ADATLAP
A halhatatlanság halála
A Halhatatlanság időn kívül létező elitje kénye-kedve szerint formálja a múlt és a jövő eseményeit. Ha valami nem tetszik nekik, egyszerűen megváltoztatják, új valóságot teremtve. Eközben emberek, akár egész civilizációk is eltűnhetnek a föld színéről.
Andrew Harlan technikusként dolgozik a Főkalkulátor keze alatt, valóságváltoztatások terveit dolgozza ki, majd hajtja végre. Aztán egy sorsszerű találkozás egy, a Halhatatlanok számára tiltott személynek számító nővel feje tetejére állítja addigi rendezett életét. Rádöbben, hogy minden oldalon titkosabbnál titkosabb terveket szőnek körülötte, és neki csupán az akarat nélküli báb szerepét szánták ezekben. A tét pedig nemcsak a Halhatatlanság, hanem az egész emberiség léte....
Rentka László véleménye:
A sci-fi műfajban oly sokszor visszatérő motívum (micsoda szóvicc :P ), az időutazás kérdése számomra mindig "kényes" téma volt olyan szempontból, hogy a "múltba" történő haladás paradoxonának feloldhatóságát személy szerint csakis a párhuzamos univerzumok (multiverzum) elméletében láttam, minden más elképzelést (egymásba kapcsolt időkörök, ok-okozati összefüggések megfordítása stb.) nonszensznek véltem, s csak ritka esetben tudtam ettől a "berögződéstől" elvonatkoztatni. Asimov könyve, "A halhatatlanság halála" (habár nekem az eredeti cím, "The End of Eternity - Az örökkévalóság vége" magyarban is jobban csengett volna) olyan mesterien teremti meg a könyv "valóságát", hogy el tudta feledtetni kritikus énem minden ellenvetését. Sőt, sokszor azon gondolkoztam, hogy kortárs 21. századi ismereteinkkel hogyan lehetne - mondjuk egy filmadaptációban - "aktualizálni" a jövő századok képét (azért mai fejjel megmosolyogtató a "lyukszalag" technikai vívmánya, ill. a férfi-női nemiség "kőbevésett" dogmatizmusa - mondjuk ezekre is lehetne választ adni a könyv csattanójából kiindulva...).
Összességében rendkívül szórakoztatónak és elgondolkodtatónak találtam Asimov regényét. Egy igazi "retro" tudományos-fantasztikus-filozofikus történetet mesél el, ha visszautazhatnék az időben, korábbi énemet semmiképp se akadályoznám meg az elolvasásában, sőt, ha már elolvasta, még el is beszélgetnék vele róla ;)
I Luca véleménye:
Sosem hallottam erről a könyvről, ami szinte szégyen...:-) Nagyon tetszett, nem is gondoltam, hogy ennyire fog. Még a végén rászokom a sci-fire... Megyek is a következő Asimov könyvért! A történet elgondolkodtató, izgalmas és akár valósággá is válhat. Lehet, hogy már az is?! Örültem, hogy nem fura élőlényekkel teli az a futurisztikus könyv, hanem hús-vér emberekről. Olyanokról, mint amilyenek mi vagyunk...és voltunk....és válunk.
J Csilla véleménye:
Nagyon érdekes, fordulatos és elgondolkodtató. Tipikus Asimov, jó ötletekkel. Mikor az ember azt gondolja hogy már érti a történetet és összeáll a kép, akkor belerak még egy csavart...aztán még egyet... jó képet fest magáról az Emberről: nem szabad semmit ránk bízni, főleg nem az emberiség sorsát, mert mindig önzők vagyunk és nem érdekel hogy hány ember halhat meg döntésünktől a Nagy Jó érdekében: a lényeg hogy az általunk gondolt "Jó" teljesüljön és "mellesleg" mi is jól járjunk.
Forgon Veronika véleménye:
Nagyon szeretem a sci-fi történeteket és a szakmámból adódóan elég közel áll hozzám ez a fajta fizika, ezért számomra nagyon élvezetes volt ez a regény. A nehezebb részeket is habzsoltam. Még sosem olvastam Asimovtól, az elején kicsit száraz volt és nehezen indult be a történet, de a harmadik fejezettől kezdve már pörögtek a dolgok. Nekem nagyon tetszett, hamarosan újabb Asimov művet fogok elolvasni.
Berlinger Natasa véleménye:
A címmel ellentétben nem halhatatlanokról van szó, ugyanolyan emberek a kiválasztottak, legalábbis biológiai értelemben, mint az átlagemberek: ugyanúgy öregszenek. Csak közben mozognak az időben, évszázadokat ugranak át. Érdekes világot épített fel az író, jól kitalált karakterekkel, izgalmas cselekménnyel. Amit furcsának találtam, hogy biztos kreatívnak kellett lennie ahhoz, hogy mindezt felépítse, de közben a szereplők az utasításokat lyukkártyáról olvasták le. A történetben több csavar van, és előjönnek olyan paradoxonok, hogy mi történik, ha az ember saját magával találkozik, vagy hogy a jövőből visszaküldött tudós nélkül fel sem találták volna az időutazást. De a fő mondanivalója az az erkölcsi dilemma, hogy van-e joga az embernek beavatkozni az idő folyásába, megváltoztathatja-e a jövőt, ami már a múlt - vagy fordítva?
Kovacs Marta véleménye:
Kivancsian kezdtem el olvasni ezt a konyvet,mert ismet egy olyan temokor volt amiben meg nem voltak nagy olvasasi tapasztalataim.Mivel mar Asimov neve ismeros volt szamomra es az egyik konyvebol keszitett filmet lattam es tetszett is tole valasztottam egy konyvet.Szamomra pontosan ezen okok miatt mindig erdekes elkezdeni egy uj konyvet ,mivel nem ismerem az iro stilusat vagy hogy mit varhatok az adott tortenetben.A halhatalansag halalanak olvasasa bevallom kicsit nehezen indult az elejen nem tartottam annyira magaval ragadonak,de Harlan es Noys kapcsolatba kerulese utan felgyorsultak a szalak es akkor mar nehez volt abbahagyni.Ennek ellenere azert sok olyan dolog volt ami nem teljesen volt szamomra ertheto ugymond feldolgozhato,mert ez a nyelvezet eleg idegen a szamomra,de a varatlan csavarok karpotoltak es izgalmassa tettek a tortenetet.
R Zsófi véleménye:
Nagyon izgalmas történet, váratlan fordulatokkal. Az erkölcsi dilemma, ami végigkíséri a történetet, a befejezéskor is megmarad. Tulajdonképpen jól szemlélteti, hogy az ember mindg a "nagyobb jó" álcája alatt követ el szörnyűségeket, ám ezeket általában önző, a "nagyobb jó"-tól teljesen független érdekek vezérlik.
Összefoglalva: gondolatébresztő mű, napikig lehetne beszélgetni róla. Biztosan nem ez lesz az utolsó Asimovtól, amit olvastam. A fordítás ugyanakkor hagy némi kívánnivalót maga után.
Fekete Annamaria véleménye:
Gyorsan lehet haladni a konyvvel, de engem nem tudott magaval ragadni. Valahogy vegig kivulallo maradtam, hideg szemlelo. Erdekes tortenet, varatlan fordulatok, de nem az en vilagom. Az meg, hogy valaki a 20. szazadba akarjon kikotni, es boldogan elni, mig meg nem hal... kicsit furcsa.
Tóth-Kovács Nikolett véleménye:
Asimovtól olvastam már jobbat is, rosszabbat is. Ez a történet hamisítatlan science fiction, ami több izgalmas jövőhipotézist is felvillant. Tetszett, de a cselekmény olykor kapkodó, kidolgozatlan. Vagy nagyobb terjedelem, vagy kevesebb ötlet kellett volna bele. Ettől függetlenül izgalmas kötet.