekért, mennyire drukkol Bokának. Klassz történet nemcsak fiúknak, nemcsak gyerekeknek barátságról, összetartásról, tiszteletről.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Kötelező olvasmányként találkoztam vele, édesanyámmal és nagymamámmal olvastuk, most 3.gyermekemmel vettük kézbe. Még mindig magával ragad...szerencsére fiamat is. Nemecsek Ernő még ma is példakép a fiataloknak!
Gáspár Zsuzsanna véleménye:
Nem gondoltam, hogy teljesiteni tudom ezt a kategóriát, és nem is ide neveztem be először A Pál utcai fiúkat. Aztán ahogy közeledett Nemecsek halála egyre jobban sirtam. Elszántsága, hűsége őszinte csodálatot ébresztett bennem. Mindemellett jó volt újra, felnőttfejjel olvasni a regényt.
Kasza Dóra véleménye:
Már nagyon régen olvastam A Pál utcai fiúkat, de örök kedvenc marad. Nemecsek szerintem mindenkinek, aki elolvassa ezt a könyvet, a szívéhez nő. A kis aprócska, szőke fiú, az őt ért sok sérelem ellenére, mindent megtesz a grundért és társaiért. Kivívja mindenki, még Ács Feri tiszteletét is. Tanulságos a könyv, csak ajánlani tudom a mai iskolásoknak is. Remélem még mindig kötelező olvasmány.
Tóth Rozi véleménye:
Régen kötelező olvasmány volt általános iskolában. Ez volt a kedvenc könyvem a kötelező olvasmányok közül. Örülök, hogy most a kihívás keretében újra olvashattam. Még most is nagyon tetszett. Láttam a filmet is, de az nincs olyan jó. mint a könyv.
Bán Balázs Botond véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyv, mert úgy éreztem, hogy tényleg visszatértem a múltba. Ez a történet szerintem nagyon izgalmas és mozgalmas.Az én kedvenc szereplőm Boka volt. Nagyon érdekesnek találtam,ezt a Pál utcai bandaháborút, de nagyon szomorú, hogy Nemecsek áldozata hiábavaló volt.
Bujna Julia véleménye:
Ez volt az iskolai éveim legjobb kötelező olvasmánya, a gyerekkorom egyik könyve. Nem is emlékeztem, hogy ilyen rövid a könyv (régen lassabban olvastam), de arra sem emlékeztem már, hogy miért volt ez a kedvenc könyvem. Hát most már emlékszem, Nemecsek és Boka miatt, a két igazán jólelkű fiú miatt, akik a becstelenek között is becsületesek maradtak. Csodás könyv, ami még felnőtt fejjel is könnyeket csal a szemembe.
Szalai Brigitta véleménye:
Még általános iskolás koromba kellett elolvasnom, de annyira tetszett akkor, hogy elővettem még egyszer és elolvastam, és még mindig tetszik. Ez a legjobb kötelező olvasmány szerintem az összes közül. Remélem akik most járnak általános iskolába és el kell majd olvasniuk, szintén szívesen teszik majd és remélem nekik is tetszeni fog :) .
Kemendi Tímea véleménye:
A kötelező olvasmányok közül talán ez volt a kedvencem, most is szívesen olvastam. Kicsit mindig elszomorít, ha nem happy end a vége, de ez a történet így kerek. Jó volt újra elolvasni és nosztalgiázni egy kicsit.
Zsolt Mesterházi véleménye:
Nevezhetik Nemecsek Ernőt lúzernek, ennek a regénynek akkor is a legjobbak közt a helye. Minden szereplőnek egyéni karaktere van, az olvasó úgy érezheti az író sokkal többet tud róluk, mint amennyit leír.
Nem mellékesen kiváló korképet kapunk a korabeli Budapest életéről is..
Kevés regénynek adatik meg, hogy a benne leírt dolgok fogalommá váljanak, a Pál utcai fiúkkal ez is megesett, gondoljunk az einstandra vagy a gittegyletre.
Mindez egy érdekfeszítő történetbe ágyazva.
Koller Alexa véleménye:
Ez a könyv volt az első olyan kötelező olvasmányom,amit élvezettel olvastam el és még a filmet is megnéztem belőle,idén ismét elolvastam,mert a húgomnak is sorra került és kellett a segítség.Máshogy néztem a könyvet már most,mint anno.Gyorsabban is haladtam vele és érdekes is volt nagyon.Viszont mint régen Nemecsek halála most is megtudott siratni.
Molnár Alinka véleménye:
Sziasztok!
Nekem is kötelező volt régen, el is olvastam, de már sok részlet a homályba veszett. Jó volt újra elolvasni és nagyon megszerettem a karaktereket, nekem Nemecsek mellett Boka is a kedvencem lett. Szerintem ez egy jó kis olvasmány, csak mindenki retteg tőle, mert "kötelező" , de ezt tényleg megéri elolvasni. :)
Kovács Emese véleménye:
Ha valakitől azt hallom, hogy kötelező olvasmány, biztos, hogy nem fogom elolvasni. Viszont ez a könyv más. Jó nem az általánosba olvastam el, hanem jóval később, de lehet, hogy annak idején nem tudtam volna értékelni a mondanivalóját. Láttam a filmet is, de a könyv nekem jobban tetszett. Nemecsek Ernő egy kis hős volt, ő a kedvenc karakterem.
Bánk Mária véleménye:
Nem kifejezetten önszántamból olvastam el, a fiam kötelező olvasmánya az iskolában. Gyerekkoromban sikerült megúsznom, most nem. Igazi értékeket állít, van benne dráma, öröm, és természetesen oly jellemzően a legszimpatikusabb főszereplő halála, az áldozat. Mégsem fogott meg benne semmi. Nagyon nehezen sikerült végigolvasnom, egy egy oldallal többször megküzdöttem. Tán ha fiú lennék, vagy éltem volna akkoriban mikor játszódik...
Király Anna véleménye:
Mint szinte minden kötelező ez is kimaradt nálam, de a történetet ismertem. Nem csak a film miatt, hanem irodalom órán hallottak/tanultak alapján is. A könyv nagyon tetszett, jól megírt regény. A szereplők szerethetőek, mindenkinek megvan a maga helye, feladata és különleges karaktere. És sajnos, mint az életben is, nem minden végződik happy end-del.
Bokor Kitti véleménye:
A jó öreg Pál utcai fiúk. Az elcsépelhetetlen könyv,ami többszöri olvasásra is nagyon jó. Először még általánosban olvastam és már akkor is szívesen olvastam,de ahogy most a kezembe vettem,ez nem változott.
Trisz Tamara véleménye:
A Pál utcai fiúk talán az első könyvek közé tartozik,amiért megszerettem az olvasást. Nemecsek Ernő története pontosan azt mutatja be,ami mindenkori jellemhiba néhány gyerekben,tiniben. A megfelelési vágy. Nagyon sokmindent magávalölel ez a könyv. Bemutatja az önzést,ellenségeskedést,árulást,gyerekkori csínyeket,igaz barátokat és a megbánást. Ötödikes koromban ez a könyv csak izgalmas volt,de így,hogy már idősebb vagyok nagyon elgondolkodtatónak találtam. Szeretem ezt a könyvet,az első pillanattól,amikor megláttam és beleolvastam.
Takács Timy véleménye:
Nem emlékszem, hogy olvastam volna ezt a könyvet általános iskolásként, de persze a történetet ismertem - annak idején színházban is láttam - de azt tudom, hogy mindig is ellenérzéseim voltak vele kapcsolatban. Azt gondoltam én biztos szeretni fogom, mert fiús lány voltam, de valamiért mégsem szerettem. Most eljött az ideje, hogy adjak neki még egy esélyt, hátha felnőtt fejjel másképp fogom látni. De a régi ellenérzések megmaradtak. Nem tudom miért, maga a történet jó, elgondolkodtató, jók a karakterek, van mondanivalója, és mégsem tudom a szívembe zárni. Van benne valami, ami idegesít. Talán a stílus, talán az, ahogy Nemecsekkel bánik a többi fiú. Kár érte, elvégre generációk nőttek fel ezen, és végeredményben tényleg tanulságos mű.
Kovácsné Németh Nóra véleménye:
Ez a kategória nehéz volt nekem, hiszen minden kötelező olvasmányt elolvastam. A sok közül viszont A Pál utcai fiúk volt a kedvencem, s ez volt az, amit többször is elolvastam. Ezért választottam ezt, hogy újra, immár felnőtt fejjel megint kézbe vegyem. Nem csalódtam, most is nagyon tetszett. Molnár Ferenc nagyot alkotott ezzel a művel. A gyermeki lelket és a régi pesti életet nagyszerűen mutatja be. A legemberibb személy nekem Áts Feri, aki bár a "rosszak" vezére, de teljesen igazságosan jár el a két Pásztorral, amiért elkövették az einstandot.
A műben még mindig nem szeretem a történet végét... sajnálom, hogy nem vidám véget ér.
Gergely Ancsi véleménye:
Iskolásként ez volt az egyetlen kötelező, amit az anyukám olvasott el helyettem, sokszor győzködött, hogy szeretni fogom, meg minden, de nem akartam elolvasni, mert azt gondoltam túl fiús. De őszintén szólva nem bántam meg, hogy felnőtt fejjel ismerkedtem meg vele, igazán szívmelengető, tanulságos olvasmány volt. A szívembe zártam örökre ezeket a fiúkat, és már most alig várom, hogy a leendő gyereke(i)m kezébe adhassam.
Mayer Erzsébet véleménye:
Minden korszaknak megvannak a maguk jellemzői,így a 19. sz. végi Józsefváros-i kiskamaszok életkörüményeit bemutató történetnek is.
A szereplőkre jellemző meghatározások :szeretet,barátság,tisztelet, bátorság,önzetlenség,összetartás,becsület,árulás,harciasság,hősiesség..
Remekmű,ami sosem évül el.
Bischofné Hauer Szilvia véleménye:
Valahol az általános iskola 3. osztálya körül ezzel a könyvvel kezdődött az olvasás iránti rajongásom. Az első kötelező olvasmány volt, amit faltam és azóta is rengetegszer elolvastam. Bár a végét mindig megkönnyeztem, azért nagyon szeretem.
Bobor Rebeka véleménye:
Kötelező olvasmányként nem olvastam el, de most végre sikerült. Nem bántam meg, mert jó történet, jól kitalált szereplők és személyiségek. A vége nagyon meghatóra sikerült,de tetszett. Nem minden sztori végződik hepienddel. 10/8
Sántha Zsanett véleménye:
Milliószor olvastam ezt a könyvet, és szerintem még milliószor el is fogom olvasni annyira szeretem. Imádom a Pál utcai fiúkat, az első helyen Boka és NEMECSEK áll nálam. Mindig sírok a végén :(
Bendes Zoltánné véleménye:
Annyira jó volt újraolvasni...
Eszembe juttatta az általános iskolai éveket: nem csak azt, hogy kötelező olvasmány volt, hanem hogy tizenévesen milyen életre szóló barátságok születtek, hogy akkortájt milyen csapatokba verődve vívtuk kis harcunkat saját területekért, szerepekért ... és hogy mennyire jó volt ... 30-40 évvel ezelőtt... kár hogy a mostani fiatalságnak ilyen élményei - szerintem - már nem lehetnek.
" ...Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk."
Zsaklin Jády véleménye:
Lányom kötelező olvasmánya volt a nyáron, együtt olvastam el vele, de emlékeim szerint én is olvastam még általános iskolában. A biztonság kedvéért a régi filmet is megnéztük együtt. Molnár Ferenc műve remélem még sokáig kötelező olvasmány lesz, mert talán megtaníthatjuk gyerekeinket arra, hogy nem attól leszel valaki, ha tele a pénztárcád vagy drága autód van, hanem ha becsülettel éled az életed.
Jaksics Viktor véleménye:
Én csak számon akarom tartani hány könyvet olvastam el és nincs időm kitalálni egy kis fogalmazást 200 karakterben szóval ezért most beírok egy halom K betüt, hogy meg legyen a 200 karakter :) KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Nemhiàba a legolvasottabb kötelezők egyike ez a szèpirodalmi mű. Nemhiàba olvassàk ès kedvelik többen külföldön is ezt a könyvet! Jò volt megint ùjraolvasni,àtèlni a harcot, vagy együtt izgulni a Füvèszkertben.. közben sok gyermeki jellem , tulajdonsàg is felszìnre kerül. Nemecsek Ernő alakja a legszerethetőbb ,ki vègig azèrt küzd, hogy baràtokat szerezzen, mèg betegen is a grundèrt küzd. Eltűri a megalàzàsokat is.Igazi hőssè vàlt! Biztos,hogy mèg elovasom, mert a regènyben talàlok elgondolkodtatò rèszeket, jellemeket. Mondanivalòja ma is talàlò.
Fehér Judit véleménye:
Sok-sok év után újraolvasni ezt a gyönyörű történetet teljesen más, mint amikor gyerekként az iskolában kötelező olvasmány volt a nyárra. Mennyire jó érzés volt visszatérni abba a korba, amikor még nem vette el az emberek, gyerekek eszét & gyerekkorát a modern technológia & kinn töltötték a nyarat egymással háborúsdit játszva azért a területért, ahol majd labdázni lehet. Én még azon szerencsés generációhoz tartozom, ahol ugyan már volt TV, telefon, stb, de mégis nekünk is hasonló játékok voltak a fontosak, mint pl a bújócska.
És imádtam ezt a régies nyelvezetet, a szó legjobb értelmében vett egyszerűséget, és a gyerekek teljes elhivatottságát a grundért.
Nagyon jó volt egyet nosztalgiázni.