ADATLAP
Nos4A2
Egy szörnyeteg vénember, Charlie Manx a veterán, 1938-as fekete Rolls-Royce-ával (rendszáma a könyv címe, amely így olvasandó: Nosferatu) kisgyerekeket rabol el többnyire egyedülálló anyáktól, hogy elvigye őket "Karácsonyországba", ahol mindennap karácsony van, és a boldogtalanságot törvényen kívül helyezték. Mondja ő. Ez a Karácsonyország valahol a realitás határán túl található, de hogy pontosan hol, azt senki sem tudja, még borzalmas segédje, az elmebeteg Bing Partridge sem, aki az anyákat öldösi le, hogy a gyerekek elhurcolása könnyebben menjen.

Charlie Manx nyilvánvalóan át tud járni a valóság és valamiféle más világ között. Amire sose számított: ugyanilyen képességei vannak egy kislánynak, Vic McQueennek, a Kölyöknek is - az egyetlen gyereknek, akinek sikerül elmenekülnie előle.

Amikor évek múltán Manx bosszúból az immár felnőtt Vic fiára kezd vadászni, elkerülhetetlenné válik kettejük között a nagy leszámolás......
Ambrus Alexandra véleménye:
Úgy érzem Joe Hill messze felülmúlja az apját. Az elején úgy gondoltam " Hű ez a könyv borzasztó hosszú", de nagyon hamar elröppent az a 900 oldal.
Az elején voltak kétségeim, mert nem igazán fogott meg, de aztán persze beszippantott. Utána már egy percig sem unatkoztam, csak úgy pörögtek az események. Mindig lenyűgöz, ha egy író ilyen kimeríthetetlen fantáziával tud alkotni. Szinte élnek a szereplők, az utolsó részletig ki vannak dolgozva, bemásznak az ember bőre alá. Ráadásul az író egy percig sem kíméli őket. A történet pedig annyira visz magával, mintha egy fék nélküli motoron száguldoznánk. Mégis a hasonlataiért vagyok leginkább odáig, annyira képszerűek, annyira szemléletesek.

A legviccesebb, hogy pont karácsonyra kaptam a könyvet. :D
Németh Luca véleménye:
Nem ez az első könyvem a szerzőtől, de megint meglepett, hogy mennyivel közelebb áll hozzám, mint a kedves papája. Hosszú ez a könyv, főleg a bevezető része hosszú, ezt bírni kell, megéri.
Horváth Anita véleménye:
A tartalom alapján netről rendeltem a könyvet, első meglepetés az volt, hogy milyen hosszú könyv. Kicsit féltem is a hosszától, de inkább az volt a probléma, hogy akkor is le kellett tennem a könyvet, amikor nem akartam.
Az első fejezet (kb. 10 oldal) először csak nagy katyvasznak tűnt, de amikor időrendbe is elértünk ehhez a részhez és újra elolvastam, akkor a helyére került minden.
Kingből kiindulva kicsit féltem, hogy szomorú vége lesz, ezért félve faltam az oldalakat. De végül tetszett a történet befejezése is.
Egyébként teljesen másra számítottam. A tartalom alapján úgy gondoltam, hogy Vic egy olyan fehérkerítéses családanyuka, de így valahogy sokkal jobb a történet.
Joe Hilltől ez volt az első könyv amit olvastam, de most beszerzem a többit is.
Györfi Éva véleménye:
Mit is mondhatnék, nincs unalom, és egyszerűen nem lehet letenni, nem lehet abbahagyni, az utolsó oldalakon hihetetlen magasságokba jut a feszültség. Az utolsó 20 oldalon járva sem tudtam, hogy fog alakulni az egyes szereplők sorsa. A végkifejlet után pedig kapunk egy epilógust is, bónuszként. Nem tudom máshogy kifejezni Karácsonyország :)
Pocsai Zsanett véleménye:
A nagy kedvenc fia, Joe Hill. Szinte teljesen Kingre hajazó történet, csak nem kalandozik el annyit a figyelme, mint apának. Gyermekkoromban jobban tetszett volna ez a történet. Ma már kicsit földhöz ragadtabb vagyok. Szép volt, jó volt és bőven elég volt. Szerintem kicsit túl hosszúra nyúlt, bár ez is családban marad. Azért ez a rövidebb út híd tényleg jó ötlet. Nekem Karácsonyország nem volt elég részletes és érthető. Az öreg autó is nagyon hasonlít valakire akit Christine- nek hívtak. :)
Csöndes Erika véleménye:
Nagyon izgalmas könyv volt elejétől a végéig, csak akkor tettem le, mikor nagyon muszáj volt, még az álmosságot sem éreztem. Nem volt benne laposabb rész, fogva tartotta a figyelmet, ilyen vastagság mellett pedig azt nem egyszerű.
Janitor István véleménye:
Sok jót hallottam erről a könyvről, így megleptem magamat vele . Amint elkezdtem olvasni, tudtam, hogy egy remekművet szorongatok a kezeim között. Egyre jobban haladtam az olvasással, és egyre jobban felcsigázott a történet. Elgondolkodtató, varázslatos, misztikus, és ugyanakkor horrorisztikus is egyszerre. Pörög a történet, Joe Hill nem hagy nyugtot az olvasónak. Egyre több és több kell belőle. Igazán fordulatos sztori. Végig nagyon tetszett, és összességében is egy nagyon jó mű, ámbár nekem a vége nagyon hirtelen jött. Amikor Vic visszatér Karácsonyországból a fiával, én még jobban részleteztem volna a történéseket. Ez az egy ami nem tetszett benne, de amúgy letehetetlen könyv, és biztos vagyok benne, hogy még párszor el fogom olvasni. Csak ajánlani tudom a horror kedvelőinek.
Ferenczik Judit véleménye:
Eddig egy Joe Hill könyv sem okozott csalódást, de ez nagyon jó volt. Kár, hogy csak ennyi könyve jelent meg magyarul, mert már most elvonási tüneteim vannak. Tartottam tőle, hogy a terjedelme miatt el fog laposodni, de ez nem fordult elő, végig pörgött a történet. A szereplők is jók voltak, bár a vége kicsit keserédesre sikeredett, de így volt tökéletes. Kíváncsi vagyok tervez e hozzá folytatást, én mindenesetre szívesen olvasnám azt is. Ez után garantáltan nem lehet ugyanúgy tekinteni a karácsonyra. 5/5
Kakuk Márta véleménye:
Joe Hill könyvei közül még mindig a Szarvak a kedvencem, ezt akár Dean R. Koontz is írhatta volna, már ha kedve támadt volna Stephen Kinget majmolni. Pennywise jutott eszembe, hangosan fel is nevettem amikor Karácsonyországban volt egy Pennywise cirkusz, de volt a könyvben Christine-ből is meg nyomokban a Drakulából is tartalmazott szereplőt. Összességében azért jó volt, szépen összefűzte a dolgokat, elég beteg horrorra sikeredett. A kölykök félelmetesek.
Kinga Grünert véleménye:
Nagy Stephen King rajongó vagyok, és a fia sem okozott csalódást Karácsonyország történetével. Biztos vagyok benne, hogy nem volt eltiltva a rémmeséktől és apja könyveitől, az is tetszett, hogy egyik szereplőjének édesanyja nevét adta.
Aki szereti King lehetetlen és letehetetlen könyveit, annak ez a könyv is tetszeni fog.
Vass Roland véleménye:
Új kedvenc íróm van. Az első könyve is nagyon tetszett, alig vártam, hogy kikölcsönözhessem. Meló után esténként és reggelente olvasva egy hét alatt végeztem vele. Nagyon jó, lebilincselő világot sikerült ismét papírra vetni. Remek karakter leírások, sodró lendület. Jöhetnek a "szarvak" :) Továbbra is: aki szerette a "régi" King világát, az olvasson "kis" Kinget! :)
Németh Ildikó véleménye:
Joe Hill első két könyvét is nagyon gyorsan magamévá tettem, de ez szinte letehetetlen volt.
Egy nap alatt bekebeleztem. Az események magával ragadóak és pörgősek. A történet gondolkodóba ejtő. Alig várom a következő könyvet!
Bertáné Éva véleménye:
Az "Elveszett és Megkerült között átívelő fedett híd és a Kölyök (Vic Mc Queen). Vic születésnapjára megkapta az áhított Raleigh Tuff Buerner kerékpárt. Ezzel tapasztalta meg először, milyen átkerekezni a fedett hídon. Megtudta, hogy van egy ember, Charlie Manx, aki gyerekeket csábít Karácsonyországba. Ehhez az 1938-as fekete Rolls-Royce márkájú autóját használja. Az autó egy volt Manx-szal, együtt vették el a gyerekek lelkét, ez tartotta életben Manxot. Amikor Manx megtudja, hogy van egy ember (Vic), aki ugyanúgy jár át a valósból a valótlanba, elrabolja Vic kisfiát. Vic ekkor a használható állapotba hozott Triumph motorral ered Manx nyomába és nagy nehézségek árán kiszabadította a fiát és eltüntette Karácsonyországot. Megjegyzésem: Mi az, hogy Karácsonyország? Kisgyerekek szívesen hisznek ebben, a felnőtt már rájött, nem karácsonykor van karácsony, hanem minden olyan napon, amikor jót teszünk másokkal, szeretetet adunk és kapunk.
Engelhardt Ádám véleménye:
Vic McQuenn kislányként egy átjárót talál, mely számára a valóságot köti össze a valósággal. Ő nem kitalált, a képzelete szülte torz világot teremt, hanem arra használja a képességeit, amelyek nagyban rajlenek önmagában és kerékpárjában, hogy leveszett dolgokat megtalálon. És ez nagyon jól megy neki, bár ennek ára van.
Rájön, hogy nem ő az egyetlen, aki képes ilyesmire. Megismerkedik egy könyvtáros lánnyal, aki elmondja neki, hogy rajtuk kívül még vannak mások is, akik ismerik és használják ezt a tudást... de koránt sem jóra.
Így fut össze Vic Charlie Manx-szel egy elmebeteg hidegvérű gyilkossal, akik gyerekeket emészt el, hogy örök életet nyerjen. Elpusztíthatatlannak érzi magát, de mivel Vic már egyszer eljutott hozzá nem lehet nyugta addig, míg móresre nem tanítja a betolakodót.
Vic felnőtt korára elhiteti magával, hogy gyermekkori "kirándulásai" mind csak háborodott elméjének szüleményei, azonban az események olyan fordulatot vesznek, amit nem hagyhat annyiban és Manx nyomába ered, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljon vele.
Joe Hill könyve fura keveréke a misztikus thriller, horror és krimi műfajának.
Suba Judit véleménye:
A három magyarul megjelent könyve közül a legjobb, apuka megnyugodhat, a fia is egy zseni.