ADATLAP
Penumbra úr nonstop könyvesboltja
A Nagy Recesszió kiveti pályájáról Clay Jannont, a kezdő San Franciscó-i webdizájnert – hogy a véletlen szerencsének, a puszta kíváncsiságnak és a majmokéval vetekedő létramászási tehetségének köszönhetően Penumbra úr nonstop könyvesboltjának éjszakai műszakjában kapjon új állást.
De néhány nap múltán Clay gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket „kölcsönöznek ki” az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. Lehet, hogy a bolt csak fedőszerv?
Clay hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek.

„Egy olyan korban, amelyben az igazi könyveket akciós kiárusításon kínálják a videokazettákkal és a régi kütyükkel együtt, a Penumbra úr nonstop könyvesboltja arra emlékeztet, hogy milyen bensőséges örömöket és kalandokat nyújtanak azok a kézbe vehető papírtárgyak, amelyeket regényeknek nevezünk, és azok a kis titkos társaságok, amelyeket könyvesboltokként ismerünk. Robin Sloan regénye üdítően mulatságos, provokatív, ravasz, sőt még izgalmas is. És nem csak a nosztalgia vett rá, hogy egyik kézbe vehető lapját olvassam a másik után.”
John Hodgman

„A Penumbra úr nonstop könyvesboltja igazi truváj, gyönyörű mese, amely a valóság talajától (például a Google központjától) merészen elrugaszkodva vezet át bennünket a képzelet és a spekulációk árnyékbirodalmába. Robin Sloan első személyű mesélője akkora híve annak a gondolatnak, hogy technikai lehetőségeink a szépség szolgálatába állíthatók, hogy az olvasót is magával ragadja a lelkesedése.”
George Saunders, Blip Magazine

„A Penumbra úr nonstop könyvesboltja rendkívül élvezetes történet a barátságról, az életről és a titkok vonzásáról. A melegszívű és derűlátó mesében a modern technika találkozik egy középkori rejtéllyel, termékeny kapcsolatot teremtve a régi és az új világ között. Ez a könyv beletalál, és ráadásként kapunk még egy kriptográfus szektát, egy függőleges könyvesboltot, csúcstechnikákban utazó kockákat, tolvajlást és a halhatatlanság keresését. Nekem bejött. És én is lefagyasztatnám a fejemet.”
Nick Harkaway

Robin Sloan Michiganben nőtt fel, manapság San Francisco és az internet között ingázik.

A Penumbra úr nonstop könyvesboltja pontosan azt adja, amit ígér: egy világot, amelybe be kell lépnünk és amelyet nem akarunk elhagyni, e...
Kaulics Krisztina véleménye:
Ennek a könyvnek a borítója nagyon megfogott, a szürkés, bánatos színű kötetek azokon a rozoga polcokon meg az ízléses fejléc megtetszett. Érdekes témát vet fel a történet, ugyanis a mai világban tényleg sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy számítanak-e még a könyvek vagy csupán a számítógép élteti-e a világunkat. A stílus tetszett, kellőképpen egyszerű volt, humoros és érzékletes. A vége sajnos laposra sikerült, nem tetszett, nem volt odavaló. Egyszer olvasós könyvnek azonban megfelel.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Imádnivaló a stílusa. Izgalmas történet, szerethető és utálható karakterekkel. A leírások alapján megelevenedik előttünk minden, mintha mi magunk is ott lennénk. Kevésbé kockáknak nem biztos, hogy bejön, de nekem nagyon tetszett.
Fekete Flóra véleménye:
A barátnőm egy éve vette meg ezt a könyvet. A mai napig nem olvasta el. Nem úgy, mint én. Tetszett, ahogy a könyvek egy rejtély kulcsait képezték. Még ha senki sem tudta megfejteni őket. Ahol én lakom, ott nincsenek ilyen rejtett könyvesboltok. Már átvették a helyüket a nagyáruházak. Pedig de jó lenne bemenni Penumbra úr könyvesboltjába és elkezdeni kódot fejteni :)
Ladinszki-Kiss Nóra véleménye:
Az egyik legolvasmányosabb könyv, ami mostanában a kezembe került, letehetetlen. Könyvmolyoknak kötelező, hiszem gyakorlatilag a könyvek szeretetéről szól. Néha nekem kissé pragmatikus (papír alapú könyvekben a tudás, melyet 21. századi módszerekkel mentünk meg az utókor számára) és talán nagyobb, összetettebb rejtélyeket vártam volna a fülszöveg alapján, de tényleg nagyon jó olvasmány!