ADATLAP
Leányrablás Budapesten
1896-ban, a Milleniumi Ünnepségek forgatagában nyoma vész Hangay Emmának, a Marosvásárhelyről érkezett 16 éves leánynak. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik tőle, amit jóval az elrablása után adott fel. Húga, a 17 éves Mili kisasszony azonnal a fővárosba utazik, ahol kezdetét veszi a rémálom, melyben egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró....
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ez a könyv valami fantasztikus. Elsőnek a megjelenése fogott meg, majd ha már tetszett a borító úgy gondoltam ki is olvasom. Hát felülmúlta az elvárásaimat. Fordulatos, izgalmas történet, csodálatos korhű nyelvezettel, Budapesti leírással. Alig várom, hogy a következő részt kivehessem a könyvtárból. Bár lehet, hogy gazdagítani fogja a magánkönyvtáramat a sorozat, annyira megfogott az első rész. A szerzőtől ez az első könyvem, de már kivettem az ifjúsági sorozatait a könyvtárból.
Kormányos esztikormanyos5@gmail.com véleménye:
A Leányrablás Budapesten volt az első krimikönyv, amit életemben olvastam, és nem kellett csalódnom. Alig tudtam letenni, végig nagyon izgalmas volt, egyszer sem éreztem úgy, hogy már unom a sok nyomozást vagy bármit. Alig várom a folytatását!
Judit Pletscher véleménye:
Érdekes könyv volta, örülök, hogy belekezdtem a sorozatba. A főszereplők szimpatikusak, bár a báró kissé morc és a szoknya iránti ellenszenve bennem is ellenszenvet szült. De amúgy tiszta Sherlock Holmes benyomást tett rám. Tetszett a két idősíkos cselekményvezetés. Legjobban a történelmi háttér fogott meg. Látszik, hogy szerző mindennek alaposan utánajárt, és a nyelvezet is a kornak megfelelő, ugyanakkor gördülékeny. El is kezdem olvasni a második kötetet.
Homlok Renáta véleménye:
Imádtam. :) Miért nem olvastam én ezt eddig ? (Amúgy Molynyomozó 5. óta szerettem volna az írótól olvasni valamit. Hát most jött el az ideje.)

Ambrózy báró személyével tovább bővül, azon nyomozóim száma, akikbe szerelmes vagyok. :) Épp ezért egy hangyányit hiányoltam a könyvből az icuri picuri romantikát. Persze én így is éreztem egy kis feszültségek a főszereplőink között, de ennél azért lehetett volna egy kicsit több.
De ezen kívül semmi negatívat nem tudok mondani. Illetve ez sem negatív, csak nekem hiányzik egy kicsit, hogy a Báróm szerelmes legyen. De majd lesz (remélem) :).

Izgalmas, lendületes, eseménydús, imádom a kort, amiben játszódik, az emberek tartózkodóbb magatartását/viselkedését . Szenzációs. Külön pluszpontot érdemel, hogy a szereplők, – még, ha a történet mi megesik velük, nem is igaz-, régen tényleg élő emberek voltak, el se tudom képzelni, hogy ez mennyi munka lehetett.

Alig várom, hogy elolvassam a következő részeket, illetve, hogy valami mást is olvassak az írótól.
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
ezzel a könyvvel már régóta szemezgetettem, mind a kor miatt, mind az író miatt, mind a történet miatt. És meg kell mondjam, egyáltalán semmit, de semmit nem csalódtam benne. azt kaptam amit vártam tőle. Budapestet, korhű nyelvezetet, cselekményeket, párbeszédeket, kis magyar krimit, és cselszövést. Szerintem nem kell ennél több. Kíváncsian várom a végkifejletet, hisz a történet, nem ér véget az első kötetnél, és nagyon de nagyon izgalmas. :D
Rozsi Gáborné Zachar Zsófia Virág véleménye:
Annak idején már a fülszöveg felkeltette a figyelmemet, így már a követő napokban a kezembe vettem és elolvastam a történetet. A fordulatos történet, a kétszálon futó cselekmény, a milleniumi főváros és lakói... Lebilincselő.
Békefalvi Ágnes véleménye:
Szeretnék még több ilyen kortárs regényt. Izgalmas történet, végig rabul ejtett és a kor leírása annyira élő. A karakterek teljesen a szívemhez nőttek. Azóta már elolvastam a második részt is és úgy érzem egyre jobb ez a történet.
Békefalvi Ágnes véleménye:
Szeretnék még több ilyen kortárs regényt. Izgalmas történet, végig rabul ejtett és a kor leírása annyira élő. A karakterek teljesen a szívemhez nőttek. Azóta már elolvastam a második részt is és úgy érzem egyre jobb ez a történet.
Zaletnyik Kitti véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Az első pár fejezetnél azt hittem unalmas lesz és nem fogom tudni végig olvasni, de nem így lett.. ahogy olvastam - olvastam egyre izgalmasabb lett a történet és alig bírtam letenni, amikor elérkeztem a végéhez és megláttam , hogy folytatás következik, szomorú lettem, de alig várom , hogy olvashassam a folytatást is :) aki szereti a kalandos történeteket annak csak ajánlani tudom :)
Triszné Szabó Márta véleménye:
Először a borítója fogott meg (annyira szép és elegáns), utána a róla írt vélemények ragadtak meg. Egyszerűen csodálatos volt! Tetszettek a szereplők, a leírások, a nyelvezet, és persze maga a történet. Külön élvezetes, hogy az író az akkor hivatalban lévő személyeken (orvos, rendőrkapitány, postamester...) keresztül vezeti a cselekményt, lábjegyzetben elénk tárva az életrajzi adataikat. Azt az egyet nem tudtam, hogy ebben a kötetben nem ér véget a történet, mert lesz folytatása. Az író szerencsére most decemberben adta ki a folytatást, amit meg kell szereznem!
Keresztes Zsuzsanna véleménye:
Alapvetően egy jó nyomozós krimi is lehetne, de nekem nagyon felületesek voltak a karakterleírások és sokszor nem értettem, hogy mit miért tesznek az egyes szereplők. A cselekmény izgalmas volt, ez egy Böszörményi regényben nem meglepő, de az előzőek miatt, sokszor úgy éreztem, csak azért történnek meg egyes dolgok, mert egy jó krimiben benne kell lenni ennek is meg annak is.
Kovács Kriszti véleménye:
Ambrózy báró új csodálót talált szerény személyemben. Ez a könyv maga a tökély. Imádom az erős főhősnőket, és ezt Milli személyében maximálisan megkaptam, akkor pedig pláne imádom, ha egy olyan erős akarattal kerül szembe, mint a báró. Kettejük története kaland volt a javából és én olyan boldog vagyok, hogy itt még nem ért véget. Alig várom a következő kötetet!
W. Dóra véleménye:
Adott egy érdekes krimi szál, de a könyv nagy erőssége az hogy a 1896-1900-as évek Budapestjére helyezte a helyszínt. Sok korabeli helyszínt említ, ill. az akkori társadalmi berendezkedésbe is belepillanthatunk. A kort pedig a nyelvi stílussal is igyekszik érzékeltetni: korabeli kifejezéseket, szlenget, ma már nem használatos szavakat használt és ezeket lábjegyzetben megmagyarázta (ez főleg a gyerek és ifjúsági könyvekben lenne nagyon fontos).
Ezen kívül rengeteg szereplőt valóságos emberekről mintázta, még ha csak a nevét, lakcímét vette alapul, de rengeteg kutatómunka állhat emögött is, ami nagyon szimpatikus.
A másik rész, ami tetszett a humor - a marosvásárhelyi postamester botladozása volt a csúcs :D
K Zsuzsi véleménye:
Izgalmas volt, rejtélyes, érdekes volt, ahogy próbáltam elképzelni a korabeli Budapestet. Összességében tetszett nagyon, olvastatta magát, volt, amikor nagyon nehéz volt letenni. A problémát egyedül az okozta, hogy én nem tudtam, hogy ez egy több részből álló sorozatnak az első része. :D Így el lehet képzelni, mekkora csalódás volt, amikor a végén nem is volt vége.. Na de ez legyen a legnagyobb bajom, így legalább lehet izgatottan várni a folytatást. :)
Benedek Linda véleménye:
Nagyon - nagyon jó ez a könyv. Fordulatos krimi a századforduló idején. Nagyon tetszettek a leírások az akkori Budapestről és a budapesti életről. Mili karaktere különösen szimpatikus volt, fiatal kora ellenére egy nagyon talpraesett, okos ifjú hölgy. A történet nagyon izgalmas, néhol hátborzongató, de van benne humor is. Várom a folytatást!!!!!
Kis-Szótér Andrea véleménye:
Öcsém facsiga, mondám úriasan, hogy ez mekkora volt! Nem is gondoltam,ill. tudtam arról, hogy Böszörményi ilyen jellegű könyveket is ír! Jó volt, nagyon jó! Klassz korhű stílus, remek történet, ami még izgalmas is, jól megírt jellemek, icipici humor, kellő helyen beleágyazva a cselekménybe, s hogy mennyi vér folyik benne, egészen meglepő. Öt csillag! S még folytatása is van, ide nekem, de izibe, tudni szeretném a rejtély megoldását és hogy mi lesz a sorsa Milinek! :)
K. Anna véleménye:
Nem olvastam krimit, nem az én világom, de mivel vöröspöttyös, ezért nekikezdtem. Nos, nem bántam meg. :)
Tetszett a régi Budapest, én is ott jártam az utcákon a szereplőkkel együtt és figyeltem a színes kirakatokat meg a hatalmas embertömeget.
A főszereplő lányt nagyon megkedveltem. Talpraesett, szerethető karakter. A báró még rejtegeti a valódi énjét, a könyvben nekem enyhén ellenszenves volt, de talán a következő részekben majd kiteljesedik. Akit nagyon imádtam az Kugler Tóni volt, sajnáltam is a végén…
Nem lett a kedvencem, de nagyra méltányolom azt a sok munkát, amit Böszörményi ebbe a könyvbe befektetett.
Wenczel Katalin véleménye:
Az első néhány fejezet után tudtam, hogy kedvenc lesz, :) azonnal magával ragadott a századforduló hangulata. Nagyon tetszett, mind a stílusa, nyelvezete, mind a karakterek, mind a történet. Annyira friss és eleven volt az egész. Első betűtől az utolsóig nagyon élveztem. És reggel az első dolgom volt meglesni a villanyosról, hogy milyen az Erzsébet körút 35. szám alatti ház :)
Szabó Anikó véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyv!!!! Jó választás volt, már alig várom a folytatást. Imádom a századfordulón játszódó könyveket. Nagy kedvencem volt Baráth Katalin - Dávid Veron sorozata. Sajnos már vége lett, de most újra felcsillant a remény!!! Ajánlom a könyvet mindenkinek!!!!
Kovács Cintia véleménye:
Hát ez a könyv! Szerintem fantasztikus volt, annyira de annyira örülök, hogy elolvastam! Már csak azért is boldog vagyok, mert mint észrevehettétek már, magyar szerzőtől szinte egyáltalán nem olvasgatok. Nem tudatosságból, egyszerűen így jön/jött ki a lépés, és ezért egy idő után valamiért tartottam is tőlük, hogy vajon mennyiben másabbak, mint a külföldiek, vagy hogy tetszene-e egyáltalán nekem a magyar szájíz. Böszörményi Gyula pedig fantasztikus választás volt részemről jégtörőnek, mert eme regénye elvarázsolt.

Bővebben a blogon: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2015/02/boszormenyi-gyula-leanyrablas-budapesten.html
Baloghné dr. Halász Barbara véleménye:
Nagyszerűen mutatja be az író az 1800-as évek végét, 1900-as évek elejét. Különlegességét adja a korabeli szóhasználat, ruházat, bútorok leírása. Egy "vagány" lányról szól, aki minden veszély ellenére megpróbálja megkeresni nővérét, Ambrósy báró segítségével. Reméljük hamar megérkezik a folytatása.