ADATLAP
A vándorló palota
Ingary földjén, ahol a hétmérföldes csizmák és a láthatatlanná tévő köpenyek tényleg léteznek, Sophie Hatter felhívja magára a Puszták Boszorkányának figyelmét, aki átkot szór a lányra. Sophie-nak nem marad más választása, mint hogy az egyetlen helyre menjen, ahol segítséget kaphat Howl varázsló vándorló palotájába. Ám Howlról azt híresztelik, hogy megeszi a fiatal lányok szívét és kiszívja a lelküket. A regény alapján Hayao Miyazaki készített Oscar-díjas animációs filmet....
Halász Angyalka véleménye:
Az egyik kedvenc filmem, és nagyon örültem, mikor kiderült, hogy létezik egy könyv, ami az alapjául szolgát. A vándorló palota (ami a Paloták sorozat első része) a film alapján számomra kicsit érthetetlen volt, de a könyvben ennek nyoma sincs. A 2. rész, Az égi palota szintén megjelenik (de csak mint alapgondolat) egy filmben, de a történetnek semmi köze nincs ehhez a sorozathoz. Az én kedvencem a 3. rész, A másik palota - a csodálatosan zegzugos, végtelen számú úttal rendelkező varázs-ház és az aranyos (fehér, tiszta és kis méretű), de mágikus kutya, Lelenc különleges "elemei" a történetnek, akárcsak Charmain, aki szívesebben könyvtári kisegítő, mint varázslótanítvány ...
Petró Viktória véleménye:
Minden egyes sorát élveztem a könyvnek. Először a mesét láttam belőle és ezután döntöttem úgy, hogy nekem mindenképpen el kell olvasnom a regényt. Meglepődtem, hogy mennyire eltér egymástól a könyv és a film, azonban a maga módján mindegyik fantasztikus. Remek kikapcsolódást nyújtott az egyetem i tanulnivalók mellett. Ha időm engedi a folytatást is el fogom olvasni.
Pap Zsófia véleménye:
Nagyon tetszett. z tény, hogy semmi köze nincs a filmhez, de szerintem jobb is volt a könyv. Calcifer a kedvenc szereplőm, imádom. Howl meg a hiúsága, na és a palota...
A egész úgy volt fantasztikus, ahogy volt. Mindenkinek ajánlom teljes szívvel.
Nagy Gabriella véleménye:
Igazából azért kezdtem el olvasni, mert a filmből szinte semmit se értettem, és azt mondták, nem is hasonlít annyira.
Igazából, elég könnyed kis történetről van szó. Teljesen látszódik, hogy egy mese, így nincsenek benne gigászi csaták, hacsak a Howl és a Puszták boszorkánya köztit nem számoljuk. A karakterek aranyosak, szerethetőek, és szórakoztatóak.
Lehet, hogy régen imádtam volna, és most is kifejezetten jó volt olvasni, de mégis másként éltem meg, mint ahogy jó pár évvel ezelőtt lett volna.
Kuzmann Attila véleménye:
Ez csodálatos, édes mese volt. Természetesen voltak különbségek a japán rajzfilmhez képest, ez várható is volt, de Hayao Miyazaki meglepően hűen adta vissza a könyv hangulatát, sőt még jobb, nemesebb befejezést is rittyentett, mint Diana Wynne Jones eredetije. Nekem mindkét verzió nagyon tetszett. A tisztán jószívű és tartózkodó Sophie is a rajzfilmből, és a gátlásosan jószívű, a dolgokat jól összekutyuló Sophie is a könyvből. A magával tisztában nem lévő Howl varázsló is a filmből, és a valóban gyáva Howell Jenkins is Wells-ből, akinek saját magát kell becsapnia, hogy végre helyesen merjen cselekedni. A különbségek: a könyvben kicsivel több a szereplő, a filmben több az esemény. Egyes szereplők nem azok, vagy nem az a szerepük, mint a könyvben. Érdekes módon, bár a filmben szörnyű háború dúl, míg a könyvben csak a varázstudók csatáznak, itt többen is valóban meghalnak a szereplők közül, nem lesz mindenki számára happy az az end. A könyv sokkal valóságközelibbnek, jóval kevésbé álomszerűnek tűnik, mint a film. A könyvben mindkét főszereplőnek vannak családtagjai, és azt is megtudjuk, miért vándorol az a palota!
Külön tetszett a magyar kiadó, Pongrác húzása, amivel a könyvhez DVD-n mellékelte a filmet is! Le a kalappal! Így is örültem neki, hogy jópárszor láttam már a filmet.
Ismét egy olyan könyv, amit érdemes volt elolvasni. Ajánlom mindenkinek, aki szeret más világokban vendégeskedni, aki szereti a jó meséket, vagy aki szereti a szárnyaló fantáziát. Én már el is kezdtem a következő Palota-kötetet, Az égi palotát (ami nem folytatás!).
Varga Laura véleménye:
Azt hiszem akárhányszor is fogok még találkozni a filmmel vagy a könyvvel, mindig lesz valami új benne, amit felfedezek, megértek, összekapcsolok. Varázslatos világ, amiben jó elmerülni néhanapján. Mese, de nem csak gyerekeknek!
Novák Petra véleménye:
Egyszerűen imádom ezt a könyvet. Évekkel ezelőtt láttam a filmet, amit ez alapján készítettek és teljesen beleszerettem. Rengetegszer megnézem és nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy könyv alapján készült. Elolvastam a könyvet és úgy döntöttem zseniális. Habár látszik rajta, hogy első sorban gyerekeknek íródott, mégis szívesen veszem kézbe újra és újra, mindig élményt jelent az olvasása.
Zsilinszky Fanni Rea véleménye:
Imádom, örök érvényű mese, már nem is számolom, hányszor olvastam újra. A szereplők zseniálisak, a fordulatok kiszámíthatatlanok, a történetvezetés izgalmas. Igazi, mai kalandos, romantikus történet, szerintem nem csak gyerekeknek, de fiatal-lelkű felnőtteknek is.