ADATLAP
A funtinelli boszorkány I-III.
Erdély, havasok alja, vadászatok, pásztorok és prepegyitok világa bontakozik ki Wass Albert leghíresebb regénytrilógiájában. Főhőse, Nuca a zord világ ellentéteként maga a lelki szépség: a természet hűséges leánya. Látóasszonyi képessége személyes akaratán túli végzetszerűsége mintegy isteni törvény megtestesítőjévé teszi....
Bedekov Angéla véleménye:
Nagy kedvencem. Az író is és a mű is. Igazi csoda számomra a könyv, gyönyörű tájleírás, magány, elmúlás. Több emberi sors bontakozik ki, mindez úgy leírva, hogy nem lehet letenni a könyvet és amikor az ember a végére ér időt kell hagyni magunknak, hogy feldolgozzuk, átgondoljuk, mert olyan mély nyomot hagy az olvasóban. Én ezt így élem meg, akárhányszor elolvasom.
Sáfár Józsefné véleménye:
Régóta készültem elolvasni, most végre sikerült. Gyönyörű történet, gyönyörű tájak, egyszerű emberek. Most néztem, hogy Wass Albert erdőmérnök volt, az biztos, hogy nagyon jól ismeri az erdőt, a hegyeket, a vadakat, az ott élőket. Nuca szinte egyedül élt mindig, meg kell tanulnia mindent, hogy életben maradjon. Az erdővel és az állatokkal nincs is baj, velük mindig minden rendben csak az emberek... A közösség kiveti magából aki más, akit nem értenek meg, pedig ő is vágyik a társra, barátokra. A magány nagyon nehéz, mikor megszületik a gyermeke végre tartozik valakihez, sajnos nem sokáig... Csak ajánlani tudom ezt a könyvet mindenkinek.
Bunyáné Szabó Ildikó véleménye:
"Felemás dolgok nincsenek ezen a világon, csak egész dolgok. S ha az ember akar valamit, akkor egészen kell akarja." Hát igen, én pedig akartam ezt a regényt, egészen, akármilyen hosszú is legyen. És megérte elolvasni. Ajánlom mindenkinek.
Főhőse, Nuca, akit boszorkánynak tartanak. Nuca igazi harmóniában él a természettel, a havasi tájjal, számára az erdő a biztonság ; igazi ösztönlény. Talán ezért nem értik őt. Az áldott képesség mellett egy átokkal is verte a sors, akit megölelt, az ágyába fogadott, az előbb vagy utóbb meghalt. Sok apró történetből egy egész emberi sorsot ismerhetünk meg...