ADATLAP
Néma üvöltés
A 12 éves Martint egy ritka és kíméletlen betegség támadta meg. Először elvesztette a hangját, később kómás állapotba került, majd kerekesszékbe kényszerült. Az orvosok tanácstalanok voltak. Martin aggódó szüleivel közölték, hogy egy gyógyíthatatlan degeneratív betegség következtében a kisfiú értelmi képességei egy csecsemő szintjére zuhantak vissza, és legfeljebb 2 éve van hátra. Egy súlyosan beteg gyermekekkel foglalkozó intézménybe utalták, miközben Martin látszólag fel sem fogta mi történik vele. Nem beszélt, még csak nem is pislogott. Amit azonban senki nem sejtett, hogy a mozgásképtelen test börtönében egy érző és gondolkodó fiú lakott, élve eltemetve… ...
Tóth Ani véleménye:
Rengeteg jó könyvet fogtam a kezemben mostanában, de ez igazán kiemelkedik mind közül! Martin története lenyűgöző, minden ember erőt meríthet belőle, és belekapaszkodhat erőteljes szavaiba. Sírtam, nevettem, de leginkább hüledeztem, hogy hogy lehet ilyen végtelenül erős valaki, akit ekkora katasztrófa sújtott.
A könyv csodálatosan van megírva, és fordítva! Imádtam minden szavát, minden mondatát.
Korcsek Beatrix véleménye:
Az egyik legmegdöbbentőbb és mégis az egyik legszebb könyv, amit olvastam a kihívás kapcsán. Az érzelmeim folyamatosan ingadoztak olvasás közben, mégis nagyon-nagyon tetszett. Hol elborzasztott, hol felemelt, de mégis a végére egy nagyon pozitív élményt adott.
Véletlenül akadt a kezembe, nem terveztem elolvasni és időm sem nagyon volt az olvasására, de ahogy elkezdtem nem tudtam abbahagyni.
Nagyon lebilincselő, izgalmas könyv. A szerző megjárta a poklot, de a mennyországot is, én pedig "vele" együtt sírtam, és nevettem.
buzavirág véleménye:
Most kivételt teszek, nem könyvet értékelek, hanem egy életet.
Sikerült elérzékenyülnöm, mégpedig nem egyszer, le a kalappal Martin Pistorius előtt, megcsinálta, ami tőle telhetett, mindent. Először azt hittem egy kisgyermekről fog szólni a könyv, meglepődtem, hogy maga a főszereplő a mesélő. Döbbenetes amin keresztül ment, szörnyű, hogy egy kiszolgáltatott embernek mit kell kibírnia. Boldoggá tesz, hogy ő boldog, és soha nem felejtem el őt, és a történetét. Csak ajánlani tudom.
Silye Tibor véleménye:
Ritka az olyan regény, mint amilyen ez a kötet is. A befejezést követően pár nappal később is nehezen találok rá szavakat. Megdöbbentő, sokkoló, de egyben szórakoztató is. Igaz történet, amely néhol elrettent, máskor megijeszt. Félelmetes belegondolni is, hogy mi mindenen mehetett keresztül Martin, de mindezekért becsülöm is. Sok kitartás és óriási akarat kellett mindezekhez. Mindezek mellett a regény folyamatosan sokkolt, gyakran érzelmileg. Néhol kellemes meglepetés volt, máskor azonban elrettentő. Azonban mindvégig szórakoztató maradt a regény, amelyet nagyon nem is tudok indokolni. El kell olvasni, mert ez a fajta könyv igazán ritka.

http://discussion.blog.hu/2015/09/25/a_szellemfiu_megszolal
Csornay Beatrix véleménye:
Kitartás, akaraterő, álmok. Bemutat egy világot, melyet egy egészséges ember el sem tud talán képzelni. Milyen érzés lehet bezárva élni a test fogságába teljesen tiszta tudattal? Mennyi erő kell, hogy ne adja fel az ember? Mi a legjobb segítség? És milyen érzés lehet a szülőknek és vajon mennyi embernek van / lenne türelme és ereje mindezt végigcsinálni? Fantasztikus könyv, mely azonnal rámutat arra a tényre, hogy az egészség a legnagyobb kincsünk.
Kovácsné Pécsy Katalin véleménye:
Végre egy igazán jó könyv! Annyira jól írta le, hogy mi ment végbe benne amikor visszatért az értelme, majd az utána lévő időszakot, hogy teljesen át lehetett érezni, mennyire nehéz volt ez számára, és hogyan tudta átvészelni a sokáig reménytelennek tűnő helyzetet. Martint én magam is nagyon megszerettem. Nem tett ő sem mást, mint azok az emberek, akik nem csak lenni, hanem élni szeretnének, és ezért képesek tenni, nem mástól várják, hogy számukra "kikaparja a gesztenyét". Örülök, hogy megtalálta a társát is, és így már tényleg teljes életet élhetett.
Juhász Beáta véleménye:
Hihetetlen történet, letehetetlen könyv talán azért is, mert néha olyan megdöbbentő dolgokról mesél, hogy ezekkel a képekkel a fejemben képtelen voltam felállni. Rengeteg tanít hitről, erőről, kitartásról, mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha belegondolok saját életem problémáiba, csak mosolyogni tudok és lerázni őket magamról. Ha ő meg tudott bocsátani mindezekért, mindenkinek tanulnia kellene tőle. Mindenkinek ismernie kellene a történetét.
Juhász Beáta véleménye:
Hihetetlen történet, letehetetlen könyv talán azért is, mert néha olyan megdöbbentő dolgokról mesél, hogy ezekkel a képekkel a fejemben képtelen voltam felállni. Rengeteg tanít hitről, erőről, kitartásról, mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha belegondolok saját életem problémáiba, csak mosolyogni tudok és lerázni őket magamról. Ha ő meg tudott bocsátani mindezekért, mindenkinek tanulnia kellene tőle. Mindenkinek ismernie kellene a történetét.
Sz. Tímea véleménye:
Ez után a könyv után már nem sok dolog van, amit a saját életemben nehéznek mondhatok... Aki ilyen sok nehézséget, reménytelen(nek tűnő helyzetet) átélt, és ennek ellenére ennyire pozitívan képes látni az életet, annak minden elismerésem. És bámulatom. És irigylésem :). Szeretnék én is legalább ennyire optimista lenni, és megbocsátó, és elfogadó. Nem egy könnyű olvasmány, de nem hagytam volna ki semmiképpen...
Bán Nóra véleménye:
Igaz történet, megdöbbentem elsőre.
De Martin pozitív hozzáállása. Az elején mikor ráébredt, hogy a testébe van zárva, annyira belegondoltam magam, hogy két napig nem is tudtam vele tovább haladni. Felfoghatatlan érzés lehet... Aztán erőt vettem magamon és olvastam. Itt is a hozzáállás, a pozitív szemlélet, annyi jót adnak számomra az ilyen könyvek, ha ők nem adják fel, nekem sem szabad. Közel nem vagyok olyan helyzetben, ha ők abban pozitívak, akkor én itt és most miért nem?
Nagyon jó, ajánlom.
Györfi Judit véleménye:
Megható könyv. Nagy kitartás, akaraterő kellett, hogy mindazt amit leírt, ép ésszel túlélje és egy új, döntésekkel teli életet kezdjen. Le a kalappal a szülők és család előtt, nagyon sok lelki erő és szeretet kell hogy az ember megfelelően gondoskodhasson a beteg gyerekéről. Mindenkinek ajánlom hogy olvassa el , és gondolkodjon el a saját életéről.
Tóth Enikő véleménye:
Letehetetlen könyv, az igaz történetek közt is kiemelkedő mind a történet, mind a nyelvezete miatt. Együtt sírtam, együtt örültem Martinnal, és erőt is adott a mindennapi pozitív gondolkodáshoz, és a kitartáshoz.
Karakas Andrea véleménye:
Szívbe markoló és elgondolkodtató könyv, amit olvasva, majd utána is akaratlanul is átgondolja az ember a saját életét. Egyre biztosabb vagyok abban, hogy egy sérült embertől sokat lehet tanulni és bármelyikük méltó példaképpé válhat, ha hajlandóak vagyunk észrevenni, meglátni őket.
Bálint Réka véleménye:
Nagyon sokkoló és egyben hihetetlen ez a könyv. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Elképesztő, hogy mekkora akaratereje és kitartása volt/van ennek a fiúnak. Ha valami rossz dolog történik velem, elég csak erre a könyvre gondolnom és rájövök, hogy milyen szerencsés is vagyok valójában.