ADATLAP
Erdélyi menyegző
http://martiolvas.blogspot.hu/2015/01/ugron-zsolna-erdelyi-menyegzo-hm-ismet.html

Ismét a blogomról idézek:
http://martiolvas.blogspot.hu/2015/01/ugron-zsolna-erdelyi-menyegzo-hm-ismet.html

A mű egyik mellékszereplője Lin, aki először Báthory Anna szolgája, majd udvarmesternője lesz. Számomra ő volt a legszimpatikusabb figura, aki segít, támogat, mindig ott van, de mindig csendben, a háttérben meghúzódva. Ő az, aki megérdemli a boldogságát, aki nagyon sajnálunk, amikor meghal a férje.

A nagy történelmi személyek oldaláról nézve különös ez a regény. Báthory Gábort úgy ismerjük meg történelemkönyvekből, hogy őrült volt, Erdéllyel nem sok jót tett. Itt, ebben a műben talán még sajnálatot is éreztünk iránta, amikor megtalálták holttestét. Bethlen Gábor ezzel szemben a regényben a legteljesebb mértékben ellenszenves alak, bár fejedelemsége idejére (is) tesszük Erdély aranykorát. ...
Palotas-Dascal Edina véleménye:

A könyvkihivásnak köszönhetően nem csak többet olvasok,hanem egyre jobban megismerem magam is,egyre inkább megtanulom,hogy mit is szeretek és milyen témák vonzanak és ezáltál könnyebb a relazacio is,valamint jobban vezetem le a steresszet is.

A kategoriát most nem 100 % értelmeztem,bár a szülővárosom is szerepel benne,de én inkább Erdélyt vettem alapul mint szülő földet.
Szivesen olvastam volna Báthory Anna életéről terjedelmesebben is,valamint a család életéről és történelméről.

Az irónő felkerült azoknak az iroknak a listájára aki akármit is fog megjelentetni,mindig elfogom olvasni.
Kucska Erika véleménye:
Egy könyv, amit többször elkezdtél kategória. Furcsa kapcsolatom ez egy könyvvel, hisz általában letehetetlenek számomra. Minden regény egy más világ és addig míg nem jutok a végére a lelkem egy darabja ott él. Először egy kirándulás alkalmával került a kezembe, egy ismerős olvasta, kölcsönkérve kezdtem el . Felbuzdulva a történelmi jellegen, Báthory Anna sorsán-hisz a férfiak mögött mindig ott vannak a nők is-nagyon megfogott. Megvásároltam, hogy befejezem a regényt,de véletlen ottfelejtettem a nagymamámnál. Így harmadjára belefogva és végig olvasva magamévá tehettem a történetet.
Bánné Szalai Anikó véleménye:
Első könyvem az írónőtől, de talán nem az utolsó. Nagyon oda kellett figyelnem, hogy a sok név forgatagában is követni tudjam az eseményeket, de a történet megfogott. Báthory Anna története egyszerre romantikus, fájdalmas, szívszorító, és dühítő. A regényben ő és családja is pozitív színben tűnnek, ellentétben a történelemkönyvekben olvasottakkal. Érdekes ezt a kettősséget felfedezni.
Vida Szandra véleménye:
Sajnálom ezt a könyvet, sokkal jobbra számítottam. A jelenetek közötti leírások olyanok, mintha a megírt jelenetek közé bevágták volna a törikönyv leckéit. Jelenős események pár mondatban elintézte, ráadásul nagyon unalmasan….Sokkal jobban ki lehetett volna dolgozni,. Valószínűleg korhű szövegnek szánta az írónő, de engem már idegesített, hogy százszor vezetéknévvel együtt vannak feltüntetve a szereplők. Mindettől függetlenül kíváncsi vagyok az írónő többi könyvére.
Markó Andi véleménye:
Borítóját tekintve nagyon szép könyv, szinte kellette magát a polcon. A tartalmáról jót és rosszat egyaránt hallottam. Az első felén nehezen rágtam át magam, úgy éreztem, nem történik semmi, aztán felgyorsultak a dolgok, és egy nagyon izgalmas történetben találtam magam. Van benne ármány és szerelem, cselszövés, politika. Mindez történelmi környezetben, bepillantást engedve a XV. századi Erdély életébe.
Korom Maria véleménye:
"Egy olvasásra" kategóriájú nálam ez a könyv, nem tudtam letenni. Izgalmas, sokszor szívszorító történéseket vet papírra az írónő. Árulás, szerelem, az emberi nagyságokat és kicsinyességeket jól tükröző pillanatok kapnak így örökkévalóságra. Kitartást és minden helyzetből fel lehet és fel is kell állni életérzést adja a könyv.
Pintérné Schindler Dalma véleménye:
Karácsonyra kaptam, és a januári első könyvem volt.:) Az írót sokat reklámozták, de ez volt az első, amit tőle olvastam. Az egész Báthory Anna esküvőjével kezdődik, aki akarata ellenére házasodott. Maga a történet érdekes volt (a török hódoltság idején játszódik), de az nagyon nem tetszett, hogy ugrál az időben, és néhol már-már követhetetlen. Nem volt rossz könyv, de nem lett a kedvencem.
Tornay-Csomor Család véleménye:
A könyv a Báthory családról szól azon belül is Báthory Annáról. A házasságáról, szerelméről, a háborúkban és a békében való helyt állásáról és a furcsa szolgájáról Linről. Aki jóban rosszban mellette áll, minden hova követi és mindenre megtanítja úrnőjét.
Romanyuk Zsofia véleménye:
A regényt az "édesanyám egyik kedves könyve" kategóriához olvastam el. Igazából engem a történelmi pöttyös könyvekre emlékeztetett Báthory Anna története. Vélhetően a szerző ennek is szánta, ezért nem bontotta ki jobban a történelmi szálakat. Végülis igaza van, aki jobban belemerülne a részletekbe, az maga is utánajárhat mindennek az interneten. Ajánlom ezt a regényt esős délutánokra, lustálkodós hétvégékre.
Frányó Kriszta véleménye:
Rossz véleményt hallottam róla, az Úrilányok Erdélyben nem tetszett, de gondoltam, adok neki még egy esélyt - így sem tetszett. Ritmikájában nagyon nem szerencsés, össze-vissza ugrál, egyes jeleneteket nyújt, mint a rétestésztát, másokat meg pár mondattal elintéz.
Benkő Ella véleménye:
A könyvet a "borítója alapján választottam" kategóriába tettem. Szeretem az olyan írásokat amelyek ebben a korban játszódnak, valóságra épülők, női sorsokat mutatnak be. Talán jobban tetszett volna, ha Anna életét jobban kidolgozza, kevéssé veszik bele a politikai huzavonákat. Ha nagyon nyomon akartam volna követni a történelmi részeket, mellé kellett volna olvasnom, mert sokszor nem tudtam ki kivel van. De így is jó volt egynek. Szerintem keresni fogom az írónő többi könyvét is.
Horváth Eszter véleménye:
Tetszett a könyv, bár az elején nehezen haladtam vele. Sok név, sok alak, vissza-vissza kellett lapozni, hogy az események követhetőek legyenek. De aztán beindult, s letehetetlen lett. Báthory Anna alakja nem annyira ismert, érdemes volt elolvasni.
Botosné Verba Ágnes véleménye:
Nem ez regény a legjobb írása az írónőnek. Helyenként követhetetlen a történet, ugrik az időben, néha túl részletes. A nyelvezete számomra kedves volt, bár néha erőltettetnek éreztem.
Szatmári Beatrix véleménye:
Talán túl nagy falat volt ez az írónőnek. Ha már történelmi regényt akart írni, nem volt szerencsés választás ennyire ismert, ennyiszer megírt, jól megírt történelmi szereplőt választani.
Néha elveszett a részletekben, toporgott, a végéből pedig nagy léptekkel kifutott.
Most nem kapok a folytatás után, várhat a polcon még egy ideig.
Mészely Réka véleménye:
A nyelvezete miatt valóban kellett egy kis ráhangolódás a könyvre, de ez már a 25-30. oldaltól sikerült is. Az előttem szólóval egyetértek, hogy a nevek néha gondot okozhatnak a történet követésében. Az Úrilányok Erdélyben és a Szerelemféltők után itt egy másik Ugron Zsolnát ismerünk meg. Érdemes a folytatást is elolvasni, a Nádor asszonyait az Erdélyi menyegző után. (megj. nem árt, ha olvasás közben a közelünkben van a Wikipédia, a ki kicsoda és mi hol van kérdésben).
Máté Ildikó véleménye:
Tetszett a könyv mert történelmi eseményeket elevenít fel, csak kicsit másképp, nem annzira tömören.
Czinege Anett véleménye:
Háát, elég vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Sokáig nem akartam a kezembe venni, főleg azért, mert úgy gondoltam, hogy csak azért készült, mert a magyar történelmi témájú történetek oly felkapottak mostanság. Aztán mégis elkezdtem olvasni, sokan dicsérték, folytatása is született, gondoltam megér ennyit. Hát nem. Nem tudom megmondani, hogy miről szólt a könyv, mi történt benne. Báthory Anna és a több szereplő csak úgy volt benne. Egyetlen személy esetében éreztem bármilyen motivációt, vagy jellemet és az Esterházy Miklós volt. De vele kapcsolatban is csak azért, mert ha tucatszor nem rágta a szerző a szánkba, hogy azért nem lehetnek egymáséi Annával, mert nádor akar lenni. Már az elején is alig jutottam túl, a menyegzőn: folyamatosan váltogatta az elbeszélőt és az idősíkot, teljesen értelmetlenül. Na az egy hosszú rész volt, de utána az egészet úgy összecsapta, hogy egy-egy történés vagy esemény alig fél oldalt ha kitett a könyvben. Nem tudtam meg kicsit se többet se Báthory Annáról, se Erdély történetéről. De még olvasmány élményt se adott a könyv. Hiányoltam belőle tovább egy családfát a végéről. Zavaros volt, hogy ki kicsoda és mit miért csinál. Az asszonyokat meg hol lánynevükön, hol első férjük, hol második férjük, hol becenevükön említi. Értem én, értem, csak követni nem tudtam. Egy dolog tetszett talán benne: a nyelvezete.Erősen megfontolom, hogy belekezdek-e A nádor asszonyaiba.