ADATLAP
Harry Potter és a halál ereklyéi
...
Ellenbruck Zsófia véleménye:
Második olvasásra is zseniális, minden részletet szerettem, Bill és Fleur esküvője, Dumbledore ködös múltja, a Roxfort ostroma, Piton története, Voldemort legyőzése, a 19 évvel később, mind zseniális. Gyönyörű zárás
Balázs Barbara véleménye:
Fantasztikus volt a befejezés, az egész sorozat. Sokkal jobban tetszett a befejezés, mint a filmben és gyakorlatilag ettől is féltem végig, hiszen a Harry Potter végigkísérte a gyermekkoromat, és nem akartam csalódni benne. Tény, hogy a sorozat folyamán néha sóhajtottam nagyokat, hogy óóó ez miért nincs benne a filmben, de hál istennek annyira nagy csalódás nem ért, hogy utálatot érezzek a filmek iránt. Szóval..lenyűgöző volt az egész.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Nagyon szerettem az egész Harry Potter világot, így egyszerre volt fantasztikus és szómórú élmény elolvasni a befejező részt.
Az utolso részben sajnos a könyv teljesen elveszti az ifijusági regény mivoltát és sajnos egyszeriből egy drámává vedli át magát.
Nagyon tetszet az eltéröség a filmtől,amit sajnos nekem elég unalmasra sikerült.

R Gabriella véleménye:
Alig kezdődik le a könyv, Harry máris életveszélyben van. Albusról most sem könnyű eldönteni, hogy zseni, vagy a legidegesítőbb alak, akivel az ember életében találkozott. A hét kötet közül talán ez az, amit tényleg nem lehet letenni, mert egyszerűen nincs olyan fejezet benne, ami unalmas lenne, ahol az ember megpihenhetne. A történet végén, mikor Harry elszánja magát, és elindul az erdőbe...Narcissa tette...Emberi, hihető, lenyűgözően bátor!
Sok remek könyvet olvastam már életemben, de Perseluséhoz fogható karakterrel még soha nem találkoztam. Ő a legmegrendítőbb, legzseniálisabb szereplő magasan az összes szereplő közül. Imádtam!
Kovács Rita véleménye:
Az összes részt közül ez volt a kedvencem annak ellenére, hogy számomra sok kedves szereplő halt meg. Nagyon izgalmas, pörgős, magával ragadó. Nehéz helyzetben vagyok, mert Herry Potter után nehéz bármilyen más könyvet kézbe venni....
Nzala Dorothy véleménye:
Nagyon szerettem az egész Harry Potter világot, így egyszerre volt fantasztikus és szómórú élmény elolvasni a befejező részt. Semmit sem csalódtam, méltó befejezése volt a sorozatnak, sőt szerintem J.K.Rowlingnak ez lett a legjobb Harry Potter könyve. Csak úgy faltam a könyvet annyira magával ragadott a történet. Minden Hp rajongónak kötelező.
Pivonné Gáll Tünde véleménye:
Filmen rengetegszer láttam, de könyvként most találkoztam vele másodszor. Hihetetlen élmény volt. Izgultam és megnyugodtam, sírtam és nevettem is. Nagyon magával ragadott a történet befejező része. Nem maradt bennem hiányérzet utána, mint más könyveknél szokott. Kérek egész lett a végére. Imádtam.
Deák Roxána véleménye:
Immáron sokadjára olvastam végig a Harry Potter sorozatot és a mai napig nem tudom megunni.A halál ereklyéi című kötet mind közül a legpörgősebb, legizgalmasabb, legszomorúbb és véleményem szerint a legkidolgozottabb. Ebben a kötetben tűnik fel a legjobban a karakterek jellemfejlődése és az hogy hogyan kapcsolódnak össze végül a szálak. Én ugyan mindig elszomorodom a végén (és elég gyakran közben is) hogy itt a vége mégis mindenkinek csak ajánlani tudom, senki ne érje be azzal hogy látta a filmet mert messze nem azt az élményt adja vissza.
Bónis Tímea véleménye:
Újra befejeztük a lányommal a sorozatot, és legszívesebben kezdtük volna újra. Nagy kedvenceink a Potter-regények, a filmeket is szeretjük. Folyamatosan keressük az eltéréseket, de persze nem ezért olvassuk. Az egyik legjobban megírt könyvsorozatnak tartom, ami visszatérítette gyerekek millióit az olvasáshoz. Sokat köszönhetnek Rowlingnak az olvasás fontosságát hirdetők (és a könyvpiac is).
Nem mesélem el a történetet, kevesen vannak azok, akik nem ismerik. Inkább a karakterek jellemfejlődését emelném ki. Abszolút kedvencünk Ron, akinek sikerül megtalálnia a helyét testvérei és barátai között. Személy szerint pedig meghatónak találom Piton elkötelezettségét, halálig tartó hűségét, különös barátságát Dumbledore-ral. Nagyon sajnálom, hogy az a jelenet kimaradt a filmből, amikor Harry mindenki előtt szembesítette Voldemortot Piton hihetetlen bátorságával. Hiányzik az elégtétel: Voldemortot érzelmileg (már ha maradt neki) még mélyebbre lehetett volna taszítani.
Annyira szerethető figurákat teremt a regény, mint Luna, Dobby, a megváltozott Sipor, McGalagony professzor, Neville, az ikrek, Lupin stb.
Bármikor leveszem a polcról, ha egy elvarázsolt töténetre, csodálatraméltó hősökre, vicces és megható jelenetekre vágyom.
Bódi Ági véleménye:
Rengeteg fordulat, sok meglepetés, sok áldozat, akik közül meglepő módon Dobbyé volt a legmeghatóbb, sok elvarratlan szál, amik közül Draco Malfoy és családja sorsa a legizgalmasabb. Ha új kötetet lehetne kérni, én róluk kérnék.
Balogh Erika véleménye:
A legszomorúbb rész. Felnőttek, a világ veszélyes, sötét, sok halállal. Azért nem a kedvenc részem, mert sok kedvencem meghal: Lupin, Hedvig, Dobby, Rémszem, Fred. Tele izgalommal, fordulatokkal, a legcselekményesebb. Összeállnak az elrejtett részletek. Piton ragaszkodása megható, bár hibázott, és végig utáltam (hiába tudom, hogy jó), itt megsajnáltam. Zseniális, amit véghezvitt, kulcsszereplő a Voldemort elleni harcban. Bátor, és elismerésreméltó a hűsége Lilyhez. Dumbledore története, a pletykák még izgalmasabbá teszik, Rita Vitrolt jobban utálom, mint eddig, bár nem hittem, hogy lehetséges. Az ereklyék ötletesek, tanulságos a meséjük, Harry választása a horcruxok és ereklyék között, és a döntése az ereklyék sorsáról. Fura, hogy hónapokig egy horcruxszal végeznek, az utolsó két napon a többivel, de élethűbb, mintha egyenletesen oszlottak volna el, és pörgősebb. A Harry-horcrux meglepő, bár az ember számíthatna rá, utólag kézenfekvő. Elismerésem Harrynek, hogy képes feláldozni magát, pláne így. Potyogtak a könnyeim, ahogy Dobby halálánál is. A King’s Cross-os beszélgetés különös. Ismét láttuk, hogy a szeretetnek, az önfeláldozásnak mekkora ereje van. A végső csata lenyűgöző, Harry okfejtése, az újabb fordulat a pálcával zseniális. Örültem, hogy Harry csak védekezett. Érdekes a pálcamágia, ahogy a főnixpálca megvédte őt, amikor kellett. Sajnáltam, hogy kimaradt a végső összecsapásból, de jó, hogy meg lehetett javítani. Kár, hogy nem felejthetem el az előző olvasásokat, akkor újra meglepődhetnék a fordulatokon. Bár minden olvasáskor észreveszek valami újat, más megvilágításba kerülnek a dolgok, ami jó, de hiányzik a felfedezés. Jó lenne még pár folytatás, többet megtudni a felnőtt Harryékről, a gyerekeikről, a hetedik tanévről. Kár, hogy vége, új könyvek híján a meglévőket olvasom újra még sokszor.
Kopinczu Nikolett véleménye:
Alig vártam, hogy kezembe vehessem az utolsó Harry Potter kötetet. Nem azért, mert alig vártam, hogy befejeződjön, hanem mert minél hamarabb tudni szerettem volna, hogy mi a főhősök sorsa. Izgalommal és némi feszültséggel olvastam minden egyes sorát. Ebben a kötetben bontakozik az a kerettörténet, ami körül öleli mind a 7 kötetet. Itt válik világossá nagyon sok mozzanat, ami eddig homályos volt, vagy esetleg teljesen sötét. Sajnáltam Dobyt, Fredet, de mégis akkor kezdtek el potyogni a könnyeim, amikor Harry önszántából indult el a Tiltott Rengeteg felé, hogy feláldozza magát szeretteiért, barátaiért. Akkor, amikor a Feltámadás Köve által megjelent James és Lily Potter, Sirius Black és Remus Lupin. Megható és egyben szomorú jelenet volt. Sajnáltam a kis Teddy Lupin-t, akinek árván kellett felnőnie.
Nagyon örülök, hogy egy véletlen gondolattól vezérelve kezembe vettem a Harry Potter sorozat első kötetét. Egy felejthetetlen könyv-sorozatot tudhatok ezáltal magaménak, felejthetetlen izgalmakon, boldog és néha szomorú pillanatokon kísérhettem végig útján Harry Pottert. Nem bántam meg, minden percét élveztem!!!
Szanyi Orsolya véleménye:
A könyv utolsó oldalain nyer értelmet az előző hat könyv, az egész történet. Megdöbbentő és szívbe markoló, ugyanakkor megnyugtató, méltó lezárása a több ezer oldalnak. Akárhányszor olvasom is el, mindig izgulok, mindig szurkolok és mindig megkönnyezem. Vége. És most mi lesz? Hát majd újrakezdem (a kihívás után...).
Silye Tibor véleménye:
Minden egyes HP kötetnél el tudom mondani azt, hogy ez a rész a kedvencem. És tényleg. Mindegyik részt valami más ok miatt szeretem. Ez a kötet például nem a megszokott volt. Nem az Roxfortban játszódott, és az iskola egyáltalán nem volt központi elem. Már nem a vizsgák voltak a legnehezebbek, hanem a végső harc Voldemort és Harry között. Mindezek mellett a Pevensie terstvérek legendája nagyon jól feldobta az eseményt, és nekem különösen tetszett ez, mert színesebb lett minden. Kicsit sötétebb hangulatú ez a kötet a többihez képest, de mindenképpen a legizgalmasabb.

http://discussion.blog.hu/2015/06/20/harry_potter_az_orok_kedvenc
. . véleménye:
Remek lezárása egy remek könyvsorozatnak. J. K. Rowling megismételhetetlent alkotott a Harry Potter-könyvekkel, rengeteg érdekes kalandot és önfeledt olvasással töltött órát ajándékozva az olvasóknak. Ennek ellenére sosem fogom megbocsátani Dobby és Fred halálát, és hogy az írónő elárvította (létezik ilyen szó?) szegény Teddy Lupint.
Az egyetlen mind a hét könyv közül, ami könnyeket csalt a szemembe.
Vasi Csaba véleménye:
Első pasiként olvastam a könyvet? Ijesztő... :)

Rowling csodálatos világot teremtett. Amikor elkezdődött a Harry Potter őrület, a hátam közepére sem kívántam. Már vége lett a sorozatnak, amikor a családdal végignéztük a filmeket, és tapasztalatból tudtam, hogy a könyveket is el kell olvasnom, hogy a varázslóvilágról teljes sztorit kapjak. Nem csalódtam a tapasztalataimban. Teljesen kikapcsol, néha újra gyerekként érzem magam olvasás közben.
Kergyik Éva véleménye:
Régóta tervezem elolvasni az összes kötetét, de mindig halogattam a könyvtárból való kikérését. Ha nincs ez a kihívás még mindig csak elvi síkon lenne a dolog.
Igen izgalmas volt mind a hét kötet. Itt az utolsókba érzek túlzásokat, túl dramatizálást, összességében viszont nagyon jó. Egyik kedvenc könyveim közé sorolom és ha szabad egy személyes vélemény, örülök, hogy Piton mégis jó. :)))
Stencinger Dóra véleménye:
Hát igen elérkezett az a nap is, amikor ezt is befejeztem. Ez volt az egyetlen könyv, amit annak idegén nem olvastam végig (nem hogy végig, még a feléig sem). De ezt annak tulajdonítom, hogy ott nagyon nagy szünet volt a kötetek megjelenése között, és mivel nem egybe olvastam, nem láttam át teljesen. Most hogy egy lendülettel végigolvastam a sorozatot (nem telt bele egy hónapba sem), most tudtam értékelni ezt az utolsót is. Nagyon tetszett. Azok után, ahogy a 6. rész végződött álmomban sem gondoltam, hogy ilyen lesz a hetedik. Főleg a Pitonról kiderültek hatottak nagy meglepetésként. Sajnálom, hogy a végén rögtön a jövőbe ugrunk. Szívesen olvastam volna még a közeljövőről. Lehet, hogy én vagyok javíthatatlanul romantikus, de Harry és Ginny kapcsolatáról keveselltem az elhangzottakat. Bár valószínű azért, mert ez a könyv végre nem csak a női közönséget célozza. De azért jól esett volna, még egy kis plusz infó. :)
Nagy Dorina véleménye:
Van olyan ismerősöm, aki csalódott a sorozat befejező kötetében, de szerintem teljesen rendben van. Megadja a válaszokat a korábbi kötetekben nyitva hagyott kérdésekre, és ami nekem a lényeg: a happy end. Ezek után nem meglepő, hogy az epilógust szeretem a legjobban, nagyszerű, hogy belelátunk a szereplők későbbi mindennapjaiba. Bár a Roxfort hiányzott, de szerencsére a végén ellátogathattunk oda is.
dr. Horváth Orsolya véleménye:
A halál ereklyéi című regényt az egyetem után most olvastam el ismételten. Lebilincselő és felemelő érzés volt újra Rowling könyvét tartani a kezemben. A leginkább az fogott meg az utolsó részben, hogy a kalandok és kihívások mellett a szereplők személyiségfejlődését is végigkövethetjük a regényben. Első olvasáskor Harry Potter és társai mindig ugyanannyi idősek voltak a regényben, mint én valójában, így gyermekkorom egyik meghatározó élménye volt, hogy a szereplők velünk együtt nőttek fel,