ADATLAP
Párválasztó 1-2-3.
Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna....
Kornélia Jolán Finta véleménye:
Rég olvastam már ehhez hasonló romantikus könyvet, de nem csalódtam benne, kellett ez a fajta frissülés, hamar is végére értem a három könyvnek. Egy különleges világban járunk, ami már nem a megszokott napjaink, hanem egy olyan királyság ami túlmutat napjainkon. Nem működött a világ változtatni kellett....az emberek kontójára. Kasztok , megkülönböztetés, negatív diszkrimináció....és ehhez jön egy párválasztó, a herceg feleséget keres, de ne róják fel neki a burzsuly életét választ a pór nép közül. 35 lány küzd a kegyeiért, és természetesen van egy lány aki csak azért van ott, hogy a családját támogassa ez idő alatt míg ott van pénzzel,mert azt is kap érte, hogy a hercegér küzd. Tulajdonképpen egyszerű romantikus szál szegény leány találkozik a herceggel, zsörtölődnek kicsit és egymásba szeretnek. De van benne izgalom azért, a királyi családot meg akarják buktatni, de végül is a herceg saját maga rendezi el anagy változást, közben felesége is lesz...na....nem vot rossz , aki könnyed romantikus regényre vágyik némi izgalommal, olvassa el.
Egyet azonban nem értek,,,,minek a folytatás és minek az előzmény kötetek....szerintem az már felesleges illetve már unalmassá teszi a cselekményt.
Trisz Tamara véleménye:
Nagyon tetszett! Egy kötet egy délután! Érdekes az alaptörténet, nagyon jó az írónő stílusa, olvastatja magát! Én végig az egyik fiúnak drukkoltam, hogy őt válassza America, mert a másik nem volt szimpatikus. A harmadik kötet második harmadában nekem már kicsit unalmas volt America vívódása, hogy kibe szerelmes, majdnem a végére lapoztam; de szerencsére ekkor beindultak itt is az események, és nagyon jó lett a történet befejezése is! Biztosan elolvasom a következő két könyvet is, csak ajánlani tudom!
Barabás Patricia véleménye:
Nekem tetszett az egész trilógia, bár azért eléggé előrelátható volt a befejezés. Emiatt nagyon is tetszettek a csavarok a könyvekben, mikor már semmi sem biztos. Szörnyű lehet ilyen kasztrendszerben élni, amikor valaki nem teheti azt amihez ért vagy amit szeretne. America karaktere elég életrevaló volt, ami tetszett, de ennek is voltak árnyoldalai, mikor ő sem tudta, hogy mit tegyen vagy mit ne és elég idegesítő volt a nyűglődése. Maxon karaktere egyszerűen tökéletes volt, vicces, kedves, nagy szíve volt, nem előítéletes és amennyire tud kiáll az igazáért. Ilyennek kell lennie egy királynak szerintem. Borzasztó lehetett neki ilyen apa mellett felnőnie, de ennek ellenére nem volt visszahúzódó igazán. Amberly királyné is nagyon tetszett, könnyen meg lehetett szeretni, bár elég keveset szerepelt. Szerintem az Északiak és Déliek gondolatkör nem igazán volt kidolgozva és maradtak nyitott kérdések, de ennyi baj legyen. Könnyed történet volt, nem kellett túlgondolni.
Nándori Kitty véleménye:
Maga történet elég jó volt, bár ez a párválasztó dolog nekem úgy jött le mint egy valóság show. Egy kissé fura volt, hogy 35 lányt így betereltek oda és akkor megmondták a hergenek, hogy válassz. Amikor meg választott az nem felelt meg. America szerencsétlenkedései néha már bosszantóan erőltettek voltak. Nem mondom, hogy nem izgalmas, de nem vártam annyira a végére mert már az első találkozásnál lehetett tudni, hogy összejönnek. A támadások a könyvbe azért kerültekbe, hogy ne csak a lányok hajtépését olvasgassuk 3 köteten át. Annak tudom ajánlani aki legbelül mindig is hercegnő szeretett volna lenni.
H V véleménye:
Izgalmas, romantikus, néha vicces és végig megmosolyogtatott! :)) Americt néha nem értettem, és a 3. rész végén csak néztem, hogy lehett ilyen óvatlan. Kicsit szomorú is meg nem is lett a vége. Jöhet a többi! :D
Dormán Anita véleménye:
„Szia, apa! *Integetés*” :))))))) Nagyon tetszett! Mind az alaptörténetet, mind pedig a szereplőket nagyon kedvelem. Abszolút bele tudtam élni magam America szerepébe.
A 2. részben már voltak olyan részek, amelyek izgalmasabbak voltak, pl. amikor America az erdőbe szaladt, az nagyon tetszett.
A 3. rész vége szerintem fantasztikusra sikerült. Folyton felnéztem, hogy most Mi van? Mi van? Ne már!! Mi van?. Egy színvonalas filmet szívesen megnéznék belőle. Egyértelműen kedvenc lett. :)
Béres Zsófia véleménye:
Annyira egyszerű sztori,de mégis jóóó. Itt a csodás Illéa, a jol működő kasztrendszerével.(csak a király szerint az) 8 kaszt van. Az 1esek kettesek és 3asok semmiben nem szenvednek hianyt,4es 5ösök már nélkülöznek,és a 6os,7esek csak szolgalnak.A 8asok a kitaszitottak,bűnözők.
Az egész könyv a Párválasztóról szól.A herceg úgy találja meg a párját,hogy a népébol valasztja ki a szerencsés lányt.America ötös.Titkos szerelme Aspen, de ő hatos így nem lehetnek együtt(vagyis igen,de az szégyen).Amikor kezdődik a párválasztó,még a fiu is kerleli h nevezzen be,mert nem akarja megfosztani a nagy lehetőségtől.Így törtenik,hogy a több ezer lány közül bevalasztjak a top 35be.Így megkezdodik palotai élete.Szereti Aspent,viszont kezd érezni valamit a herceg iránt is.Maxon herceg elegáns,jó lelkű és persze jóképű,így a legtöbb lany nem csak a korona miatt kezdte a versenyt.Közben egyre nagyobb a fenyegetettség a lazadok miatt.Habar America néha idegesített,mivel nem tudott dönteni,hogy végülis melyik fiút szereti,de összegezve nagyon jó könyv.
Az elit viszont ehhez képest szazszor jobb volt.Már csak 6lany maradt igy őket nagyon jól megismerjuk. A lazadok(eszakiak es deliek) egyre többször támadnak.A lányok is rengetegszer összekapnak. America viszont még mindig jólelkű lány,és több bonyodalom után a király is teljesen ellene fordul.Ezt a könyvet sajnos nem lehet nagyon spoiler nélkül leirni,de a lenyeg a vegere mar csak 4en maradnak.America,Kriss,Celeste és Elise.
Az igazi már nagyban szól a lazadokkal való leszamolassal.Az északiak megbekéltek,így vhogy a Deliekkel kell szembeszallni.A kiraly teljesen America ellen van.Viszont a lányok is máshogy viszonyultak mar egymashoz.A vége teljesen sírós volt.Spoiler: Nagyon sok volt a fonos személyek halála,ami még számomra is sok volt.A vége viszont happy end lett.Letehetetlen könyvek.Nagyonajanlom
Gerstner Blanka véleménye:
Hát ez nekem nagyon tetszett! Pont erre volt most szükségem, egy könnyed (de azért időnként izgis) romantikus kis mesére. Annyit kaptam amennyit vártam, és ez jelen esetben abszolút elég volt. A teljesség kedvéért azért meg kell jegyeznem, hogy a három könyv közül nekem egyértelműen az első kötet viszi a pálmát. Kicsit időnként sok volt már a két főszereplő szenvedgetése, de nem annyira, hogy elvegye a lendületemet/kedvemet az olvasástól.Valaki előttem már említette, hogy nagyon tetszett neki ez az újfajta "más jövő" kép. Én is kifejezetten élveztem, hogy nem halálos vírus, földönkívüli megszállás...stb-stb, alakította ilyenné-vagy olyanná a jövőt, hanem egy számomra teljesen "hihető", de mindenekelőtt MÁS alternatívát kaptunk. Azt nem mondom, hogy többször olvavós könyv lenne, de egyszeri szórakozásnak maximálisan megfelelt. Örülök, hogy megvettem (pláne a gyönyörű borítók miatt).
Simon Bori véleménye:
Ha nem kellett volna aludnom, ennem, fürdenem és tanulnom, megszakítás nélkül végig olvastam volna mind a 3 kötetet. Bár America makacssága ("csak azért sem mondom ki előbb, hogy szeretem") kicsit zavaró volt, de Maxon nagyon hozzám nőtt. Szerencsétlennek ki kellett választania valakit és America tehetetlensége sem segített rajta. Aspen kitartása is csak húzta az időt, de ő egyértelműen kellett a sorozatba. A király számomra kicsit zavaró volt. Túlságosan szigorúan fogta a fiát. Amberly királynő, bár elég keveset szerepelt, de nagyon megkedveltem őt is, mint a szobalányokat is. A kasztrendszer elég igazságtalannak tűnt, de az ország létrejöttekor biztos sokat segített. Lényegében csak úgy faltam az oldalakat és teljes mértékben pozitív emlék marad.
Pap Zsófia véleménye:
Nekem tetszett, hogy végre, nem egy olyan jövőt látunk ahol mindenki kipusztul és nem űrlények végeznek velünk és nincsenek repülő autók. Drasztikus és hülye megoldás ez a kaszt, bár megértem, hogy kezdetben miért ezt csinálták. Feminista énem lázadt a van 35 lány és egy pasi válogat közölük, mint az ajándékboltban dolog ellen. De ennek ellenére imádtam, ahogy le van írva a világ és imádtam Americának a jellemét. Hogy magasról letojta, hogy Maxon a herceg. Emberként nézett rá és nem egy címként. Másrészt gyengém az erős női főhős. Az egyik kedvenc könyvemmé vált.
Sántha Zsanett véleménye:
Érdekes könyv volt, valamennyire tetszett is, csak sok hiányosság volt benne. Jobban ki lehetett volna kerekíteni a palotán kívüli történéseket. Nekem kicsit giccses volt. A végső választással egyetértek, bár Aspen is nagyon szimpatikus volt. Kicsit dühített, hogy az írónő mindenkit boldoggá akart tenni a végére: pl. Aspen hirtelen szerelemre lobbanása Lucy iránt. Nekem ez nem volt hihető. Egyszer olvasható könyvnek tartom.
Éci Bábos-Kozó véleménye:
Mind a három kötetet sikerült elolvasnom!!Kicsit vegyes érzéseim vannak a könyvekke kapcsolatban!Mert az alapötlet nagyon érdekes lenne!!Van egy alapszál,ahol a herceg a Nagy őt játsza,és kiválasztja a végén az egyet,akivel le akarja élni az életét!!Közben a királyágban meg folynak a harcok,lázadások dúlnak!!Ez mind okés lenne,de szerintem túl sok hangsúly van fektetve arra,hogy az udvarban mi történik,mint a környezetreami tulajdonképpen befolyásolhatja az udvar döntését.A harmadik kötetben már kicsit felgyorsulnak az események,de a második regény feléig eléggé limonádé az egész!!IElvileg ez a trilógia is disztópia akar lenni bizonyos értelemben,mégsem érzem a hatását,hogy igen,ez már valami után történt,világháborúk,az Usa megszűnése után!!Leírja,de mégsem kelti bennem azt a hatást!!Afőszereplők idegesítőek,néha a lány,America,aki folyton ki van akadva,hogy milyen jogon bájolog a herceg a többi nővel,közben meg ő is flörtölget az exével.A herceg meg olykor egy hisztis kisfiú,de a királlyal szemben viszont meghunyászkodó,közben játsza a macsót a többi nőnek!!Bár a végén minden happy lesz,nekem az exiú Aspen karaktere a trilógia végéig sokkal szimpatikusabb,ő az,aki a végéig korrekt ,segítőkész,bátor,és igazán pasi tud maradni!A könyv párbeszédei és a leírások ettől eltekintve elég jól sikerültek,így gördülékenyen el lehet olvasni őket,valószínűleg ez az oka annak,hogy nekem is sikerült a harmadik könyv végére jutni! :)