ADATLAP
A beavatott
Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is....
Papp Marina véleménye:
Könnyen olvasható, részletesen leírt könyv, így szinte teljes filmmé áll össze a történet a képzeletemben. Amit hiányolok:az olvasó 'beavatása' a disztópia történelmébe (a háború oka, felei stb.).
Balogh Orsolya véleménye:
Igazi "mi lenne ha". Olyan világba vezet, ahol 16 évesen lepecsételed az életed. Eldől minden, ahogy kiválasztod melyik csoportba szeretnél tartozni. Ha a családodétól eltérőhöz, minden kapcsolatod megszakad velük. Igazán borzongató bele gondolni, hogy akár ilyen jövő is lehet. Nekem az egyik kedvenc disztópiám lett a sorozat. A film pedig szintúgy a kedvencem.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Először a filmet làttam. Nem a kedvencem az utòpia, de a film ottmarasztalt a tèvè előtt. Kìvàncsi voltam Tris sorsàra, valamint kapcsolatàra Nègyessel. Elovastam a könyvet is, mert kìvàncsi voltam, mennyire màs, mint a film. Nem csalòdtam, tetszett a könyv is. Tudtam màr, hogy mi lesz a befejezès, mègis szinte vàrakozva olvastam . Elolvasom a folytatàst is.
Németh Luca véleménye:
Apró kérdés: Ha felismerték, hogy az emberi jellem alapvetően hány sebből vérzik, és időt, pénzt, tudást, energiát, mindent abba öltek, hogy ezeket kiküszöböljék…akkor kinek támadt az az elmeháborító ötlete, hogy ezeket nem egy személyiségben egyesítik, hanem különálló csoportokra bontják?

Egyébként, ha ezt az alapállást elfogadjuk (belekerült némi időmbe, de azért sikerült), izgalmas olvasmány.
Zuzan Éva véleménye:
A lepusztult és a világtól elzárt Chicagóban 5 csoportban élnek az emberek, de csak egyszer a 16. szülinapjukon dönthetnek arról, melyikben élnek tovább. Aki kihullik a próbán az csoportnélküli lesz. Elég sötét világba kalauzol minket az írónő.
I Luca véleménye:
Valami könnyed könyvet kerestem, megtaláltam. Ez is mese, de korántsem annyira szórakoztató (legalábbis számomra) mint más, ebbe a kategóriába tartozó könyvek. Az alapötlet érdekes, rejtélyesnek azonban nem mondanám - gyakorlatilag pont ki lehet találni a "nagy titkokat". Szép volt, jó volt, részemről ennyi. Nem igazán vagyok kíváncsi a folytatásra:-(
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Nagyon tetszett a könyv! Az igazság az, hogy tinédzser lányomnak vásároltam, de annyit áradozott róla, hogy el kellett olvasnom! Elgondolkodtató, igazi "mi lenne, ha?" könyv....Sorsok, döntések, titkok, hovatartozás...szabadságérzés....Természetesen elolvastam mind a 4 könyvet! :) Válaszokat kaptam, minden (gondolatban feltett) kérdésemre....bár, örültem volna egy pozitív befejezésnek is! Jó olvasást!
Sipos Angéla véleménye:
Érdekes és izgalmas történetet kaptam, ami végig fenntartotta az érdeklődésemet. Igazán eredeti az alapsztori miszerint a társadalomban élőket az erényeik alapján öt csoportra osztják. Szerintem aki olvasta, az elgondolkodik azon, hogy vajon mely csoportban tudná magát elképzelni. Én úgy gondolom talán Elfajzott vagyok, mert egyértelműen egyik csoportba se tudnám besorolni magam. A könyv után mindenképpen megnézem a filmet és a folytatás is érdekel.
Kovács Szilárd véleménye:
Elég érdekesen kezdődött ez a történet. Az egy dolog, hogy utópisztikus és fantasztikus történet, de az aki csoportokon kívüliek csak adományokból élnek azok a társadalom perifériájára szorulnak mintha semmilyen hasznos dolgot nem tudnának végezni. A Bátrak csoportja, hogy mi ellen védelmezi a többi csoportot nem derül ki.. Az biztos, hogy nem a szokásos jó és a gonosz harca s nem biztos, hogy élesek a határok.. kíváncsi vagyok a többi részre is.
Inklovics Kornélia véleménye:
Először film formájában láttam, és most, hogy sikerült elolvasnom, úgy érzem még jobban beleszerettem a történetbe. Tris bátorsága, és Négyes gyengédsége annyira a hatalmába kerített, hogy észre sem vettem néha, hogy milyen egyszerűen fogalmaz az írónő. Persze ez nem hiba, csak túl meseszerűvé tette ezzel a sztorit, de ettől függetlenül a folytatást is a kezembe veszem. Nagyon élveztem! Kötelező mindenkinek!
Molnár Henrietta véleménye:
Nem igazán szeretem az utopisztikus jellegű könyveket, na meg filmeket sem, de ez a történet olvastatta magát. Nagyon gördülékenyen folynak az események, izgalmas a történet, hogyan viszonyulnak a csoportok egymáshoz, mennyire változtatja meg a versenyszellem az emberek személyiséget. Különösen tetszettek a harcos részek. A befejezés nem nyerte el a tetszésemet, This szüleinek halálát értem ezalatt. Biztos, hogy a második rész is sorra kerül és a film is.
Zolnay Dominika véleménye:
Az alapsztori igazán egyedi és kreatív. Szép választás volt az írónőtől ez a társadalmi háttér. Igazán megfogott a környezet, ez az alternatív világ, és a történet kezdetét is szerettem. Tetszett Tris személyisége, és bírtam a harcos részeket. Még ugyan a filmet nem láttam, de biztos vagyok benne, hogy jó lehet. Az első kötet befejezésétől nem voltam elragadtatva ugyan, de talán épp ezért készülök elolvasni a második kötetet is.
Szandra Tállai véleménye:
Az írásmód gördülékeny, könnyen olvasható nyári könyv, strandra való, annak pont jó. De. A főszereplőt, Beatrice-t nem bírtam nem utálni. Döntés- és életképtelen és kifejezetten bosszantó karakter, fő"hős"nek meg aztán különösen erős lenne nevezni. Nem rossz volt rossz a történet maga (kifejezetten jobb volt mint a film első 30 perce amit meg bírtam nézni). Spoiler alert: tele van logikai bukfencekkel ez is, nagyot ne várjon tőle senki.
Román Eszter véleménye:
Szerencsére még nem láttam a könyvből készült filmet, így teljesen lebilincselőnek, fordulatosnak találtam a történetet. Különösen a közepe-vége táján szippantott be. Alig várom, hogy a folytatását olvashassam, a filmet megnézhessem.
Katona Anna véleménye:
Ez a köny a történet engem teljesen magával ragadott. Igaz előbb láttam a filmet, de utána azonnal elkezdtem olvasni a könyvet. Egyszerűen nem lehetett letenni. Még s film után is mikor olvastam a könyvt, együtt izgultam Trissel, hogy melyik csoportot fogja választani. Engem magával ragadott a körtént és persze azóta a folytatást olvasom.
Zaletnyik Kitti véleménye:
Az első résszel már végeztem, most olvasom a második részt. Egész jó. Egyszer el lehet olvasni kategória számomra. Nem nyerte el annyira a tetszésemet mint amennyire mondták, és hallottam , hogy jó. Ha már elkezdtem, befejezem :)
Takács Annamária véleménye:
Előbb láttam filmen, minthogy elolvastam volna, önhibámon kívül. Munkatársammal ültünk le, hogy akkor nézzünk egy filmet, ő pedig ezt ajánlotta. Kifejezett kérésem – hogy ne nézzük meg – ellenére is megnézette velem. Imádtam a filmet és nehezteltem munkatársamra a végén, amiért elrontotta nekem ezt a könyvélményt.

Node, adtam neki egy esélyt, és egyáltalán nem bántam meg. Ugyanolyan lendületesen van megírva, mint amilyen a film, sőt, talán még közelebb is tudta hozni hozzám a szereplőket. Tiszta szerencse, hogy a második részt is kihoztam ezzel együtt a könyvtárból. :)
Kovács Erika véleménye:
Nagyon érdekes világ tárul elénk Veronica Roth, könyvében ..utópisztikus. Élvezettel olvastam, a könyv elején elém táruló világot. Magával ragadtak az események. Izgalmas, jól kitalált történet ... valahol az utópia és a fantasy között. A folytatásra ( a könyv egy trilógia 1. kötete) is kíváncsi vagyok.
Hujber Andrea véleménye:
Nagyon érdekes történet, bár mostanában sok ilyen hasonló történetet olvasni, ezért nem voltam annyira elragadtatva tőle. Magáról a világról olvasnék még inkább, mint Tris kalandjáról.
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
Még mindig könyvmásnapos vagyok tőle :D egy hete olvastam ki az egészet, és még mindig a hatása alatt vagyok. Nagyon szerettem Trist és Négyest, és nagyon jó volt olvasni róluk. Ott éreztem magam a beavatáson, ott voltam velük a harcoknál, az első csóknál, a függetlenedésnél. A vége nem igazán tetszett, bár mit várunk egy disztópiától? :D Viszont mindenkinek ajánlom, nagyon nagyon ajánlom. Ritka számomra az ilyen könyv, hogy tetszik, az éhezők viadalának vagy 4szer kezdtem neki, de nem visz rá a lélek, maga az alap ötlet sem tetszik, sem a film. Itt viszont előbb láttam a filmet, aztán a könyvet olvastam. Valóban a második rész csupa meglepetés volt a könyvben, de annyira el tudtam vonatkoztatni, és így olyan jó volt. :D Úgy olvasnék még róluk :D
Szabó Laura véleménye:
Nekem nagyon tetszett a történet, a karakterek is, bér néha Tris az idegeimre tudott menni. Az írónő remekül megalkotta ezt a világot, a csoportok pedig rendkívül ötletesek, valamint szerintem ha kicsit mögé nézünk, akkor ez a mai kor klikkesedését is jelképezheti. Nekem nagyon tetszett.
Kruck Zsuzsanna véleménye:
Ismét egy kislány, akinek felnőtt gondolkodással kell megoldania a gondjait. Szerencsére a döntésképtelenségében megnyilvánul a tapasztalatlansága. Így nem egy túlérett gondolkodású lányt kaptam... Aggódik, hogy ha megtudják, hogy elfajzott akkor kiközösítik, de szerencséjére a szerelme is ugyan olyan :-) Gyorsan el is kezdtem olvasni a második részt is... :-)
Novák S. Tímea véleménye:
Mivel nem olyan rég olvastam az Éhezők Viadalát is, így elsőre nagyon fura volt a hasonlóság a két könyv között. Érdekes témát feszeget, voltak részek amik nagyon tetszettek, főleg a második és harmadik fázis, de voltak részek amik nekem túl leíróra sikeredtek. Majd a végén kb 20 oldal alatt lezárta az egész könyvet. Ennek ellenére el fogom olvasni a következő 2 könyvet is, és biztos hogy megnézem a filmeket.
Nzala Dorothy véleménye:
A filmet láttam először,ami nagyon tetszett, ezért elhatároztam,hogy a könyvet is elolvasom. Hát ez még a filmnél is jobb volt. Izgalmas, érdekes és kikapcsolódást nyújtó történet. Nagyon tetszik az írónő elképzelése a jövőről és az " akkori" világról. Nagyon örültem annak,hogy végre nem egy szerelmi háromszög kerül a középpontba, hanem két fiatal valós kapcsolata.
Összességében csak annyit mondanék:" Légy bátor!"
Baka Barnabás véleménye:
Kicsit nehéz ezt a jellemzést elkezdenem! Nagyon érezhető, hogy kortárs irodalom! Előfordult, hogy nem volt elég részletdús! Ennek ellenére erősen ,,hatalmába kerített" az olvasmány! Teljesen átéreztem a főhős érzéseit! Tudom, hogy az illető könyvnek van folytatása, de sajnálom, hogy ez lett a vége, nem zárult le rendesen. Összesítésben, nem rossz könyv!
. . véleménye:
Nagyon szerettem. Tetszett az, hogy Tris és Négyes kibontakozó szerelmét bemutatta az írónő. Tetszettek a csoportok, meg az is, hogy Tris nem az a "kislány" akire először számítottam..
Visszagondolva tetszik, hogy Tris nem úgy viselkedett, mint egy önfeláldozó...De nem is úgy, mint egy bátor..Szimplán, mint egy átlag ember, aki mindennél jobban megakar felelni önmagának...
Persze az durva volt, hogy megölte Willt, de ugyebár pánikba volt esve...
Szijártó Eszter véleménye:
"Egyetlen döntés, amitől megváltozol" Jól néz ki, aha, de a legfontosabb dolog benne, hogy : igaz...
Csak nekem a kedvenc könyvkiadóm a Ciceró? Amúgy úgy jutott el hozzám, a könyv , hogy a kiadó oldalán nézegettem az olvasnivalókat, és akkor BAMM, megláttam ezt. Pont jókor jött ez a kihívás.
Hát mit is mondjak: Jelenleg oda meg vissza, aztán megint oda vagyok a könyvért.
Szalóky Diána véleménye:
Nehéz volt 30 alatti írótól könyvet találnom, amit szívesen elolvasnék. Erre a könyvre a film miatt esett a választásom, bár igaz, hogy azon kívül, hogy tetszett, nem sokra emlékszem a filmből :)
A könyv tetszett, gyorsan olvasható, könnyen emészthető. És nem értek egyet azzal, hogy ne lenne mondanivalója. Van, mégpedig olyan, ami a mi világunkra is igaz: legyél egyszerű, könnyen befolyásolható, ne kérdezz, bólogass, légy birka. Akkor nem fogsz lázadni, nem fejezed ki az ellenvetésed a rendszer ellen, belesimulsz a környezetedbe, és ezzel megkönnyíted a hatalmon lévők dolgát.
Szóval mindamellett, hogy könnyű olvasmány, van egy mélyebb rétege is azok számára, akik nyitottak rá.
Gombár-Erkli Katalin véleménye:
A kihívásban eddig ez tetszett a legjobban. Sokkal jobb a filmnél. Könnyen olvasható, érthető, pörgős. Imádtam. Örülök, hogy végül mégiscsak ezt választottam, mert a film tulajdonképpen nem tetszett igazán. Két szerre sikerült végignéznem, de a könyvet befaltam két nap alatt. Sőt lehet, hogy majd máskor is elolvasom. A történet témája, az emberi személyiségek fajtára bontása keltette fel az érdeklődésemet először a film, majd a könyv iránt. A szerelmi szál is sokkal jobb, mint a filmben. Olvassátok!
Varga Réka Dóra véleménye:
Izgalmas, haladós, pörgős, sokkal jobb, mint a film (ahogy az lenni szokott). Ettől még ponyva a javából, de jó ponyva. Aki szereti a beavatás-témájú történeteket, illetve az ifjúsági sci-fit kedvelők számára mindenképpen ajánlott.