ADATLAP
Budapesti tavasz
Apám egész életműve a túlélésről szól. Arról, hogy trükkel, csellel, ravaszsággal, de túl lehet élni, túl kell élni még a szörnyűségeket is. Apám anyjának, Böhm Arankának például nem sikerült. Zalaegerszegről vitte a marhavagon Auschwitzba. Ez is ott lüktet a történet mögött. Cini ifjú társaságát már más fából faragták. Ennek a pesti polgári értelmiségi körnek az a képesség is megadatott, hogy játékkal, rafinériával, vagánysággal, olykor pajzánsággal győzve le akár a tragédiát is, a múltjuktól is röhögve búcsúzzanak.

A Budapesti tavasz című filmet 1955-ben a felszabadulás tizedik évfordulóján mutatták be. A filmplakáton Gábor Miklós és Gordon Zsuzsa ölelkezik. Kibomló szerelmük mögött a romos város, a semmibe zuhanó ablakaival. A főszereplőt Jutkának hívják. Cini a regény írásakor adoptálta a nővéremet, Jutkát. A családi események is beépültek az írásaiba. Ahogy az egész élete. Ez is a szellemidézés egy darabja.

Karinthy Márton...
Erdélyiné Kőnig Mariann véleménye:
Nem először kezdtem neki a könyvnek, de örülök, hogy másodszorra a végére értem. Kár lett volna érte. Szerencsére csak könyvek és filmek alapján tudom elképzelni, milyen lehet háborúban élni. A Budapesti tavasz lényege azonban nem a korrajz, hanem annak bemutatása, hogyan változik az értékrend és hogyan alakulnak az emberi viszonyok egy reménytelennek tűnő világban. Váratlan fordulatokkal teli, elolvasásra érdemes könyv.
Bedekov Angéla véleménye:
Régóta nézegettem, de most vettem rá magam. Az elejét picit döcögősnek éreztem, de beindult és tetszett. Amit elmesèl az író, az maga lehetett a pokol. A második világháború, ami nem is volt olyan rég. El sem tudjuk képzelni igazán, hogy lehetett ezt túl élni, megélni. Ezt meséli el az író.
Vida Anna véleménye:
Nehézkesen indult be a történet, de a végére már le sem akartam tenni a könyvet. A második világháború Budapestjét mutatja be, amikor is az oroszok és a németek harcának színtere lesz. Pintér Zoltán és társa, Gazsó megszöknek a katonaságtól és inkább a bújkálást választják. Hamisított okiratokkal vészelik át a hónapokat, beleértve szilveszter és karácsony ünnepét. A leírások és az események követhetőek voltak, érzelemmel megfűszerezve. Azt hiszem, ez a könyv bekerült a kedvenceim közé, nem most olvastam utoljára.