ADATLAP
Életművésznők
...
Spilman Enikő véleménye:
Bár végig Zsenya a főszereplő, nekem a fejezetek kicsit különállónak tűntek. Érdekes sztorik vannak benne, sokszor szembesülhet vele az olvasó, hogy mennyien szeretnek mesterségesen más képet festeni magukról, mint amilyenek valójában. Nekem leginkább a befejező történet és a prostituáltakról szóló rész tetszett. Azért örülök, hogy Zsenya nem vetette le magát végül az erkélyről :)
I Luca véleménye:
Női életképek. És a "lelki szemetesláda" Zsenya személyében, akinek mesélnek. Magukról, valóságról vagy annak hitt hazugságokról, vágyálmokról. Zsenya pedig hallgat, hisz, remél és segít ahogy tud. A történetek közben kirajzolódik az ő saját élete, saját történetei. Számomra az utolsó, és egyben a leginkább Zsenyáról szóló történet volt a legkedvesebb.
E A véleménye:
Egy orosz irodalmárnő a főszereplő, aki saját életét mások sorsának tükrében értékeli. Rendre olyan emberekkel találkozik, akik letagadják valódi életüket és egy szebb, vagy egy sajnálatraméltóbb világot rajzolnak magukról. Orosz életképek
Balázs Bea véleménye:
Tetszik, ahogy Ulickaja ír, bár ez a laza történet szövés nem igazán jön be nekem. Míg végig nem olvastam a könyvet nem is értettem, hogy miért találta annyira érdekesnek a hazugságot, mint témát, hogy erre egy könyvet épít. Talán nem is ez a megoldás, de számomra a könyv üzenete, hogy minden helyzetből van kiút, csak legalább magunknak ne hazudjunk.
Gaál Istvánné, Edit véleménye:
A könyv főszereplője, Zsenya kedves, szerethető nő, akinek szívesen elmondják az emberek életüket. Hat történetből áll a mű, melyet sajátos hangulat jellemez. Zsenya megrendül, mikor rádöbben, hogy az elbeszélések csak kitalációk vágyálmok.
Prezenszki Piroska véleménye:
Ljudmila Ulickaja könyve hat történetből áll, hat este, amit lebilincselő elbeszélésmód, nagy életismeret és finom irónia jellemez. Ahogy a nagy orosz íróktól megszoktuk..
Zsenya felnőtt életének különböző szakaszaiban találkozik ezekkel a történetekkel, és mindig megrendül, amikor kiderül, hogy a lányok-asszonyok meséi – mesék. Hazugságok, ábrándok, vágyálmok. De ezeket is meg kell értenie, ha a saját életében rendet akar teremteni, ha meg akarja tanulni az élet hétköznapi művészetét.Mert ők az életművésznők :)