ADATLAP
A kis herceg
A könyv az emberi társadalom karikatúrája, ugyanakkor több dologra is figyelmeztet, mint az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára, melyet sokszor semmibe vesz az emberiség. Ezt nyomatékosítja a róka idézete is: „Az emberek elfelejtették ezt az igazságot.”...
Kulcsár Melinda véleménye:
Választható kötelezőolvasmány volt általános iskolában, akkor nem erre esett a választásom és bár sokszor gondoltam rá, hogy el kellene olvasni ezidáig nem tettem. Most nagyon örülök, hogy végre sor került rá, tényleg egy olyan történet rengeteg tanulsággal, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer elolvasni, és végig gondolni.
Kálmán Andrea véleménye:
Kisiskolásként olvastam utoljára, már nem is emlékeztem rá, kivéve persze a klasszikus sorokat. Most, felnőtt fejjel olvasva teljesen más megvilágításba tette a művet. Igazából ezt fiatal felnőttként kellene elolvasni mindenkinek, mert akkor érte meg igazán az ember, miről is szól.
Kapitány Zita véleménye:
26 éves vagyok, és félve jegyzem meg, hogy most először olvastam A kis herceget. Nem tudom mi váratott vele ezidáig. Nagyon tetszett, nem csak a történet, de az illusztrációk is. Furcsa volt így kézbe venni, hogy az alapműveltség része, és meg voltam győződve róla, hogy ezért én biztos utálni fogom. Szerencsére ez nem valósult meg. Biztos, hogy nem utoljára akadt a kezem ügyébe.
Borcsa Ferenc véleménye:
Itt nálunk, háziolvasmánynak erőltettékaz iskolában nagyon zsenge korban, de szerintem nem gyerekeknek való mű. Még felnőtt fejjel is nehéz néha megérteni. Nem tudomeldönteni, hogy hová tegyen, igazándiból nekem túl elvont az egész.
Borcsa Ferenc véleménye:
Itt nálunk, háziolvasmánynak erőltettékaz iskolában nagyon zsenge korban, de szerintem nem gyerekeknek való mű. Még felnőtt fejjel is nehéz néha megérteni. Nem tudomeldönteni, hogy hová tegyen, igazándiból nekem túl elvont az egész.
Névte Lenke véleménye:
Ez a könyv mindannak az összegzése, amit édesapámtól tanultam. Ő is egy olyan fölnőtt, aki ifjúságát a szívében őrzi, és ott bujkál mindig a szemében, mosolyában. Persze nem úgy tanította meg, szájbarágósan, amitől minden gyerek kifutna a világból. Megmutatta minden nap, hogyan lehet úgy élni, hogy ne vesszen ki belőlünk a gyermek.
Benkő Ella véleménye:
Gyermekként elrettentettek ettől a könyvtől, akárcsak a Kincskereső kisködmöntől. De hála a kihívásnak az utóbbival és így Mórával örök barátságot kötöttem. Sajnos A kis herceggel ez a csoda nem történt meg, pedig mindent megtettem érte. Lehet benne akármennyi bölcsesség és igazság, amivel egyet is értek, de nem tudtam a szívembe zárni.
Németh Luca véleménye:
Emlékszem, gyerekkoromban féltem a kígyótól. Így újraolvasva kevésbé volt ijesztő, és élveztem a különböző kis epizódok sorozatát. Kikerülhetetlen mű, azt hiszem, és mint ilyennek, vannak teljesen elcsépelt részei, amiket mindenki idéz - az unalomig. Érdemes elolvasni, hogy mindenki megtalálhassa magának azt a részt, ami a legjobban tetszik neki.
Kemsei Zsófia véleménye:
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
Sokszor hallottam már erről a kis történetről, de most került először a kezembe. Nagyon tanulságos történet, de nem annak a korosztálynak ajánlom, akiknek az író is. Idősebb fejjel szerintem sokkal érthetőbbek a kisregényben megjelenő érzelmek, "tanítások".
Kormányos esztikormanyos5@gmail.com véleménye:
A kis herceg… csodálatos történet. Amikor még gyerek voltam, kötelező olvasmányként már el kellett olvasnom egyszer. Akkor még nem fogtam fel igazán. De most újra olvasva az egészet, már az egyik kedvenc könyvemmé vált. Nagy hatással volt rám.
Kovács Roxána véleménye:
Ezt mindenkinek el kell olvasnia!!! Annyira jó könyv.. sok mondanivalója van.:) Szerintem nem gyerekeknek inkább felnőtteknek való vagyis hát akkor én még nem tudtam rendesen értékelni Pedig csodálatos

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
Molnár Dorottya véleménye:
Sokat vacilláltam a kategória kiválasztásánál,ez a könyv egyszerre jelenti szerves részét a gyerekoromnak másrészt pedig az elmúlt években készült,nagy sikerű animációs filmet is láttam. A betétdalokat a mai napig hallgatom,hihetetlen élmény. Bár utálom a mai magyar oktatást,annak nagyon örülök,hogy ez a könyv is felkerült a kötelező olvasmányok listájára.
Aida Varga véleménye:
Örök kedvencem ez a könyv. Általános iskolában ebből a könyvből tanultam meg barátkozni, majd később ezt a könyvet tartottam a tökéletes használati utasításnak a szerelemhez. Még ennyi idő után is elvarázsol.
Balázs Nikoletta véleménye:
Minden évben előveszem ezt a könyvet 14 éves korom óta, és még mindig meghat... Nem akarok róla áradozni, se tőmondatokban mesélni, ennek a könyvnek a lényegét érezni kell!
A Hétpecsétes titok után kora reggel a metrón könnyedén elröpített egy másik világba, egy helyre, ahol nem számított, hogy mennyi lesz a napi darabszámom bent a cégnél...
Arany Zsuzsanna véleménye:
A gyerekként, első olvasatra mélységes elutasítást kiváltó könyvnek gondoltam, amelyet felnőtt szemmel újraolvasva csodálatos történetnek tartok. A szerző gyönyörű képekkel jeleníti meg a barátságot, az elmúlást, a szeretetet, valamint az élet egyéb fontos dolgait. Sajnos még mindig gyerekkönyvnek titulálják, helytelenül, ugyanis ez egy felnőtteknek szóló történet az Életről.
Somodiné Sándor Anikó véleménye:
Bár gyerekeknek is ajánlják, szerintem nem nekik való olvasmány. Gyermekként nem fogott meg, de most felnőtt fejjel elolvasva, rájöttem, miért. Az emberiségről alkot véleményt, hogy a részegesektől kezdve, a birtoklókig, ami lássuk be igaz, de nem gyermeknek való gondolatok ezek. A rókával való párbeszéd és találkozás tartalmazza a legtöbb tanulságot, ami megszívlelendő is: "jól csak a szívével lát az ember". Én egyedül ezt a részt javasolnám a fiatalabb olvasóknak, a többin elmélkedjenek a felnőttek, h a gyerekek ráérnek még a "fölnőtt" a világot igazán megismerni...
Sós Angéla Krisztina véleménye:
Gyerekként olvasva talán meg sem értettem a mondanivalóját, de így, hogy felnőtt fejjel is elolvastam, egyből világossá vált minden. Nem kifejezetten gyerekeknek szánt könyv, felnőttként viszont aranyat ér minden egyes betűje.
Stubán Éva véleménye:
Kis falatnyi könyv, mégis minden oldala aranyat ér, és sokéig visszacseng mondanivalója az ember szívében. Tanulságos mese fölnőttekről fölnőtteknek. Sok részletét, szereplőjét ismertem már korábbról, de így egy szuszra elolvasva csak még szebbé vált ez a regény.
Vajda Ágnes véleménye:
Sokan mondták már, hogy ez nem gyerekkönyv. Nem is értem miért erőltetik annyira a gyerekeknek. Nem a legszembetűnőbb dolgok a fő mondanivalói (pl.: uralkodó, pénzéhes stb. felnőttek), hanem sokkal mélyebb tartalommal bír. Ajánlom - szigorúan csak felnőtteknek!
Molnár Henrietta véleménye:
Még gyerekként olvastam ezt s könyvet, amely akkor egyáltalán nem tetszett. Most rájöttem, hogy azért nem, mert egyáltalán nem értettem az üzenetét. Hol megnevetetett, hol mélyen elgondolkodtatott. Többször elő kellene vennünk nekünk felnőtteknek és újra elolvasni a "mesébe" foglalt örök igazságokat.
Bánné Szalai Anikó véleménye:
A fiaimnak kezdtem olvasni esténként, miután a Móra Múzeumban megnéztük A Kis herceg kiállítást. Mint mindenki én is ismertem a történetet és néhány idézetet, de most minden a helyére került. Érdekes volt olvasni és elgondolkodni mindazokon a dolgokon, igazságokon amelyeket a szerző "mese" formájában leírt. A fiúk sokszor nem értették miről is olvasok, jó volt megbeszélni velük, miről szól a történet
Nagy Angelika véleménye:
Nos, Kisherceg elolvasva, és már értem, miért nem szerettem ezt kisgyermek koromban. Mert nem értettem. És szerintem az én 8-9 éves gyerekeim se értenék. Úgyhogy nem is fogom felolvasni nekik. Majd elolvassák felnőtt fejjel, amikor egyszer csak ezt kapják a 30. szülinapjukra.
Tóth Ani véleménye:
Ezer éve olvastam ezt a könyvet, még gyerekként. Akkor elbűvölt a csodálatos világa, a szereplői, a finoman kidolgozott mondatai és a titokzatossága. Most azonban, hogy újra a kezembe vettem, rájöttem, ennél sokkal többet fogtak ujjaim. Egy rendkívüli alkotást, ami igazi szellemi táplálék a felnőtteknek. Megkacagtatta és egyszersming meg is könnyeztette a szívem. Láttam. Most igazán láttam. Méghozzá azt, ami láthatatlan.
Mike Franciska véleménye:
A könyvről jó véleményeket hallottam, azonban terjedelmére (amellyel továbbra sem tudok betelni), fogalmazásmódjára nézve gyerekkönyvnek gondoltam. Mikor először elolvastam rájöttem, hogy egy zseniális, azonban egyeltalán nem gyerekeknek szánt olvasmány. Nem értek egyet azzal, hogy már alsó tagozatban a kötelezők közé legyen sorolva. Véleményem szerint ez egy olyan mű, amellyel akkor kéne megismertetni az embert, mikor már megérti a mondanivalóját, különben csak azt veszi észre, hogy milyen néhéz átrágnia magát rajta, és talán többbé a kezébe sem veszi. Viszont azok számára akik ezeket a rejtett üzeneteket megértik, egy elgondolkodtató, tanulságos mű, egy szerethető és felejthetetlen főszereplővel...
Berényi Rózsa véleménye:
Az író előszavában"ezt a könyvet egy fölnőttnek ajánlom".Igaza van,mert csak felnőtt érti meg igazán.Nem is értem miért lett kötelező vagy ajánlott az általános iskolában.Örök érvényű mondatait,igazságait sok felnőtt sem érti,vagy nem törődik vele,hát hogy értené meg egy gyerek.Az olimpia közvetítés szünetében jó volt elolvasni.
Kulcsár Réka véleménye:
Sokmindenkitől hallottam már, hogy ez a könyv inkább felnőtteknek íródott, hiszen mély tartalom van benne. Be kell latnom, igazuk volt. Gyerekkoromban még nem tudtam a sorok között olvasni, nem értettem meg a történet igazi lényegét. Most már igen...
véleménye:
Nem tudom pontosan megfogalmazni, mit is érzek ezzel a könyvvel kapcsolatban. Érthető, hogy vannak olyanok, akik szeretik és a végén sírnak, de azokat is teljes mértékben megértem, akik rávágják, hogy mi volt ez a nyolcvan akárhány oldal. Az utóbbiak táborát erősítem. Nem tetszett. Nagyon nem. Túl szájbarágós, túl szürreális, túl… túl… lenéző. Nem, a felnőttek nem csak mindig számolnak. Örültem, hogy nem volt több oldal belőle, mert megváltás volt a végére érni.
Sok olyan esetről olvastam, hallottam, hogy idősebb korban, többszöri olvasás után megkedvelhető, sőt érthetőbb is. Én most olvastam először, és biztosan nem utoljára. Következő olvasás után is írok majd értékelést.
Már így első olvasásra is voltak olyan részek, amik kifejezetten tetszettek, de a könyv 95%-a nem. Így kiemelném azt a maradék öt százalékot, amit egy idézet tesz ki: „Magunkon ítélkezni sokkal nehezebb, mint másokon. Ha sikerül helyesen ítélkezned saját magad fölött, az annak a jele, hogy valódi bölcs vagy.”
S. Zsófi véleménye:
Gyerekkorom egyik kedvenc története, amit rongyosra hallgattam kazettán és szinte kívülről fújtam a szöveget. Akkor még teljesen máshogyan értelmeztem a sorokat, jó volt most újra elolvasni és meglelni benne a a mindennapi életre vonatkozó 'apróságok' fontosságát...
Miklósovics Lilla véleménye:
Mivel általános iskolában kötelező olvasmány volt, ezért akkor annyira nem rajongtam érte. De most kellemeset csalódtam! Olyan rövid, de mégis annyira magával ragadó! Igaz egy óra alatt elolvastam, de terjedelme ellenére csodás mondanivalója van! Üdítő volt újraolvasni.
B-M Bogi véleménye:
Nem először olvasom és nem is utoljára.
Mindig a nagypapám jut róla eszembe, akitől kaptam a könyvet. Mivel már nincs közöttünk, számomra ez egy kapocs hozzá.
Gyermekként is szerettem, most is, és ez valószínűleg már örökre így marad.